Resultaten Insight-studie: een onderzoek naar zelfdoding bij 45- tot 60-jarigen in Vlaanderen
Uit de evolutie van de suïcidecijfers blijkt dat de cijfers bij alle leeftijdsgroepen dalen, behalve bij mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie van 45 tot 60 jaar. Dit vormde de aanleiding voor het opzetten van de Insight-studie: een case-control psychologisch autopsie-onderzoek naar 45- tot 60-jarigen die overleden door suïcide.

Over deze studie
Deze studie liep van eind 2017 tot begin 2020 en werd uitgevoerd door De Eenheid voor Zelfmoordonderzoek (UGent), in samenwerking met het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie en in opdracht en met steun van de Vlaamse overheid.
De onderzoekers interviewden nabestaanden die iemand tussen de 45 en 60 jaar uit hun dichte omgeving verloren waren door suïcide, om zo risicofactoren en aanleidingen voor de suïcide in kaart te kunnen brengen. Ter vergelijking (als controlegroep) werden ook interviews afgenomen van naasten van personen tussen de 45 en 60 jaar die met psychische problemen kampen (maar niet overleden door suïcide).
Opvallendste resultaten
- Bijna alle 45- tot 60-jarigen die overleden door suïcide kampten met psychische problemen. Ze waren hiervoor echter minder in behandeling dan de personen met psychische problemen in de controlegroep. Er rustte een groot taboe op het zoeken naar hulp voor hun psychische problemen, bijna alle overleden personen ervaarden op dit vlak drempels.
- Verder ondervonden de overleden personen vaker matige tot ernstige problemen in hun werksituatie dan de controlegroep. Bovendien hadden ze vaker toekomstige financiële problemen en zorgen. Bij een aanzienlijk deel van de overleden personen was er sprake van een ongunstige of onzekere socio-economische situatie.
Beleidsaanbevelingen
Voor het toekomstig preventiebeleid pleiten de onderzoekers onder meer voor:
- Initiatieven en campagnes om drempels bij het zoeken van hulp voor psychische problemen te verlagen en de beschikbaarheid van (online) hulp voor suïcidepreventie beter bekend te maken.
- Meer aandacht voor mentaal welzijn en suïcidepreventie in de werksetting en een verhoogde alertheid voor de risico’s die een ongunstige of onzekere socio-economische situatie kan hebben op mentale problemen.
- Het meer betrekken van naasten bij de preventie van suïcide, gezien zij een sleutelrol kunnen vervullen in het herkennen en bespreekbaar maken van suïcidale gedachten.
Voor meer informatie over de studie kan je terecht bij info@vlesp.be
Perscontacten vind je hier.
Meer nieuwsartikels

Focusgroep voor naasten van personen met autisme die zelfmoordgedachten hadden
Om richting te geven aan adviezen voor naasten van personen met autisme is het VLESP op zoek naar naasten van personen met autisme, waarvan de personen met autisme zelfmoordgedachten hebben of gehad hebben in het verleden.

Toekomstgerichte Training voor suïcidale personen: Data in 2023
Ook in 2023 plant VLESP weer enkele tweedaagse opleidingen voor hulpverleners om groepstraining te kunnen geven aan personen met suïcidegedachten, namelijk de opleiding Toekomstgerichte Training.

Meer zelfdodingen rond de feestdagen? Doorbreek de mythe!
Soms hoor je of lees je dat er in de periode rond de feestdagen meer zelfdodingen plaatsvinden. Maar is dat wel zo? In deze blog doorbreken we deze mythe en geven we enkele tips om van de eindejaarsperiode een warme tijd te maken.