Ga verder naar de inhoud

Scholenpagina bundelt alle informatie rond suïcidepreventie op school

Geplaatst door: VLESP
6/06/2023

De school is een belangrijke omgeving waar we preventief kunnen werken, jongeren weerbaarder kunnen maken, signalen van zelfmoordgedachten kunnen detecteren en eerste opvang kunnen bieden aan kwetsbare leerlingen. Zelfmoord1813 bundelde alle info rond zelfmoordpreventie voor scholen.

Oude televisie

Nieuwe adviezen voor het gebruik van media

Op de scholenpagina vind je onder meer nieuwe adviezen voor het gebruik van media over zelfdoding.

Uit onderzoek weten we dat zelfdoding bespreekbaar maken in de klascontext preventief kan werken, maar ook kan zorgen voor schadelijke effecten. Zeker wanneer je gebruik maakt van media (bv. film, theater, literatuur, video's), ga je best extra zorgvuldig te werk.

We raden daarom aan om eerder te kiezen voor lessen (en media) over het brede thema mentaal welbevinden.

Wens je toch bewust bij zelfdoding stil te staan, bijvoorbeeld in een les rond mentaal welbevinden tijdens de lessen levensbeschouwing of godsdienst? Of komt het thema onbedoeld aan bod, zoals bijvoorbeeld in literatuur van de lessen Nederlands? Lees dan deze adviezen over hoe je film, theater, literatuur en andere media zorgvuldig kiest.

Deze adviezen, ontwikkeld door het het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), helpen je beslissen of materiaal geschikt is. Daarnaast bieden ze handvatten voor hoe je omkadering en ondersteuning biedt als je met het thema aan de slag gaat.

Student depri

Hoe ga je om met een leerling die aan zelfdoding denkt?

Ben je bezorgd om een leerling? Vang je signalen of zelfmoordgedachten op van een student? Negeer ze niet, er zijn verschillende manieren waarop je kan helpen. Wij zette voor jullie ons aanbod voor het onderwijs op een rijtje.

Handen samen kring

Hoe werk je een suïcidepreventiebeleid op school uit?

Een suïcidepreventiebeleid omvat richtlijnen over de coördinatie, communicatie en het handelen in situaties waarin suïcidaliteit aanwezig is. Ook voor scholen is het nuttig om zo een beleid uit te werken. We verzamelden alle info rond een suïcidepreventie beleid op school.

Graag ondersteuning? De Suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) in jouw provincie kan je school ondersteunen bij zowel het opmaken als het implementeren van dit beleid.

Meer nieuwsartikels

WSPD

10/9 - Werelddag Suïcidepreventie

VLESP - 9/09/2023

Op 10 september vindt de jaarlijkse Werelddag Suïcidepreventie plaats. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) en de suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) roepen iedereen in Vlaanderen op om op deze werelddag aandacht te hebben voor de preventie van zelfdoding en voor mensen die worstelen met zelfmoordgedachten, hun omgeving en nabestaanden na zelfdoding. Steun betuigen kan door deel te nemen aan één van de activiteiten.

VLESP vacature

Vacature Stafmedewerker VLESP

VLESP - 25/08/2023

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), de partnerorganisatie van de Vlaamse Overheid voor de preventie van zelfdoding, is op zoek naar een stafmedewerker (0,7 VTE).

Microsoft Teams image 2

Een gezonde geest in een gezond lichaam: is er een link tussen bewegen en zelfmoordgedachten?

VLESP - 8/08/2023

Op zondag 10 september, Werelddag Suïcidepreventie, kan je deelnemen aan de 1813Run, een loopevenement ten voordele van Zelfmoord1813 waar we samen 1813 kilometer willen lopen. We kiezen niet zomaar voor een sportief evenement. Bewegen en sporten kunnen namelijk je mentale gezondheid een boost geven. Ook samen bewegen en supporteren, kortom samen zijn, kunnen hieraan bijdragen. Je leest er alles over in deze blog.