Ga verder naar de inhoud

Waar kan ik terecht als man?

Mannen lopen wereldwijd een verhoogd risico op zelfdoding. Hoe kan je als man omgaan met moeilijke periodes? De campagne 'Kom uit je Kop' helpt je op weg.

Bermix studio k0m8 i YQ2t Y unsplash

Een website voor mannen

Op 'Kom uit je Kop' vind je informatie en tips om je mentale gezondheid te versterken. Deze informatie is bovendien volledig op maat van mannen en houdt rekening met de zorgen waar ze mee worstelen. Daarnaast vind je er hoopvolle verhalen, lees je er meer over omgaan met zelfmoordgedachten en ontdek je wat je kan doen en waar je terecht kan als je je slecht in je vel voelt.

Waarom een website voor mannen?

Bijna 3 op de 4 zelfdodingen in Vlaanderen gebeuren door mannen. Aan de basis van een suïcide ligt nooit slechts één oorzaak of factor. Wel merken we verschillen in de risicofactoren waarmee mannen en vrouwen te maken kunnen krijgen.

KUJK

Om mannen te ondersteunen ontwikkelden we 'Kom uit je Kop'. Een website die psychische problemen bij mannen uit de taboesfeer wil halen en mannen (en hun omgeving) aanmoedigt 'uit hun kop' te komen en hulp te zoeken op de manier die het best bij hen past.

Deze campagne werd voor lancering door VLESP onderzocht. In het onderzoek kregen 115 mannen de campagne op voorhand te zien. Over het algemeen waren de reacties zeer positief en gaven veel mannen aan het taboe rond psychisch welzijn bij mannen te herkennen. Het onderzoek toonde bovendien aan dat mannen na het zien van de campagne meer geneigd zijn om hulp te zoeken. De groep mannen die aangaf te kampen met veel mentale klachten, gaf na de campagne aan opener te communiceren over emoties. Bekijk hiernaast één van de campagnevideo's.

Nu met iemand praten?

Dan kan je via één van deze kanalen terecht bij onze vrijwilligers.

Bel 1813

  • 24/7 beschikbaar
  • Gratis & anoniem

Chat

  • Elke dag van 17u tot 00u
  • Anoniem

Mail

  • Antwoord binnen 5 werkdagen
  • Anoniem