Ga verder naar de inhoud

Aan de slag rond Werelddag Suïcidepreventie in je eigen omgeving

Op 10 september, Werelddag Suïcidepreventie, staan we stil bij het belang van suïcidepreventie en de rol die wij als individu en gemeenschap kunnen spelen in het ondersteunen van onze eigen omgeving. Iedereen kan bijdragen aan het voorkomen van zelfdoding, en deze dag is een moment om te reflecteren, bewustwording te vergroten en actie te ondernemen.

WSPD lintje zonder achtergrond

Doorbreek het taboe en ga het gesprek aan

Voor de Werelddag Suïcidepreventie (WSPD) 2024-2026 is het thema van de International Association for Suicide Prevention (IASP) “Doorbreek het taboe”, met de oproep: “#StartTheConversation”. Ook in Vlaanderen sluiten we ons bij dit thema aan.

Deze campagne moedigt iedereen aan om het gesprek over zelfdoding te beginnen onder de noemer #StartTheConversation. Het doel is om de stilte en het stigma rond zelfmoord te doorbreken en meer openheid, begrip en steun te creëren. Door hierover te praten, kunnen we het taboe doorbreken.

Hoe kun jij het verschil maken?

Op Werelddag Suïcidepreventie kun je zelf aan de slag met je naasten door open gesprekken te voeren, steun te bieden, en samen het taboe rond zelfmoord te doorbreken.

1. Luister zonder oordeel

Begin een gesprek met iemand waarvan je vermoedt dat hij of zij het moeilijk heeft. Vraag hoe het echt met hen gaat en luister zonder te oordelen. Soms kan alleen al het gevoel gehoord en begrepen te worden een groot verschil maken.

2. Herken de signalen

Let op signalen zoals terugtrekking, depressieve symptomen, praten over dood of hopeloosheid, en veranderingen in gedrag. Als je iets opvalt, aarzel dan niet om het gesprek aan te gaan.

3. Bied ondersteuning

Weet dat je niet de rol van hulpverlener hoeft te spelen, maar dat je wel kunt helpen door te ondersteunen en een luisterend oor te bieden. Moedig hen aan om professionele hulp te zoeken en bied aan om samen de eerste stap te zetten, zoals een huisarts bellen.

4. Breek het taboe

Praat openlijk over zelfmoord. Het doorbreken van het stigma kan ervoor zorgen dat meer mensen op tijd hulp durven te zoeken.

5. Neem deel aan activiteiten

Op Werelddag Suïcidepreventie worden er wereldwijd verschillende activiteiten georganiseerd, zoals wandelingen, lichtceremonies en educatieve bijeenkomsten. Deelname aan deze activiteiten kan helpen om bewustwording te vergroten en solidariteit te tonen.

6. Zorg voor jezelf

Het is belangrijk om ook voor jezelf te zorgen bij het ondersteunen van anderen. Neem de tijd om je eigen emoties en stress te beheren en zoek zelf ook ondersteuning als dat nodig is. Goed voor jezelf zorgen helpt je om effectiever en empathischer te blijven in het bieden van steun aan anderen.

Doe mee met ons

Betuig je steun voor nabestaanden, leer meer over hoe je in gesprek kan gaan over zelfmoord of verspreid samen met ons de boodschap van Werelddag Suïcidepreventie.

Brandende kaars

Light a Candle

Op Werelddag Suïcidepreventie organiseert Werkgroep Verder na Zelfdoding samen met hun internationale collega's wereldwijd de actie 'Light a Candle'. Om 20 uur zetten we kaarsen aan het raam om onze steun te getuigen aan nabestaanden na zelfdoding én om onze overleden dierbaren te gedenken.

9 september 2024 - ‘Hoe ga je in gesprek met iemand die aan zelfmoord denkt?’ - Gratis webinar voor het brede publiek

9 september 2024 - ‘Hoe ga je in gesprek met iemand die aan zelfmoord denkt?’ - Gratis webinar voor het brede publiek

Mentaal welzijn is van groot belang voor ons allen. Het is niet altijd eenvoudig om iedereen fysiek te zien of goed aan te kunnen voelen…
Ontwerp zonder titel 3 transformed

Communicatiemateriaal

Wil jij ook graag het belang van suïcidepreventie onder de aandacht brengen op 10 september? Op deze pagina vind je afbeeldingen en voorbeeldtekstjes om mee te communiceren rond Werelddag Suïcidepreventie.

Inspirerende acties

Ontdek hier ook andere inspirerende acties die je samen met anderen kunt ondernemen.

Kaartjes scaled

Stuur kaartjes met een fijne boodschap

Zelf aan de slag

Ontwerp samen met een school, jeugdbeweging, grafisch ontwerper, illustratrice, creatieve persoon, … mooie postkaartjes met hoopgevende quotes en uitspraken die een hart onder de riem steken. Verspreid ze in jouw buurt of netwerk op Werelddag Suïcidepreventie.

Bestel postkaartjes

  • Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding ontwikkelde samen met Zaza, Niet Nu Laura, Eva Mouton, Phaedra Derhore, Lectrr en Floor Denil leuke postkaartjes. Voor 10 euro krijg je er zes én steun je de Zelfmoordlijn. De kaartjes zijn speciaal gemaakt om mensen in je omgeving een hart onder de riem te steken, en ze te laten weten dat je aan ze denkt. Bestel ze hier.

Waar haalden wij deze inspiratie?

Deze actie is gebaseerd op een idee uit de inspiratiegids rond de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Ontdek hier nog meer ideeën om rond mentaal welbevinden aan de slag te gaan.

getuigenis/podcast microfoon

Kijk samen naar een aflevering, een getuigenis of beluister een podcast

Je kan in groep een film, serie of getuigenis bekijken. Of waarom niet samen luisteren naar een interessante podcast? Koppel deze activiteit eventueel aan een groepsgesprek of een vormingsmoment rond suïcidepreventie en/of geestelijke gezondheid. Check vooraf even of je media voldoet aan de richtlijnen.

Ideeën voor podcasts, reportages & docu's :

Ideeën voor getuigenissen:

Organiseer je eigen 1813wandeling

Regelmatig bewegen, zoals wandelen, heeft vele voordelen voor de gezondheid – fysiek, emotioneel en mentaal. Organiseer een wandelactiviteit ter gelegenheid van (Werelddag) Suïcidepreventie en ervaar samen met anderen de kracht van verbinding en steun. Laat deze wandeling een gelegenheid zijn om samen bewustzijn te creëren, gesprekken aan te knopen, en elkaar dichterbij te brengen.

Daarnaast kun je de wandeling gebruiken om geld in te zamelen voor de Zelfmoordlijn en zo belangrijke hulp te bieden. Klik hier voor meer informatie en registratie.

Kaars plant gezellig

Ideeën voor nabestaanden

(H)erkenning vinden in boeken

Over de jaren heen zijn er heel wat boeken geschreven door experts, hulpverleners en lotgenoten over rouwen na zelfdoding. Werkgroep Verder na Zelfdoding zette verschillende boeken die kunnen helpen bij een rouwproces op een rij. Organiseer een moment voor lotgenoten om te praten en om een boek te bespreken.

Troost vinden in gedichten

Poëzie schrijven & lezen kan (h)erkenning, begrip en troost bieden. Hier vind je enkele prachtige gedichten over rouwen na zelfdoding. Naar aanleiding van Werelddag Suïcidepreventie kan je jouw omgeving oproepen om gedichten te schrijven en/of voor te lezen.

Samen herdenken en eren

Op Werelddag Suïcidepreventie samen de overleden dierbaren die uit het leven stapten, gedenken en eren is een symbolische en vooral verbindende manier om samen deze dag in te vullen en betekenis te geven. Doe mee aan de actie 'Light a Candle' en zet om 20 uur jouw kaars aan het raam om jouw steun te getuigen.

Organiseer een verbindende actie

Acties zoals pannenkoeken bakken, sponsorlopen of een benefiet ondersteunen niet enkel financieel, maar brengen ook mensen bijeen rond een thema dat vaak moeilijk bespreekbaar is. Naast een steuntje in de rug voor de Zelfmoordlijn, spelen deze acties dus ook hun rol in het doorbreken van het taboe en het mogelijk maken van een gesprek.

Wil je iets organiseren ten voordele van Zelfmoordlijn 1813? Neem contact op met het Centrum ter Preventie van Zelfdoding voor ondersteuning.

Wil je een actie opzetten om de nabestaandenwerking van Werkgroep Verder na Zelfdoding te steunen? Hier vind je meer informatie.

Ontwerp zonder titel 3 transformed

Doe mee en maak een verschil

Iedereen kan een rol spelen in zelfmoordpreventie. Of het nu is door deel te nemen aan een activiteit op WSPD, een gesprek aan te gaan met een naaste, of bewust te zijn van de signalen, elke actie telt. Deel jouw steun voor WSPD via sociale media met de hashtags #StartTheConversation en #WSPD2024, en help ons zo de boodschap verder te verspreiden.

Ons vormingsaanbod

24 oktober 2024 - ‘Hoe ga je in gesprek met iemand die aan zelfmoord denkt?’ - Gratis webinar voor het brede publiek

24 oktober 2024
Georganiseerd door Centrum ter Preventie van Zelfdoding

18 december 2024 - ‘Hoe ga je in gesprek met iemand die aan zelfmoord denkt?’ - Gratis webinar voor het brede publiek

18 december 2024
Georganiseerd door Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Vorming op maat - Preventie van zelfdoding op het internet

Georganiseerd door Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Vorming op maat - Lezing 'Zelfmoord in Vlaanderen. Wat ligt aan de basis en hoe kunnen we helpen?'

Georganiseerd door Centrum ter Preventie van Zelfdoding