Hoe draag ik bij aan Werelddag Suïcidepreventie?
Op 10 september, Werelddag Suïcidepreventie (WSPD), wordt elk jaar wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding. In Vlaanderen organiseren we vanuit Zelfmoord1813 tal van acties op en in aanloop naar de Werelddag.
Werelddag Suïcidepreventie 2024
Draag de pin & deel een foto
Neem deel aan deze actie door op Werelddag Suïcidepreventie een pin te dragen en foto's hiervan te delen met vermelding van #WSPD2024.
Light a Candle
Op Werelddag Suïcidepreventie organiseert Werkgroep Verder na Zelfdoding samen met hun internationale collega's wereldwijd de actie 'Light a Candle'. Om 20 uur zetten we kaarsen aan het raam om onze steun te getuigen aan nabestaanden na zelfdoding én om onze overleden dierbaren te gedenken.
Communicatiemateriaal
Wil jij ook graag het belang van suïcidepreventie onder de aandacht brengen op 10 september? Op deze pagina vind je afbeeldingen en voorbeeldtekstjes om mee te communiceren rond Werelddag Suïcidepreventie.
Aan de slag rond WSPD
WSPD in je eigen omgeving
Wil je op Werelddag Suïcidepreventie samen met je eigen omgeving in actie komen? Klik hier voor eenvoudige stappen en activiteiten die je kunt ondernemen om bewustzijn te vergroten en steun te bieden
WSPD in de hulpverlening
Als hulpverlener speel je een cruciale rol in het herkennen van signalen en het bieden van de juiste ondersteuning bij zelfdoding. Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan rond WSPD in de hulpverlening.
WSPD op de werkvloer
Ook op de werkvloer is suïcidepreventie belangrijk. WSPD is een ideale gelegenheid om preventie van zelfdoding binnen de werkcontext te introduceren. Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan rond WSPD op de werkvloer.
Volg de mediarichtlijnen
Werelddag Suïcidepreventie kan een goede aanleiding vormen om aandacht te besteden aan de preventie van zelfdoding in de media. Dit kan door te berichten over één van onze acties of over de preventie van zelfdoding (cijfers en achtergrondformatie vind je hier). Ook het brengen van hoopgevende getuigenissen over wat mensen helpt is waardevol. Kijk hiervoor zeker onze tips voor getuigenissen na.
Volg daarbij altijd onze mediarichtlijnen en tips voor sociale mediagebruikers.
Hulp en advies nodig?
Twijfel je of de actie die jij wil organiseren voldoet aan de richtlijnen? Ben je nog op zoek naar een gepaste actie voor jouw organisatie? Je kan bij ons terecht voor informatie, advies en vorming op maat.
Zorg voor jezelf en elkaar
In moeilijke tijden is het belangrijk om aandacht te besteden aan zowel je eigen welzijn als dat van anderen. Dit kan uitdagend zijn, maar er zijn verschillende manieren om steun te vinden. Bekijk en deel volgende tips:
- Zelfzorg en advies voor personen met zelfmoordgedachten: Wanneer je worstelt met donkere gedachten, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en hulp te zoeken. Hier vind je praktische tips en adviezen.
- Tips als je bezorgd bent om iemand: Ben je bezorgd om iemand in je omgeving? Ontdek hoe je steun kunt bieden op een zorgzame en effectieve manier.
- Zelfzorg als naaste: Het ondersteunen van een dierbare die het moeilijk heeft, kan zwaar zijn. Hier vind je advies over hoe je goed voor jezelf kunt blijven zorgen.
- Verder gaan als nabestaande: Na het verlies van een dierbare door zelfdoding, is het belangrijk om de juiste steun te vinden om verder te kunnen. Werkgroep Verder na Zelfdoding biedt begeleiding en hulp.