Ga verder naar de inhoud

Mediarichtlijnen

Een zorgvuldige berichtgeving over zelfmoord is van levensbelang. Daarom ontwikkelde het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) richtlijnen voor journalisten en zet ze jaarlijks een mediamaker in de bloemetjes met de 'VLESP Media-award'. Ook voor informatie, advies en vorming kan je bij het VLESP terecht.

Impact van media

Het thema zelfmoord in de media brengen kan zorgen voor een betere bespreekbaarheid, maar het houdt ook risico’s in. Deze video illustreert de impact die media op zelfmoord kunnen hebben. Voor een video met ondertiteling, klik hier.

Richtlijnen voor journalisten

In deze brochure lees je de vernieuwde richtlijnen voor journalisten. De richtlijnen zijn wetenschappelijk onderbouwd, omvatten praktische tips en werden opgesteld in overleg met journalisten.

Bekijk ook onze animatievideo die de richtlijnen beknopt illustreert. Voor een video met ondertiteling, klik hier.

Voor sociale mediagebruikers en influencers ontwikkelden we tips op maat, deze ontdek je hier.

VLESP mediawerking

In 2019 werd de werking van Werkgroep Verder geïntegreerd in de werking van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP). Mediamakers kunnen voor informatie en advies dus nu terecht bij VLESP.

VLESP geeft verder ook lezingen en vormingen op maat aan journalistieke opleidingen en redacties. Contacteer ons voor meer informatie of een aanvraag.

Tot slot is VLESP waakzaam voor onveilige of ongepaste berichtgeving. Kwam je een artikel, boek, documentaire, reportage, theaterstuk of film met ongepaste inhoud tegen?

Aankomende lezingen en vormingen