Ga verder naar de inhoud

Onderzoek

Oproep spwerkvloer

Onderzoek rond suïcidepreventie op de werkvloer

Had je in het verleden zelfdodingsgedachten terwijl je tewerkgesteld was? En wil je graag bijdragen aan zelfmoordpreventie op de werkvloer? Neem dan deel aan het samenwerkingsproject van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) en IDEWE rond dit onderwerp. We zijn voor dit project geïnteresseerd naar jouw ervaringen en noden omtrent zelfmoordpreventie op de werkvloer.

Wat wordt er verwacht?

In een vertrouwelijk gesprek met een erkend en ervaren klinisch psycholoog zullen we polsen naar hoe jij ervaart dat jouw organisatie voldoende aandacht besteed aan mentaal welzijn bij werknemers en welke noden jij daarin hebt.

Hoe deelnemen?

Laat via het inschrijvingsformulier vrijblijvend je gegevens achter, dan nemen wij via mail contact met jou op. We zullen dan enkele mogelijke data voorstellen waarop het gesprek kan plaatsvinden. Dat kan zowel online als ter plaatse bij IDEWE in Haasrode. Het gesprek zal ongeveer 1u - 1,5u in beslag nemen.

Brussen studie

Onderzoek naar website voor broers, zussen en kinderen van iemand die aan zelfdoding denkt.

Ben jij tussen 16 en 25 jaar oud?

Denkt jouw (half/plus) broer, zus of ouder aan zelfdoding?

Wil je mee helpen aan ons onderzoek?

Waarom dit onderzoek?

Als iemand aan zelfdoding denkt, heeft dit ook een impact op iedereen in het gezin. Als (half/plus) broer, zus of kind van iemand die aan zelfdoding denkt, zit je vaak zelf ook met heel wat vragen, zorgen en noden. Daarom ontwikkelde het Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee Hogeschool) een website met allerlei informatie en tools die je kunnen helpen. Aangezien de website nieuw is, willen we eerst nagaan of deze bruikbaar en helpend is. Daarom voeren we een kort onderzoek uit.

Wat houdt het onderzoek in?

Voor dit onderzoek vragen we jou om twee keer een online vragenlijst in te vullen: één keer voor en één keer na het zien van de website (3 dagen later). Het invullen van de vragenlijst zal telkens 10 à15 minuten duren.

SCI foto 3

Onderzoek naar de Suïcidale Crisis Interventie (SCI)

Onderzoek heeft uitgebreid aangetoond dat een eerdere suïcidepoging of een voorgeschiedenis van suïcidepogingen, belangrijke voorspellers zijn voor overlijden door suïcide. Toch bestaat er in Vlaanderen nog geen evidence-based methodiek voor na een suïcidepoging of suïcidale crisis. Er is dus duidelijk nood aan een laagdrempelige kortdurende interventie voor volwassenen (18+) die acuut suïcidaal zijn.

Om hieraan tegemoet te komen, ontwikkelde het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP, UGent) de Suïcidale Crisis Interventie (SCI). Dit is kortdurende interventie voor volwassenen na een suïcidale crisis of suïcidepoging die hen handvatten wil aanreiken om met toekomstige suïcidale crisissen om te gaan. Om de effectiviteit van de SCI na te gaan, wordt deze onderzocht in 2023-2024. De SCI is dus momenteel nog in onderzoeksfase en kan niet door iedereen worden toegepast.

Interesse in de effectiviteitsstudie of vragen over de SCI? Contacteer ons via onderstaand formulier.

Hou me op de hoogte van dit project