Getuigenissen over zelfdoding in media
Lees hier onze tips voor getuigen en mediamakers om persoonlijke verhalen rond zelfdodingsgedachten, pogingen tot zelfdoding en verlies na een overlijden door zelfdoding in de media te brengen.
De impact van media: hoop, herstel en risico's
Persoonlijke verhalen over hoe iemand omgaat met zelfmoordgedachten of een zelfmoordpoging te boven kwam, hoe je hier als naaste mee omgaat of wat je ervaringen zijn als nabestaande, kunnen:
- inzicht en steun bieden
- beschermend werken tegen suïcide mits ze specifieke richtlijnen in acht nemen
Dit preventieve effect wordt het ‘Papageno-effect’ genoemd. Dit effect ontstaat als berichten perspectief bieden en hoopgevend zijn.
Ook voor de getuige zelf kan het deel uitmaken van het herstel- en rouwproces om het persoonlijk verhaal te delen en anderen te inspireren of hoop te geven.
Helaas kan het (werken met) getuigen gepaard gaan met een aantal risico’s, voor de getuige zelf, maar ook voor anderen. Indien het delen van persoonlijke verhalen niet op zorgvuldige wijze gebeurt, kan het kwetsbare mensen aanzetten tot zelfmoord. Dit staat gekend als het ‘imitatie-effect’, ook wel het ‘Werther-effect’ genoemd. Daarnaast kan het voor de getuige en diens omgeving heel wat emoties teweeg brengen of reacties uit de omgeving uitlokken.
Meer over de impact van media leer je in onderstaande video.
Ga zorgvuldig aan de slag
Getuigen over eerdere zelfmoordgedachten, -pogingen of verlies van iemand aan zelfdoding kan helpen in het herstel- en rouwproces van de getuige en anderen, maar kan ook veel emoties met zich meebrengen en een aanzienlijke impact hebben op getuigen.
Ga dus zorgvuldig aan de slag en houd rekening met een aantal zaken vooraf, tijdens en na de getuigenis.
Onze tips ontdek je hieronder.
Tips voor getuigen
Lees hier onze tips voor getuigen om persoonlijke verhalen rond suïcidaliteit in de media te brengen.
Tips voor mediamakers
Lees hier onze tips voor mediamakers om persoonlijke verhalen rond suïcidaliteit in de media te brengen.