Ga verder naar de inhoud

Hoe kan ik bijdragen aan de Werelddag Suïcidepreventie?

Op 10 september, Werelddag Suïcidepreventie, wordt elk jaar wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding. In Vlaanderen organiseren we vanuit Zelfmoord1813 tal van acties op en in aanloop naar de Werelddag.

In 2022 organiseren we opnieuw verschillende acties waar jij aan kan deelnemen:

1) Toon betrokkenheid via de Pinactie, de 'Light a Candle' actie of steun de Zelfmoordlijn.

2) Leer hoe je zorgzaam kan communiceren over zelfdoding via media. Steek je licht op tijdens onze inspiratiesessie voor mediamakers op 9/9/2022 in Het Pand te Gent.

3) Zorg goed voor jezelf en elkaar. Om hier meer over te weten te komen, kan je een van onze webinars volgen.

4) Verspreid mee onze campagne 'Kom uit je Kop' die zich richt op mannen en hun omgeving.

Pins werelddag 2021

1) Toon je betrokkenheid

Pins om te sensibiliseren en zelfmoord bespreekbaar te maken

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) en de suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) lanceren in 2022 opnieuw samen een actie waarbij ze zoveel mogelijk organisaties en mensen oproepen om op de Werelddag een pin te dragen (en foto's ervan te delen) om te tonen dat ze preventie van zelfdoding belangrijk vinden. De oranje-gele pin is het internationale symbool voor suïcidepreventie en wordt op 10 september gedragen. Meer info over waar je je pin kan afhalen vind je hier.

Kaars en hart van boek

Light a candle

Wereldwijd worden op Werelddag Suïcidepreventie om 20u kaarsjes aangestoken om overleden dierbaren te gedenken, maar ook om mensen die iemand verloren aan zelfdoding in hun omgeving te steunen. Ook Werkgroep Verder na Zelfdoding neemt in 2022 deel aan dit internationale initiatief.

Steun de Zelfmoordlijn

Naar jaarlijkse gewoonte zal het Centrum ter Preventie van Zelfdoding op 10 september ook een oproep doen om de Zelfmoordlijn te steunen. Dat kan uiteraard voor vrijwilliger te worden aan onze telefoonlijn, chatlijn of maillijn. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om de Zelfmoordlijn financieel te steunen - giften stellen de lijn immers in staat om meer mensen op te leiden, en meer levensbelangrijke gesprekken te voeren. Meer info op www.steundezelfmoordlijn.be.

Inspiratiesessie Media Award

2) Communiceer zorgvuldig via (sociale) media

Werelddag Suïcidepreventie kan een goede aanleiding vormen om aandacht te besteden aan de preventie van zelfdoding in de media. Dit kan door te berichten over één van onze acties of door een breder artikel/bericht over de preventie van zelfdoding te brengen (cijfers en achtergrondformatie vind je hier). Ook het brengen van hoopgevende getuigenissen over wat mensen helpt is waardevol. Doe dit zorgvuldig en volg onze richtlijnen voor journalisten en tips voor sociale mediagebruikers.

Ben je op zoek naar advies of inspiratie? Kom dan je licht opsteken op onze inspiratiesessie voor mediamakers op 9/9/2022 (Het Pand, Gent) en kom te weten wie de VLESP Media Award in de wacht sleept.

Vragen of nood aan advies? Het VLESP helpt je graag verder.

Groep rugfoto

3) Zorg goed voor jezelf en elkaar

Goed zorg dragen voor jezelf en voor elkaar is een must wanneer jij of iemand in jouw omgeving geconfronteerd wordt met zelfmoord(gedachten). Als startpunt vind je hier onze Zelfhulp en advies, onze tips over Ik ben bezorgd om iemand en onze tips voor nabestaanden.

Om je verder op weg te zetten organiseren we ook verschillende webinars, gericht op de werkvloer en op een breed publiek. Deze webinars zijn volledig gratis te volgen, maar inschrijven is verplicht. Je vindt ze via de links hieronder:

28 maart 2023 - ‘Hulp bieden vanop afstand aan iemand die aan zelfmoord denkt’- Gratis basiswebinar voor hulpverleners

28 maart 2023
Georganiseerd door Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Volzet 20 en 30 maart 2023 - 2-daagse vorming suïcidepreventie voor jongerenbegeleiders - West-Vlaanderen

20 maart en 30 maart 2023
Georganiseerd door CGG-SP West-Vlaanderen

21 & 30 maart 2023 - 2daagse vorming voor ouderenbegeleiders - Oost-Vlaanderen

21 maart en 30 maart 2023
Georganiseerd door CGG-SP Oost-Vlaanderen

30 maart 2023 - Basisvorming suïcidepreventie ELZ ZOLim & Haspengouw - Limburg

30 maart 2023
Georganiseerd door DAGG CGG Suïcidepreventiewerking
Bannerkomuitjekop

4) Verspreid mee de campagne 'Kom uit je Kop'

Om mannen te ondersteunen ontwikkelden we 'Kom uit je Kop'. Een website die psychische problemen bij mannen uit de taboesfeer wil halen en mannen (en hun omgeving) aanmoedigt 'uit hun kop' te komen en hulp te zoeken op de manier die het best bij hen past.

Je kan deze campagne mee helpen verspreiden door een campagnevideo of getuigenis te delen via jouw sociale mediakanalen of door erover te spreken met mensen in jouw omgeving.