Nieuws
Zelfmoordlijn beantwoordde 23.614 oproepen in 2020
Er werden in 2020 23.614 gesprekken gevoerd aan de Zelfmoordlijn (telefoon, chat en mail samen). Dat is een stijging met 28% ten opzichte van 2019. Daarmee zet de Zelfmoordlijn haar groei van de afgelopen jaren verder. Vooral aan de telefoonlijn werd er meer beantwoord dan voorgaande jaren.
Silver: een serious game die de geestelijke gezondheid van jongeren versterkt
Nieuw in preventieland: de serious game 'Silver' is er! Een veelzijdige game die de geestelijke gezondheid van jongeren tussen 12 en 16 jaar wil versterken.
Eindevaluatie Tweede Vlaams Actieplan Suïcidepreventie (2012-2020)
In 2020 liep het Tweede Vlaams Actieplan Suïcidepreventie ten einde. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) maakte werk van een grondige evaluatie van dat plan.
Nieuwe tools voor journalisten en sociale mediagebruikers
Mediamakers kunnen bijdragen aan zelfmoordpreventie. De manier waarop journalisten nieuws of verhalen brengen over zelfmoord oefent immers een sterke invloed uit op de gedachten, gevoelens en het gedrag van lezers, luisteraars of kijkers.
Regionale verschillen in suïcidecijfers
Suïcidecijfers in Vlaanderen leggen regionale verschillen bloot. Lees hier het onderzoeksrapport en de belangrijkste bevindingen.
Resultaten Insight-studie: een onderzoek naar zelfdoding bij 45- tot 60-jarigen in Vlaanderen
Uit de evolutie van de suïcidecijfers blijkt dat de cijfers bij alle leeftijdsgroepen dalen, behalve bij mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie van 45 tot 60 jaar. Dit vormde de aanleiding voor het opzetten van de Insight-studie: een case-control psychologisch autopsie-onderzoek naar 45- tot 60-jarigen die overleden door suïcide.
Sombere tijden? Zet je mentale gezondheid voorop!
Het zijn sobere en voor sommigen ook sombere tijden. Onze mentale gezondheid wordt sterk uitgedaagd: minder contact met vrienden en familie, onzekerheid over de toekomst, financiële problemen en angst voor het virus. Daarnaast worden velen geconfronteerd met het verlies van dierbaren.
Hoe jongeren ondersteunen die geconfronteerd werden met beelden over zelfmoord?
Af en toe circuleren er filmpjes, verschijnen er films of series of zijn er theatervoorstellingen waarin expliciete zelfmoordbeelden getoond worden. Vanuit suïcidepreventie oogpunt is dit zeer verontrustend, want dergelijke beelden kunnen de drempel tot zelfmoord verlagen bij mensen die aan zelfmoord denken. Lees enkele tips om hiermee om te gaan
Financiële zorgen door corona
De coronamaatregelen hebben een grote impact op organisaties, zelfstandigen, werkgevers en werknemers die erdoor getroffen worden. Lees hier meer over hulpverleningsinstanties waar je, ook in deze coronatijden, terecht kan met je vragen en zorgen.
Zelfmoordpreventie in coronatijden
Om iedereen correct te informeren, werd alle informatie rond zelfmoordpreventie in coronatijden gebundeld op één pagina.
Rouwen in tijden van corona
De Coronacrisis zorgt voor heel wat onzekerheden en problemen. Naast mogelijke financiële onzekerheden, weten we uit recent onderzoek dat quarantaine ook angst, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, stress, een verdoofd gevoel en depressieve klachten met zich meebrengt. Dat zijn allemaal zaken die je ook in jouw rouwproces kan ondervinden.