Ga verder naar de inhoud

Mediarichtlijnen

Een zorgvuldige berichtgeving over zelfmoord is van levensbelang. Daarom ontwikkelde het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) richtlijnen voor journalisten en bekroont ze jaarlijks een mediamaker met de 'VLESP Media Award'. Ook voor informatie, advies en vorming kan je bij het VLESP terecht.

Impact van media

Het thema zelfmoord in de media brengen kan zorgen voor een betere bespreekbaarheid, maar het houdt ook risico’s in. Deze video illustreert de impact die media op zelfmoord kunnen hebben. Voor een video met ondertiteling, klik hier.

Richtlijnen voor journalisten

In deze brochure lees je de vernieuwde richtlijnen voor journalisten. De richtlijnen zijn wetenschappelijk onderbouwd, omvatten praktische tips en werden opgesteld in overleg met journalisten.

Bekijk ook onze animatievideo die de richtlijnen beknopt illustreert. Voor een video met ondertiteling, klik hier.

Voor sociale mediagebruikers en influencers ontwikkelden we tips op maat, deze ontdek je hier.

Informatie, advies en vorming

Zit je met vragen of heb je nood aan advies? Daarvoor kan je als journalist of mediamaker steeds terecht bij het VLESP.

VLESP biedt ook kosteloos lezingen en vormingen op maat aan journalistieke opleidingen en redacties. Contacteer ons voor meer informatie of een aanvraag.

Media

VLESP Media Award

We wensen mediamakers op een constructieve manier te sensibiliseren en adviseren over de gunstige effecten van een zorgvuldige berichtgeving en beeldvorming over zelfdoding. Om mediamakers te bedanken die hieraan bijdragen, reiken we jaarlijks de 'VLESP Media Award' uit.