Ga verder naar de inhoud

Scholenpagina bundelt alle informatie rond suïcidepreventie op school

Geplaatst door: VLESP
6/06/2023

De school is een belangrijke omgeving waar we preventief kunnen werken, jongeren weerbaarder kunnen maken, signalen van zelfmoordgedachten kunnen detecteren en eerste opvang kunnen bieden aan kwetsbare leerlingen. Zelfmoord1813 bundelde alle info rond zelfmoordpreventie voor scholen.

Oude televisie

Nieuwe adviezen voor het gebruik van media

Op de scholenpagina vind je onder meer nieuwe adviezen voor het gebruik van media over zelfdoding.

Uit onderzoek weten we dat zelfdoding bespreekbaar maken in de klascontext preventief kan werken, maar ook kan zorgen voor schadelijke effecten. Zeker wanneer je gebruik maakt van media (bv. film, theater, literatuur, video's), ga je best extra zorgvuldig te werk.

We raden daarom aan om eerder te kiezen voor lessen (en media) over het brede thema mentaal welbevinden.

Wens je toch bewust bij zelfdoding stil te staan, bijvoorbeeld in een les rond mentaal welbevinden tijdens de lessen levensbeschouwing of godsdienst? Of komt het thema onbedoeld aan bod, zoals bijvoorbeeld in literatuur van de lessen Nederlands? Lees dan deze adviezen over hoe je film, theater, literatuur en andere media zorgvuldig kiest.

Deze adviezen, ontwikkeld door het het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), helpen je beslissen of materiaal geschikt is. Daarnaast bieden ze handvatten voor hoe je omkadering en ondersteuning biedt als je met het thema aan de slag gaat.

Student depri

Hoe ga je om met een leerling die aan zelfdoding denkt?

Ben je bezorgd om een leerling? Vang je signalen of zelfmoordgedachten op van een student? Negeer ze niet, er zijn verschillende manieren waarop je kan helpen. Wij zette voor jullie ons aanbod voor het onderwijs op een rijtje.

Handen samen kring

Hoe werk je een suïcidepreventiebeleid op school uit?

Een suïcidepreventiebeleid omvat richtlijnen over de coördinatie, communicatie en het handelen in situaties waarin suïcidaliteit aanwezig is. Ook voor scholen is het nuttig om zo een beleid uit te werken. We verzamelden alle info rond een suïcidepreventie beleid op school.

Graag ondersteuning? De Suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) in jouw provincie kan je school ondersteunen bij zowel het opmaken als het implementeren van dit beleid.

Meer nieuwsartikels

Meeleven screenshot

Mee-leven.be zet zorg voor naasten in de kijker

- 15/05/2024

Op 14 maart 2023 lanceerde het Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Hogeschool Odisee) de gloednieuwe website mee-leven.be, een website met tips en ondersteuning voor naasten van een gezinslid dat aan zelfdoding denkt.

Werelddag voorbeeld pin

Pins bestellen voor Werelddag Suïcidepreventie 2024

VLESP - 7/05/2024

Op 10 september wordt elk jaar wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding. Ook dit jaar kunnen bedrijven en zorgorganisaties deelnemen door op de Werelddag een pin te dragen en hiervan foto's te delen.

Notieblok pennen

Rapport suïcidecijfers 2022

VLESP - 3/05/2024

Recent werden de suïcidecijfers van 2022 gepubliceerd. In deze blog zetten we deze cijfers even op een rij.