Ga verder naar de inhoud

Chat met de Zelfmoordlijn

De chatdienst van Zelfmoordlijn1813 is elke avond geopend tussen 17u en 00u.

Laptop

Klaar voor een gesprek?

Klik op de knop hieronder om naar de chatmodule te gaan:

Wat kan je van zo'n chatgesprek verwachten?

Nog nooit met de Zelfmoordlijn gechat? Deze getuigenis toont je alvast wat je kan verwachten van een chatgesprek met ons.

Hoe werkt het?

Zodra je op de chatknop klikt, opent de loginpagina van het chatprogramma in een nieuw tabblad in je browser. Van zodra je je op de loginpagina bevindt, kan je een nickname kiezen en eventueel kort omschrijven waar je mee zit in het vakje ‘extra informatie’.

Het is best mogelijk dat tijdens de openingsuren al onze vrijwilligers in gesprek zijn. In dat geval kom je niet op de loginpagina van het chatprogramma terecht en kan je dus niet meteen in gesprek gaan. Je krijgt dan meer informatie te zien over andere mogelijkheden die op dat moment wel beschikbaar zijn. Even later kan je het eventueel opnieuw proberen door opnieuw op de chatknop op deze pagina te klikken.

We proberen onze gesprekken af te ronden om 00u.

Anonimiteit en veiligheid

Het chatprogramma is anoniem en veilig. We zien jouw persoonlijke gegevens niet en niemand anders kan het gesprek meevolgen of onderbreken.

Het chatprogramma is bovendien zo gemaakt dat er na het gesprek geen spoor achterblijft op jouw computer. Niemand kan dus zien dat je met ons contact hebt gezocht. Wil je dat ook je bezoek aan deze website geen spoor nalaat, vergeet dan niet om de geschiedenis van je browser te wissen (zie privacy beleid).


Mogelijke problemen

Het kan zijn dat een gesprek door een technische storing vroegtijdig wordt verbroken. Het internet is niet altijd even stabiel. Indien dit gebeurt, meld je dan opnieuw aan met dezelfde nickname.

Let er op dat je de verschillende pop-upvensters niet per ongeluk sluit tijdens het gesprek. Indien je dit wel doet, wordt de chatsessie onderbroken.

Het kan gebeuren dat ons chatprogramma door je computer geblokkeerd wordt. Dit komt door de antivirusprogramma's of de firewall die jouw computer beschermen. Je zal ze in dat geval eerst tijdelijk moeten uitschakelen. Vergeet niet om ze na de chatsessie opnieuw in te schakelen.

Hand smartphone

Andere chatdiensten

Bij de chat van de Zelfmoordlijn focussen we voornamelijk op de zelfdodingsgedachten die je ervaart. Indien je niet concreet denkt aan zelfdoding, maar wel graag wil praten over je gevoelens, zijn er verschillende andere chatdiensten die je te woord kunnen staan.

Bij Tele-Onthaal kan iedereen terecht met vragen en problemen. Hier kan je elke dag chatten vanaf 18u tot 23u. Op woensdag en zondag is chatten mogelijk vanaf 15u.

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, verhaal of probleem. Chatten kan er elke dag (met uitzondering van zon- en feestdagen) tussen 17u en 22u. Als leerling kan je ook gratis en anoniem chatten met een CLB-medewerker. Dit kan elke weekdag van 17 tot 21 uur en op woensdag en tijdens de vakantie vanaf 14 uur.

Laptop

Klaar voor een gesprek?

Klik op de knop hieronder om naar de chatmodule te gaan:

Liever op een andere manier contact met de Zelfmoordlijn?

Bel 1813

  • 24/7 beschikbaar
  • Gratis & anoniem

Mail

  • Antwoord binnen 5 werkdagen
  • Anoniem

Zie je het (nog) niet zitten om met een vrijwilliger in gesprek te gaan?

Ga je liever zelf aan de slag of spreek je graag met lotgenoten? Neem dan eens een kijkje op het forum van de Zelfmoordlijn of ga aan de slag met één van onze online zelfhulptools.

Forum

Het forum is een veilige plek om in gesprek te gaan met lotgenoten over zelfmoordgedachten. Het is geen crisishulp.

Zelfhulp en advies

Er zijn ook dingen die je zelf kan doen. Kijk op de pagina Zelfhulp voor informatie en tools om je zelfmoordgedachten onder controle te krijgen.