Onderzoek
Hieronder lees je over onze lopende onderzoeken en hoe je kan deelnemen.
- Ontwikkelen van tools voor kinderen en jongeren met zelfmoordgedachten
- Onderzoek naar de noden en ervaringen van naasten
- Pilootonderzoek training voor hulpverleners die nabestaanden na zelfdoding ondersteunen en therapeutisch begeleiden
- Onderzoek naar de Suïcidale Crisis Interventie (SCI)
- Studie over creatief materiaal om suïcidaliteit te bespreken
Hulp nodig bij het ontwikkelen van tools voor kinderen en jongeren met zelfmoordgedachten
We zijn op zoek naar kinderen en jongeren die willen deelnemen aan bijeenkomsten om mee te denken over de ontwikkeling van hulpmiddelen voor leeftijdsgenoten die kampen met zelfmoordgedachten.
De tools zijn een zelfhulp-app voor jongeren met zelfmoordgedachten en creatief materiaal voor hulpverleners om met kinderen en jongeren te praten over hun zelfmoordgedachten.
Ben je kind/jongere?
📢 We hebben jouw hulp nodig!
We zijn op zoek naar kinderen en jongeren die willen meedenken over het maken van onze tools.
🥰 We doen het samen! Jij mag meedenken over hoe de tools eruit moeten zien. Wat vind jij belangrijk? Wat zou jou helpen?
❔ Wie zoeken we?
- Jij bent tussen de 10 en 18 jaar.
- Je hebt ooit aan zelfmoord gedacht.
Wat gaan we doen?
- We organiseren één of meerdere toffe gesprekken, jij kiest hoeveel 😎
- Maximaal 10 gesprekken, elk maximaal 1,5 uur ⌚
- In groep of alleen 👀
- Het kan live of online zijn 💻
- We zorgen voor lekkere hapjes 🍬
- Je krijgt een bon van 10 euro per gesprek 🎁
✨ Laat jouw ideeën het verschil maken! ✨
Als je het leuk vindt om mee te doen, vraag dan even aan je ouder of voogd om contactgegevens achter te laten. De onderzoekers nemen dan contact op met hen en vertellen meer over het onderzoek. Als je ouder of voogd akkoord gaat en jij ziet het zelf ook zitten, dan kan je deelnemen.
Ben je ouder/voogd?
We zijn op zoek naar kinderen en jongeren die willen deelnemen aan bijeenkomsten voor de ontwikkeling van onze tools. Tijdens de bijeenkomsten willen we de mening van kinderen en jongeren horen. Hoe moeten de tools eruitzien? Wat vinden ze belangrijk? Wat werkt goed en wat niet?
Wie kan deelnemen?
Kinderen en jongeren:
- tussen 10-18 jaar
- in het verleden gedachten aan zelfmoord hebben gehad
Wat wordt er verwacht?
We vragen jouw kind om deel te nemen aan onze bijeenkomsten. Elke bijeenkomst duurt maximaal 1,5 uur en er worden tot maximum 10 bijeenkomsten georganiseerd. Elke keer vragen we of jouw kind wil deelnemen. Dit is geheel vrijwillig, en jouw kind kan aan één of meerdere bijeenkomsten meedoen. Als jouw kind liever niet in een groep deelneemt, kunnen we ook een afspraak maken om alleen met jouw kind te praten.
Bij een bijeenkomst zijn er 2 onderzoekers aanwezig en mogelijk ook mensen die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van de tools. De bijeenkomsten kunnen plaatsvinden in Gent of op een andere handige locatie. Als jouw kind dat liever heeft, kunnen de bijeenkomsten ook online plaatsvinden.
Hoe kan jouw kind deelnemen?
Als je interesse hebt om jouw kind te laten deelnemen, kan je hier je gegevens achterlaten en dan zullen de onderzoekers je contacteren om meer informatie te geven.
Onderzoek naar de noden en ervaringen van naasten
Wie kan deelnemen?
Alle personen
- die 16 jaar of ouder zijn
- waarvan iemand uit de nabije omgeving in de afgelopen 3 jaren aan zelfdoding dacht/denkt, een poging tot zelfdoding ondernam of overleed aan zelfdoding.
Aangezien de vragenlijst online en in het Nederlands wordt afgenomen, is het belangrijk dat u toegang heeft tot internet en voldoende Nederlands begrijpt.
Wat wordt er verwacht?
Deze studie bestaat uit een éénmalige online vragenlijst. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15-20 minuten. In de vragenlijst stellen we vragen over hoe het voor u is om naaste te zijn en welke noden u hierbij ervaart, alsook uw ervaringen met bestaande initiatieven en wat anders kan.
Training voor hulpverleners die nabestaanden na zelfdoding ondersteunen
Wij zijn op zoek naar deelnemers om deel te nemen aan de pilot van onze tweedaagse interactieve training voor hulpverleners die nabestaanden na zelfdoding therapeutisch ondersteunen.
Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat algemene rouwtherapie niet altijd geschikt is bij rouwen na zelfdoding en vele nabestaanden niet de geschikte hulp krijgen die aangepast is naar hun specifieke, intense en traumatische rouwproces. Ook de nodenbevraging van Vlaamse nabestaanden na zelfdoding en hulpverleners die hun ondersteunen, duidde de nood aan een specifieke training hieromtrent.
Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP, Universiteit Gent) en haar deelwerking Werkgroep Verder na Zelfdoding, werkte hiervoor een tweedaagse training uit, gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, methodieken, interventies en in samenwerking met (inter)nationale experts. In januari en februari 2025 wordt deze training piloot gedraaid in twee groepen. Opgelet: de plaatsen hiervoor zijn beperkt om persoonlijker en in kleinere groep aan de slag te kunnen gaan. Op het einde van de tweede dag zal u gevraagd worden om een evaluatie over deze training in te vullen.
Deelname aan deze pilot training is gratis.
De trainingen gaan door op volgende data te Gent:
- Groep 1: Dinsdag 14/01/2025 en Donderdag 30/01/2025
- Groep 2: Dinsdag 11/02/2025 en Donderdag 27/02/2025
Voorwaarden om deel te nemen:
- ≥ 18 jaar en woonachtig zijn in Vlaanderen
- Beheerst Nederlandse taal
- Momenteel klinisch en/of therapeutisch aan het werk
- Relevant diploma in een mens-wetenschappelijke richting
Je kan je aanmelden via volgend aanmeldingsformulier. Na aanmelding wordt u gecontacteerd door één van de lesgevers. In het bijhorend IC vindt u alle verdere informatie.
Inhoud van de training
De interactieve training bevat naast heel wat informatie en tips ook verdere literatuur, oefeningen en casuïstiek. De inhoud van deze training bevat onder meer volgende onderdelen:
- Evidence-based therapeutisch ondersteunen van de nabestaande na zelfdoding en rouwtherapie na zelfdoding
- Inventarisering van problematieken en diagnostisering PCRS
- Psycho-educatie bij nabestaanden na zelfdoding
- Aanpakken van trauma bij traumatische rouw
- Bewerken van negatieve cognities in het rouwproces na zelfdoding
- Betekenisgeving, activering en post-traumatische groei
Onderzoek naar de Suïcidale Crisis Interventie (SCI)
Onderzoek heeft uitgebreid aangetoond dat een eerdere suïcidepoging of een voorgeschiedenis van suïcidepogingen belangrijke voorspellers zijn voor overlijden door suïcide. Toch bestaat er in Vlaanderen nog geen evidence-based methodiek voor na een suïcidepoging of suïcidale crisis. Er is dus duidelijk nood aan een laagdrempelige kortdurende interventie voor volwassenen (18+) die acuut suïcidaal zijn.
Om hieraan tegemoet te komen, ontwikkelde het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP, UGent) de Suïcidale Crisis Interventie (SCI). Dit is een kortdurende interventie voor volwassenen na een suïcidale crisis of suïcidepoging die hen handvatten wil aanreiken om met toekomstige suïcidale crisissen om te gaan. Om de effectiviteit van de SCI na te gaan, wordt deze onderzocht in 2023-2024. De SCI is dus momenteel nog in onderzoeksfase en kan niet door iedereen worden toegepast.
Interesse in de effectiviteitsstudie of vragen over de SCI? Contacteer ons via onderstaand formulier.
Ik heb een vraag over dit project
Studie over creatief materiaal om suïcidaliteit te bespreken
In het voorjaar van 2025 lanceren we een innovatieve studie. Daarin kunnen hulpverleners creatief materiaal als hulpmiddel gebruiken om suïcidaliteit bij kinderen en jongeren bespreekbaar te maken. Dit materiaal werd ontwikkeld door het VLESP in samenwerking met professionals in het werkveld.
Wil jij als eerste weten wanneer de studie van start gaat? Laat dan snel je e-mailadres achter, zodat we je direct kunnen informeren!
Waarom creatief materiaal?
Suïcidaliteit bespreekbaar maken blijft een uitdaging voor veel hulpverleners. Jongeren hebben vaak moeite om hun gedachten en gevoelens hierover te uiten. Onderzoek toont aan dat het bespreekbaar maken van suïcidaliteit niet leidt tot toename in suïcidaliteit, maar juist het risico kan verminderen. Creatief materiaal kan een waardevol hulpmiddel zijn om deze barrières te doorbreken.
Wat kan je verwachten?
De studie biedt hulpverleners de kans om als eerste het creatief materiaal te gebruiken en te evalueren in hun werk met kinderen en jongeren. Het materiaal bestaat uit diverse methodieken die ingezet kunnen worden om gesprekken over suïcidaliteit te openen. Het doel is om te onderzoeken hoe gebruiksvriendelijk, toepasbaar en werkzaam het materiaal is, en om te kijken naar mogelijke verbeteringen en manieren om het in de dagelijkse praktijk te implementeren.