Ga verder naar de inhoud

Hoe kan ik omgaan met zelfmoordgedachten?

Voel je je soms zo wanhopig dat je aan zelfmoord denkt? Je bent niet alleen. Zelfmoordgedachten komen vrij veel voor. Deze gedachten kunnen beangstigend zijn. Zelfdoding lijkt soms nog de enige oplossing. Je wil niet meer denken of voelen en er moet iets veranderen.

Misschien voel je je wel schuldig ten opzichte van je vrienden of familie? Dat maakt het niet altijd makkelijk om die gedachten met iemand te delen. Gelukkig zijn er nog heel wat dingen die je kan doen om je gedachten wat meer onder controle te krijgen.

Kop koffie gesprek

Do's

Let op voor signalen
 • Wanneer je aan zelfmoord denkt, heeft dit vaak ook een impact op je gedrag. Wees daarom alert voor veranderingen in je gedrag die kunnen wijzen op zelfmoordgedachten, zoals bijvoorbeeld slecht slapen, minder onder de mensen komen, niet kunnen concentreren op werk of school, veel piekeren over zelfmoord, meer alcohol drinken en/of roken of geen zin meer hebben in dingen die je anders leuk vindt.
Zoek afleiding
 • Soms kan het helpen om je gedachten te proberen verzetten en te vermijden dat je begint te piekeren. Bijvoorbeeld door een wandeling of fietstocht te maken, naar een film te kijken, een uitgebreid bad te nemen, te sporten of ontspanningsoefeningen te doen. Je kan ook met anderen dingen gaan doen zonder dat je hoeft te spreken over je gevoelens. Bijvoorbeeld gaan voetballen met vrienden, een terrasje doen met een oude klasgenoot of op bezoek gaan bij familie.
Praat erover
 • Hoewel het erg moeilijk kan lijken om met iemand te praten over zelfmoordgedachten, kan dit wel het verschil maken. Je kan praten met iemand uit je omgeving, zoals een vriend, familielid, leerkracht of collega. Als je niet durft praten met een bekende, kan je ook contact opnemen met de anonieme hulplijn Zelfmoordlijn 1813. Praten lucht op.
Zoek hulp

Ga aan de slag met online tools

Think Life

Think Life is een online zelfhulpcursus die je helpt om beter te leren omgaan met je zelfmoordgedachten.

BackUp

De app BackUp biedt houvast bij zelfmoordgedachten en helpt een crisis te overbruggen

Forum

Het forum is een veilige plek om in gesprek te gaan met lotgenoten over zelfmoordgedachten. Het is geen crisishulp.

Safety plan resized

Maak een Safety Plan

Een Safety Plan helpt je om een eventuele volgende crisis te overbruggen. Het bevat signalen waaraan je bij jezelf kan herkennen dat je het moeilijk hebt en dingen die je kan doen om rustiger te worden, hulp te zoeken of jezelf in veiligheid te brengen.

Vrouw kijkt in de verte zonlicht

Dont's

Vermijd alcohol en drugs
 • Stimulerende en verdovende middelen kunnen de drempel tot zelfmoord verlagen omdat ze je relativeringsvermogen aantasten en je impulsiever of agressiever kunnen maken.
Zoek geen gevaarlijke plaatsen op
 • Beperk zo veel mogelijk je toegang tot plaatsen waar je een zelfmoordpoging zou kunnen ondernemen. Zorg dat je zo weinig mogelijk alleen bent en zoek afleiding.
Sluit jezelf niet op
 • Zorg dat de nooddiensten of andere hulpverleners makkelijk bij jou kunnen geraken als het nodig is.


Omhelzing

Info voor jongeren

Informatie en getuigenissen over zelfmoord op maat van jongeren? Daarvoor kan je terecht op het jongerenplatform WatWat. Zo kan je er bijvoorbeeld een artikel lezen rond omgaan met zelfmoordgedachten.

Nu met iemand praten?

Bel 1813

 • 24/7 beschikbaar
 • Gratis & anoniem

Chat

 • Elke dag van 17u tot 00u
 • Anoniem

Mail

 • Antwoord binnen 5 werkdagen
 • Anoniem