Toolkit voor jonge suïcidepogers

Tot 10% van de jongeren geeft in zelfrapportage studies aan dat ze ooit een poging hebben gedaan om een einde te maken aan hun leven (Euregionaal Jongerenonderzoek 2013). Suïcidaal gedrag bij jongeren blijft echter vaak verborgen voor de omgeving en voor de hulpverlening omdat het toegebrachte letsel veelal niet van die aard is dat een medische tussenkomst vereist is en omdat jongeren een hoge drempel naar hulp ervaren.

Daarom willen we alles in het werk stellen om deze groep jonge suïcidepogers te detecteren en te ondersteunen. De toolkit die we ontworpen hebben, heeft als doel om hulpverlening te ondersteunen of dichter bij de jongere te brengen. Het is een toolkit die door hulpverleners, de naaste omgeving of andere betrokkenen aan de jongere kan aangereikt worden ter ondersteuning na een suïcidepoging.

De materialen in deze toolkit kunnen op zichzelf gebruikt worden door de jongere, maar is niet bedoeld als vervanging voor de reguliere hulpverlening. We raden aan om tools zoals het safetyplan en lifesavers samen met een hulpverlener op te maken.

 

De toolkit bestaat uit:

Brochure voor jonge suïcidepogers

Brochure voor ouders van jonge suïcidepogers

Website voor jonge suïcidepogers

App voor jonge suïcidepogers

 

Brochure voor jonge suïcidepogers

De brochure "On Track Again" bevat beknopte informatie voor jongeren over wat je kan doen om jezelf te ondersteunen na een suïcidepoging.

Hier kan je de brochure gratis downloaden en bestellen.

top

Brochure voor de ouders van een jonge suïcidepoger

De brochure "Hoe help je jouw kind op weg na een zelfmoordpoging" bevat informatie voor ouders over suïcidepogingen bij jongeren en over wat je als ouder kan doen om je kind te ondersteunen na een suïcidepoging.

Hier kan je de brochure gratis downloaden en bestellen.

top

Website voor jonge suïcidepogers

De website "On Track Again" bevat informatie en getuigenissen voor jongeren over wat je kan doen om jezelf te ondersteunen na een suïcidepoging.

top

App voor jonge suïcidepogers

De app "On Track Again" is een hulpmiddel in zakformaat. Jonge suïcidepogers kunnen met behulp van deze app een persoonlijk safetyplan en lifesavers (hulpbox) maken en indien nodig direct contact opnemen met Zelfmoordlijn 1813. 

De app is gratis te downloaden voor Android en iOS.

De app "On Track Again" is ontwikkeld in samenwerking met vele experten en opgesteld op basis van de ‘Ethische richtlijnen voor ‘technology-based’ suïcidepreventieprogramma's’ van Euregenas. De Organisatie Zorg voor Suïcidepogers heeft deze toolkit uitgewerkt met steun van de Vlaamse Overheid, Cera en Ga voor Geluk.

top

 

© Zelfmoord1813 - disclaimer