Een leerling denkt aan zelfdoding
Ben je bezorgd om een leerling? Vang je signalen of zelfmoordgedachten op van een student? Negeer ze niet, er zijn verschillende manieren waarop je kan helpen. Op deze pagina zetten we ons aanbod voor het onderwijs op een rijtje.
Op deze pagina:
Stappenplan zelfmoordpreventie in het onderwijs
Om leerkrachten, leerlingbegeleiders, directies en ander schoolpersoneel te helpen in het omgaan met leerlingen en studenten die mogelijks denken aan zelfmoord, hebben we een stappenplan ontwikkeld. Zo krijg je snel zicht op de te volgen stappen, krijg je concrete tips over wat je best wel of niet doet, en krijg je toegang tot allerlei digitale materialen om aan zelfmoordpreventie te doen.
De fiche is ook verkrijgbaar in posterformaat. Deze poster kan bijvoorbeeld uithangen in de leraarskamer of bij de leerlingbegeleiding. Op de poster is er een QR-code die linkt naar de digitale fiche waardoor je snel toegang hebt tot de digitale materialen.
Leerlingen met zelfmoordgedachten begeleiden
Werk je één op één met leerlingen of begeleid je diepgaander en langdurig studenten die worstelen met zelfmoordgedachten? Volgende pagina's, richtlijnen, e-learning en tools bieden houvast:
We schreven verschillende pagina's boordevol informatie voor hulpverleners:
Alle do's en don'ts verzamelden we in de richtlijn Detectie en interventies bij suïcidale gedachten en gedrag.
Je kan de richtlijn downloaden of online raadplegen.
Wil je snel je kennis rond suïcidepreventie updaten? Volg dan de e-learning.
Volgende tools kan je gebruiken tijdens de begeleiding:
Safety Plan
Een Safety Plan helpt personen met zelfmoordgedachten om in zeven stappen een suïcidale crisis te overbruggen.
On Track Again
De webpagina On Track Again helpt jongeren opnieuw op weg na een zelfmoordpoging.
BackUp
De app BackUp biedt houvast bij zelfmoordgedachten en helpt een crisis te overbruggen
Gezinsleden ondersteunen
Op de website Mee-leven vinden naasten meer informatie en tools over hoe je kan omgaan met zelfmoordgedachten bij hun gezinslid.
Volgende publicaties kan je meegeven aan ouders:
Doorverwijzen naar hulp
Zorg ervoor dat leerlingen en studenten bij iemand terecht kunnen voor een persoonlijk gesprek. Dit kan bijvoorbeeld een leerkracht, leerlingenbegeleider, zorgcoördinator, iemand van het CLB of een studentenpsycholoog zijn. Een overzicht van verschillende hulplijnen en organisaties waar jongeren terecht kunnen staat op de website van WATWAT.
MoodSpace voor studenten
MoodSpace is een online platform voor studenten dat toegang geeft tot een breed en gratis aanbod aan hulpverlening.
Je kan er onder andere een aangepaste versie van Think Life vinden, speciaal voor studenten. Think Life is een online zelfhulpcursus die je helpt om beter te leren omgaan met je zelfmoordgedachten.
De tool voor studenten kan je zowel in het Nederlands als in het Engels raadplegen.
Nood aan advies en ondersteuning?
Je bent bezorgd om een leerling, student of cliënt die met jou over zelfmoordgedachten gepraat heeft of waarvan je vermoedt dat die aan zelfmoord denkt? En je wil zo snel mogelijk met iemand hierover praten? Dan kan je terecht de ASPHA hulplijn. ASPHA staat voor Advies SuïcidePreventie voor Huisartsen en Andere hulpverleners. Je kan er terecht voor advies over het begeleiden van suïcidale personen, hun omgeving en nabestaanden van zelfdoding.
Bel de ASPHA hulplijn
- Elke werkdag tussen 9u en 21u
- Ook via mail
- Voor hulpverleners
Voor minder urgente vragen of voor vragen die gelinkt zijn aan een bepaalde provincie of regio kan je ook terecht bij de Suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheid. Je kan er onder andere terecht voor advies, consult, ondersteuning bij de opmaak van een suïcidepreventiebeleid en voor vorming.
Reageren op verontrustende berichten
Jongeren kunnen in contact komen met schokkende beelden of zelf verontrustende inhoud verspreiden via sociale media en fora. We verzamelden informatie over hoe je online signalen kan opvangen, hoe je best reageert, hoe je online gesprekken kan modereren en hoe je leerlingen kan ondersteunen.
Volg een vorming rond zelfmoordpreventie
26 november, 3 en 10 december 2024 - Driedaagse vorming: Omgaan met suïcidaal gedrag bij kinderen & jongeren - Vlaams-Brabant - VOLZET
Volzet 16 januari 2025 - Vorming suïcidepreventie in het onderwijs - Oost-Vlaanderen
Schooljaar 2024-2025 - Coachingstraject suïcidepreventiebeleid voor scholen (7 sessies) - Antwerpen
4 februari 2025 - Praktische vervolgopleiding suïcidepreventie: Van wanhoop naar hoop, het gesprek aangaan – Vlaams-Brabant
Een leerkracht denkt aan zelfdoding
Bezorgd om een leerkracht of docent? Lees hier wat je kan doen.
Denk je zelf aan zelfdoding? Praat over je zelfmoordgedachten. De deskundige vrijwilligers van Zelfmoordlijn1813 luisteren naar jouw verhaal. Anoniem, eerlijk en zonder oordeel. Je kan ook zelf aan de slag om je zelfmoordgedachten onder controle te krijgen. Op de pagina Zelfhulp en advies vind je informatie, getuigenissen en tools die je hierbij kunnen helpen.
Andere interessante pagina's voor scholen
Suïcidepreventiebeleid in het onderwijs
Wat is een suïcidepreventiebeleid en hoe stel je het op? Op deze pagina vind je informatie over het waarom, wat en hoe van een suïcidepreventiebeleid in jouw onderwijsinstelling.
Tips om het thema in de les te brengen
In de les of op school aan de slag gaan rond een thema als ‘zelfmoord’ kan heel wat teweeg brengen. We wijzen je graag op mogelijke risico's en geven informatie en handvatten om dit op een goede en zorgzame manier aan te pakken.
Postventie op school
Informatie en tips rond het ondersteunen van kinderen en jongeren op school na een zelfdoding.