Ga verder naar de inhoud

Silver: een serious game die de geestelijke gezondheid van jongeren versterkt

Geplaatst door: VLESP
27/04/2021

Nieuw in preventieland: de serious game 'Silver' is er! Een veelzijdige game die de geestelijke gezondheid van jongeren tussen 12 en 16 jaar wil versterken. De game werd ontwikkeld door het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), in samenwerking met CREATE.eu, in opdracht van Vlaams minister van Welzijn, Wouter Beke en met de steun van de Vlaamse Overheid.

Silver alle mannetjes logo

Wat houdt de game in?

Silver dankt zijn naam aan het Engelse spreekwoord ‘Every cloud has a silver lining’, wat symboliseert dat elke moeilijkheid of tegenslag ook een positieve uitkomst kan hebben. Deze boodschap vormt een rode draad doorheen de game.

In Silver krijgen jongeren op een creatieve en interactieve manier meer inzicht in hun gedachten, emoties en gedrag door het volgen van een aantal personages en verhaallijnen. Silver bouwt aan het herkennen en aanpakken van denkgewoontes en het reguleren van emoties en indirect aan het probleemoplossend denken en sociale vaardigheden. De inhoud is gebaseerd op cognitieve gedragspsychologie.

Onderzocht en goed bevonden

VLESP voerde een onderzoek naar de effecten van de game en naar hoe jongeren de game beleven. Meer dan 1000 jongeren uit 10 verschillende scholen in Vlaanderen namen deel.
Enkele belangrijke bevindingen:

  • De studie toonde aan dat de game een positief effect had op emotieregulatievaardigheden: na het spelen van de game werden de jongeren beter in het herkennen, benoemen en begrijpen van hun emoties.
  • Daarnaast werd er bij de jongeren een daling in de aanwezigheid van denkfouten vastgesteld.
  • Verder gaven jongeren aan dat ze na het spelen van de game meer inzicht hadden in het verband tussen hun gevoelens, gedachten en gedrag en beter begrepen hoe anderen denken en zich voelen.
  • Het feit dat ze de personages leuk vonden en zich konden inleven in de verhalen kon het effect van de game versterken en hen motiveren om de game te spelen.

"Onderzoek heeft aangetoond dat problemen met emotieregulatievaardigheden kunnen leiden tot psychische problemen. Silver werkt net op die basisvaardigheden in en kan zo een sterke preventieve werking hebben bij jongeren en hen weerbaarder maken.”

prof. Gwendolyn Portzky, directeur van VLESP

Klaar om te ontdekken?

Je kan Silver gratis downloaden als app. Voor scholen wordt een educatief pakket en een vormingsaanbod voorzien. Je leest er alles over op silvergame.be

Silver werd ontwikkeld door VLESP, in samenwerking met CREATE.eu. De game kadert in het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie en kwam er in opdracht en met de steun van de Vlaamse Overheid. Voor de promotie en implementatie van Silver werd steun verleend door het VAF/Gamefonds.

Meer nieuwsartikels

VLESP WINT PSYCHE AWARD 1

VLESP onderzoekers winnen Psyche Award

VLESP - 15/07/2024

Het onderzoeksteam van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie mocht de internationale Pysche Award in ontvangst nemen voor hun onderzoeksartikel over 'Toekomstgerichte Training', een groepsinterventie voor personen met suïcidegedachten die momenteel wordt uitgerold in Vlaanderen.

Vacature vlesp

VLESP zoekt 2 nieuwe collega's

VLESP - 5/07/2024

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) heeft twee openstaande vacatures: één voor een voltijdse medewerker voor de uitrol van LOES en één voor een halftijdse medewerker voor een project rond suïcidepreventie in detentie. Kandidatuurstelling kan tot 9 augustus 2024.

Meeleven screenshot

Mee-leven.be zet zorg voor naasten in de kijker

- 15/05/2024

Op 14 maart 2023 lanceerde het Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Hogeschool Odisee) de gloednieuwe website mee-leven.be, een website met tips en ondersteuning voor naasten van een gezinslid dat aan zelfdoding denkt.