BackUp

BackUp is een mobiele applicatie die houvast wil bieden bij zelfdodingsgedachten. De app bevat verschillende tools die je kunnen helpen een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. Ook als je er wilt zijn voor iemand anders kun je met BackUp aan de slag.

Download de app meteen vanuit de volgende app stores:

Wat kan je doen met de app?

Mijn BackUps - Verzamel belangrijke contactpersonen onder mijn BackUps: een vriend, familielid, hulpverlener. Wie kan je bereiken op het moment dat het niet gaat?  Je kunt ook een nood sms opstellen om direct te kunnen versturen (zodat je dit niet meer hoeft te doen op een moeilijk moment).

 

 

BackUp kaarten - Maak BackUp kaarten van activiteiten die je kunt ondernemen om zelf rustiger te worden op moeilijke momenten. Verzamel manieren om afleiding te vinden en weer controle te krijgen over je gedachten.

 

 

BackUp Box - Vul je BackUp Box met foto’s, muziek, quote’s en afspraken in de toekomst om naar uit te kijken. Hier heb je een overzicht van dingen die jou doen glimlachen. Wat kan jou weer hoop geven als je er aan denkt?

 

 

Safety Plan – Jouw Safety Plan helpt je om in 6 stappen een crisis te overbruggen. Vul hem in op momenten dat het beter gaat, zodat je in een crisis weet wat te doen. Vind je het moeilijk om deze stappen in te vullen? Doe het samen met één van je BackUps.

 

BackUp zijn - Help iemand anders er terug bovenop door iemands BackUp te zijn. 

 

De app is ontwikkeld om zelfstandig te gebruiken. Wil je hem liever samen invullen met een vriend, vertrouwenspersoon of hulpverlener? Ook dat kan. Verwijs degene met wie je hem wilt invullen door naar de informatie voor derden die samen aan de slag willen met BackUp.

Deze app is geen vervanging van professionele hulpverlening. Indien je aan zelfdoding denkt, raden we je sterk aan om contact op te nemen met een professionele hulpverlener. Een gesprek met de huisarts kan een eerste stap zijn.

Aan de slag

Je kan de BackUp app gratis downloaden in de app stores van Android en iOS.

Scan onderstaande QR-code met je smartphone om rechtstreeks naar de juiste app store te gaan en de app meteen te downloaden:

Om je wegwijs te maken doorheen de app, kan je onderstaand instructiefilmpje even bekijken.

Over BackUp

BackUp werd ontwikkeld het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP). De elementen in de app zijn wetenschappelijk onderbouwd. De app werd getest door zowel een experten- als gebruikersgroep en door beide groepen positief ontvangen. Middels een gebruikersonderzoek zal het gebruik en de ervaringen worden geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd. BackUp is gratis en 100% vertrouwelijk. Gegevens worden enkel lokaal op het apparaat opgeslagen.

Voor jongeren die hun leven weer terug oppakken na een poging is er de app On Track Again.

© Zelfmoord1813 - disclaimer