Ga verder naar de inhoud

Nieuws

Silver alle mannetjes logo

Silver: een serious game die de geestelijke gezondheid van jongeren versterkt

VLESP - 27/04/2021

Nieuw in preventieland: de serious game 'Silver' is er! Een veelzijdige game die de geestelijke gezondheid van jongeren tussen 12 en 16 jaar wil versterken.

Man laptop studeren

Eindevaluatie Tweede Vlaams Actieplan Suïcidepreventie (2012-2020)

VLESP - 20/04/2021

In 2020 liep het Tweede Vlaams Actieplan Suïcidepreventie ten einde. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) maakte werk van een grondige evaluatie van dat plan.

MRL Mediatekeninglight

Nieuwe tools voor journalisten en sociale mediagebruikers

VLESP - 11/03/2021

Mediamakers kunnen bijdragen aan zelfmoordpreventie. De manier waarop journalisten nieuws of verhalen brengen over zelfmoord oefent immers een sterke invloed uit op de gedachten, gevoelens en het gedrag van lezers, luisteraars of kijkers.

Vrouw analyse data

Regionale verschillen in suïcidecijfers

VLESP - 8/12/2020

Suïcidecijfers in Vlaanderen leggen regionale verschillen bloot. Lees hier het onderzoeksrapport en de belangrijkste bevindingen.

Insight studie 115958

Resultaten Insight-studie: een onderzoek naar zelfdoding bij 45- tot 60-jarigen in Vlaanderen

VLESP - 26/11/2020

Uit de evolutie van de suïcidecijfers blijkt dat de cijfers bij alle leeftijdsgroepen dalen, behalve bij mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie van 45 tot 60 jaar. Dit vormde de aanleiding voor het opzetten van de Insight-studie: een case-control psychologisch autopsie-onderzoek naar 45- tot 60-jarigen die overleden door suïcide.

Hoop plantje

Sombere tijden? Zet je mentale gezondheid voorop!

VLESP - 3/11/2020

Het zijn sobere en voor sommigen ook sombere tijden. Onze mentale gezondheid wordt sterk uitgedaagd: minder contact met vrienden en familie, onzekerheid over de toekomst, financiële problemen en angst voor het virus. Daarnaast worden velen geconfronteerd met het verlies van dierbaren.

Laptop

Hoe jongeren ondersteunen die geconfronteerd werden met beelden over zelfmoord?

VLESP - 9/09/2020

Af en toe circuleren er filmpjes, verschijnen er films of series of zijn er theatervoorstellingen waarin expliciete zelfmoordbeelden getoond worden. Vanuit suïcidepreventie oogpunt is dit zeer verontrustend, want dergelijke beelden kunnen de drempel tot zelfmoord verlagen bij mensen die aan zelfmoord denken. Lees enkele tips om hiermee om te gaan

Notieblok pennen

Financiële zorgen door corona

VLESP - 27/05/2020

De coronamaatregelen hebben een grote impact op organisaties, zelfstandigen, werkgevers en werknemers die erdoor getroffen worden. Lees hier meer over hulpverleningsinstanties waar je, ook in deze coronatijden, terecht kan met je vragen en zorgen.

Virus

Zelfmoordpreventie in coronatijden

VLESP - 29/04/2020

Om iedereen correct te informeren, werd alle informatie rond zelfmoordpreventie in coronatijden gebundeld op één pagina.

Virus2

Rouwen in tijden van corona

Werkgroep Verder - 31/03/2020

De Coronacrisis zorgt voor heel wat onzekerheden en problemen. Naast mogelijke financiële onzekerheden, weten we uit recent onderzoek dat quarantaine ook angst, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, stress, een verdoofd gevoel en depressieve klachten met zich meebrengt. Dat zijn allemaal zaken die je ook in jouw rouwproces kan ondervinden.