Onderzoek
Hieronder lees je over onze lopende onderzoeken en hoe je kan deelnemen.
Hulp nodig bij het ontwikkelen van tools voor kinderen en jongeren met zelfmoordgedachten
We zijn op zoek naar kinderen en jongeren die willen deelnemen aan bijeenkomsten om mee te denken over de ontwikkeling van hulpmiddelen voor leeftijdsgenoten die kampen met zelfmoordgedachten.
De tools zijn een zelfhulp-app voor jongeren met zelfmoordgedachten en creatief materiaal voor hulpverleners om met kinderen en jongeren te praten over hun zelfmoordgedachten.
Ben je kind/jongere?
📢 We hebben jouw hulp nodig!
We zijn op zoek naar kinderen en jongeren die willen meedenken over het maken van onze tools.
🥰 We doen het samen! Jij mag meedenken over hoe de tools eruit moeten zien. Wat vind jij belangrijk? Wat zou jou helpen?
❔ Wie zoeken we?
- Jij bent tussen de 10 en 18 jaar.
- Je hebt ooit aan zelfmoord gedacht.
Wat gaan we doen?
- We organiseren één of meerdere toffe gesprekken, jij kiest hoeveel 😎
- Maximaal 10 gesprekken, elk maximaal 1,5 uur ⌚
- In groep of alleen 👀
- Het kan live of online zijn 💻
- We zorgen voor lekkere hapjes 🍬
- Je krijgt een bon van 10 euro per gesprek 🎁
✨ Laat jouw ideeën het verschil maken! ✨
Als je het leuk vindt om mee te doen, vraag dan even aan je ouder of voogd om contactgegevens achter te laten. De onderzoekers nemen dan contact op met hen en vertellen meer over het onderzoek. Als je ouder of voogd akkoord gaat en jij ziet het zelf ook zitten, dan kan je deelnemen.
Ben je ouder/voogd?
We zijn op zoek naar kinderen en jongeren die willen deelnemen aan bijeenkomsten voor de ontwikkeling van onze tools. Tijdens de bijeenkomsten willen we de mening van kinderen en jongeren horen. Hoe moeten de tools eruitzien? Wat vinden ze belangrijk? Wat werkt goed en wat niet?
Wie kan deelnemen?
Kinderen en jongeren:
- tussen 10-18 jaar
- in het verleden gedachten aan zelfmoord hebben gehad
Wat wordt er verwacht?
We vragen jouw kind om deel te nemen aan onze bijeenkomsten. Elke bijeenkomst duurt maximaal 1,5 uur en er worden tot maximum 10 bijeenkomsten georganiseerd. Elke keer vragen we of jouw kind wil deelnemen. Dit is geheel vrijwillig, en jouw kind kan aan één of meerdere bijeenkomsten meedoen. Als jouw kind liever niet in een groep deelneemt, kunnen we ook een afspraak maken om alleen met jouw kind te praten.
Bij een bijeenkomst zijn er 2 onderzoekers aanwezig en mogelijk ook mensen die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van de tools. De bijeenkomsten kunnen plaatsvinden in Gent of op een andere handige locatie. Als jouw kind dat liever heeft, kunnen de bijeenkomsten ook online plaatsvinden.
Hoe kan jouw kind deelnemen?
Als je interesse hebt om jouw kind te laten deelnemen, kan je hier je gegevens achterlaten en dan zullen de onderzoekers je contacteren om meer informatie te geven.
Onderzoek naar de Suïcidale Crisis Interventie (SCI)
Onderzoek heeft uitgebreid aangetoond dat een eerdere suïcidepoging of een voorgeschiedenis van suïcidepogingen belangrijke voorspellers zijn voor overlijden door suïcide. Toch bestaat er in Vlaanderen nog geen evidence-based methodiek voor na een suïcidepoging of suïcidale crisis. Er is dus duidelijk nood aan een laagdrempelige kortdurende interventie voor volwassenen (18+) die acuut suïcidaal zijn.
Om hieraan tegemoet te komen, ontwikkelde het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP, UGent) de Suïcidale Crisis Interventie (SCI). Dit is een kortdurende interventie voor volwassenen na een suïcidale crisis of suïcidepoging die hen handvatten wil aanreiken om met toekomstige suïcidale crisissen om te gaan. Om de effectiviteit van de SCI na te gaan, wordt deze onderzocht in 2023-2024. De SCI is dus momenteel nog in onderzoeksfase en kan niet door iedereen worden toegepast.
Interesse in de effectiviteitsstudie of vragen over de SCI? Contacteer ons via onderstaand formulier.