Ga verder naar de inhoud

Zelf aan de slag rond WSPD

Wil je in jouw (zorg)organisatie zelf een actie op poten zetten rond Werelddag Suïcidepreventie? Wij helpen je graag op weg met inspiratie en enkele aandachtspunten om rond dit thema aan de slag te gaan.

Voor je start: niet alle acties zijn veilig

Blootstelling aan verhalen over zelfmoord, zowel non-fictie als fictie, kan mensen met zelfmoordgedachten steunen, maar soms ook kwetsbaarder maken. Uit onderzoek weten we dat het gebruik van sommige media (video's, film, theater, literatuur, ...) de stap naar een zelfmoordpoging kan verkleinen. Hoe dit precies komt, leer je in deze video.

Waar hou je best rekening mee?

Je verwerkt het thema suïcidaliteit best in een bredere actie rond geestelijke gezondheid en mentaal welbevinden:

  • Hoe kan je werken aan een sterke mentale gezondheid, veerkracht en coping vaardigheden?
  • Hoe kan je psychische problemen bij jezelf herkennen en ermee omgaan?
  • Hoe kan je psychische problemen bij anderen opmerken en hulp bieden?

Wanneer het thema zelfdoding aan bod komt, focus je best op volgende boodschappen:

  • Zelfdoding ontstaat altijd vanuit een complex samenspel van factoren en is nooit het resultaat van één oorzaak of trigger. Meer over het verklarend model.
  • Zelfdoding is nooit een keuze. Meestal willen mensen niet dood, maar hebben ze het gevoel vast te zitten in een ondraaglijke situatie of willen ze af van ondraaglijke mentale pijn.
  • Zelfmoordgedachten of -pogingen zijn steeds een signaal dat het niet goed gaat met iemand en moet je dus altijd ernstig nemen.
  • Zelfmoordgedachten en de onderliggende psychische problemen zijn vaak te behandelen, psychotherapie en/of medicatie kunnen bijvoorbeeld helpen.

Wanneer je iets organiseert, hou je best rekening met de mediarichtlijnen en adviezen voor fictie. Wil je aan de slag met sociale media? Onze tips voor sociale mediagebruikers lees je hier.

Laptop

Hulp en advies nodig?

Twijfel je of de actie die jij wil organiseren voldoet aan de richtlijnen? Ben je nog op zoek naar een gepaste actie voor jouw organisatie? Je kan bij ons terecht voor informatie, advies en vorming op maat.

Inspiratie

Stuur kaartjes met een fijne boodschap

Zelf aan de slag

Ontwerp samen met een school, jeugdbeweging, grafisch ontwerper, illustratrice, creatieve collega, … mooie postkaartjes met hoopgevende quotes en uitspraken die een hart onder de riem steken. Verspreid ze in jouw organisatie, buurt of netwerk op Werelddag Suïcidepreventie.

Liever niet zelf aan de slag?

  • Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding ontwikkelde samen met Zaza, Niet Nu Laura, Eva Mouton, Phaedra Derhore, Lectrr en Floor Denil leuke postkaartjes. Voor 10 euro krijg je er zes én steun je de Zelfmoordlijn. De kaartjes zijn speciaal gemaakt om mensen in je omgeving een hart onder de riem te steken, en ze te laten weten dat je aan ze denkt. Bestel ze hier.
  • Bij het Logo uit jouw regio kan je raamstickers met de spreuk "‘Je hoeft niet perfect te zijn om geweldig te zijn. Wat is jouw kracht?"; vier verschillende spreukenaffiches; en complimentenkaartjes bestellen. Deze materialen werden ontwikkeld in kader van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid en zijn ook te downloaden.

Waar haalden wij deze inspiratie?

Deze actie is gebaseerd op een idee uit de inspiratiegids rond de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Ontdek hier nog meer ideeën om rond mentaal welbevinden aan de slag te gaan.

Kaars plant gezellig

Ideeën voor nabestaanden

(H)erkenning vinden in boeken

Over de jaren heen zijn er heel wat boeken geschreven door experts, hulpverleners en lotgenoten over rouwen na zelfdoding. Werkgroep Verder na Zelfdoding zette verschillende boeken die kunnen helpen bij een rouwproces op een rij. Organiseer een moment voor lotgenoten om te praten en om een boek te bespreken.

Ook als hulpverlener kan je in deze lijst interessante literatuur vinden. Maak gebruik van Werelddag Suïcidepreventie om je kennis rond dit thema op te frissen. Eventueel kan je met andere collega's afspreken om het boek te bespreken en van elkaar te leren.

Troost vinden in gedichten

Poëzie schrijven & lezen kan (h)erkenning, begrip en troost bieden. Hier vind je enkele prachtige gedichten over rouwen na zelfdoding. Naar aanleiding van Werelddag Suïcidepreventie kan je jouw organisatie, patiënten, werknemers, ... oproepen om gedichten te schrijven en/of voor te lezen.

Samen herdenken en eren

Op Werelddag Suïcidepreventie samen de overleden dierbaren die uit het leven stapten, gedenken en eren is een symbolische en vooral verbindende manier om samen deze dag in te vullen en betekenis te geven.

Zamel geld in via een verbindende actie

Acties zoals pannenkoeken bakken, sponsorlopen of een benefiet ondersteunen niet enkel financieel, maar brengen ook mensen bijeen rond een thema dat vaak moeilijk bespreekbaar is. Naast een steuntje in de rug voor de Zelfmoordlijn, spelen deze acties dus ook hun rol in het doorbreken van het taboe en het mogelijk maken van een gesprek.

Wil je iets organiseren ten voordele van Zelfmoordlijn 1813? Neem contact op met het Centrum ter Preventie van Zelfdoding voor ondersteuning.

Wil je een actie opzetten om de nabestaandenwerking van Werkgroep Verder na Zelfdoding te steunen? Hier vind je meer informatie.

Kijk samen naar een aflevering, een getuigenis of beluister een podcast

Je kan in groep een film, serie of getuigenis bekijken. Of waarom niet samen luisteren naar een interessante podcast? Koppel deze activiteit eventueel aan een groepsgesprek of een vormingsmoment rond suïcidepreventie en/of geestelijke gezondheid. Check vooraf even of je media voldoet aan de richtlijnen.

Ideeën voor podcasts, reportages & docu's :

Ideeën voor getuigenissen:

Ga aan de slag met onze campagnes

Wil je het belang van mentale gezondheid mee onder de aandacht brengen? En wil je één van onze campagnes mee verspreiden? Lees hier meer over 4voor12 en de Kom uit je Kop campagne.

Neem met je organisatie deel aan één van de acties vanuit Zelfmoord1813:

Werelddag voorbeeld pin

Draag de pin & deel een foto

Neem deel aan deze actie door op Werelddag Suïcidepreventie een pin te dragen en foto's hiervan te delen met vermelding van #WSPD2024.

Brandende kaars

Light a Candle

Op Werelddag Suïcidepreventie organiseert Werkgroep Verder na Zelfdoding samen met hun internationale collega's wereldwijd de actie 'Light a Candle'. Om 20 uur zetten we kaarsen aan het raam om onze steun te getuigen aan nabestaanden na zelfdoding én om onze overleden dierbaren te gedenken.

Organiseer je eigen 1813wandeling

Regelmatig bewegen, zoals wandelen, heeft voordelen. Het verbetert de gezondheid op fysiek, emotioneel en mentaal vlak. Organiseer een wandelactiviteit in het teken van (Werelddag) Suïcidepreventie voor je personeel, bewoners of patiënten en laat de deelnemers de kracht van beweging ervaren.

Waar haalden wij deze inspiratie?

Deze actie is gebaseerd op een idee uit de inspiratiegids rond de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Ontdek hier nog meer ideeën om een wandelactiviteit te organiseren, zoals de Gelukswandeling van de Vlaamse Logo's.

Deel jouw ideeën met ons!

Organiseert jouw bedrijf een actie naar aanleiding van Werelddag Suïcidepreventie? Heb jij een origineel idee om het thema zelfdoding bespreekbaar te maken?

Dan mag je ons hiervan gerust op de hoogte brengen! Wie weet kunnen we andere organisaties inspireren om ook aan de slag te gaan!

Volg samen met je collega's een vorming rond suïcidepreventie:

26 november, 3 en 10 december 2024 - Driedaagse vorming: Omgaan met suïcidaal gedrag bij kinderen & jongeren - Vlaams-Brabant - VOLZET

26 november en 3 december en 10 december 2024
Georganiseerd door Suïcidepreventiewerking CGG PassAnt Vlaams-Brabant

16 december 2024 - Studiedag: Opvang en rouwen na zelfdoding - Limburg

16 december 2024
Georganiseerd door CGG-SP Limburg in samenwerking met Werkgroep Verder na zelfdoding en het Overlegplatform nabestaanden Limburg

18 december 2024 - ‘Hoe ga je in gesprek met iemand die aan zelfmoord denkt?’ - Gratis webinar voor het brede publiek

18 december 2024
Georganiseerd door Centrum ter Preventie van Zelfdoding