Ga verder naar de inhoud

Signalen herkennen

Intense gevoelens gaan niet zomaar over. Ze komen en gaan als golven in de zee en ebben heel langzaam weg.

Dit is ook zo na een poging. Het duurt soms een tijdje voor je je weer helemaal beter voelt. Goede en minder goede momenten wisselen elkaar af. Je kan soms overspoeld raken door je gevoelens. Daarom is het belangrijk dat je jouw gevoelens goed leert kennen, zodat je de signalen herkent en je op tijd aan de alarmbel kan trekken.

Balloon happiness

Ik voel me goed!

Na een poging pik je stilletjes aan de draad weer op en zijn er weer momenten waarop je je goed voelt of gewoon oké. Geniet van die momenten! Probeer te ontdekken hoe je dit goed gevoel kan behouden.

Oranje boei

Het wordt moeilijker...

Een dip?

Praat er met anderen over en zoek hulp. Zorg ook voor afleiding en ontspanning. Ga na wat je zelf kan doen om rustiger te worden en terug in de groene zone te geraken.

Of probeer eens samen met andere iets leuks te doen. Waarschijnlijk zie je ertegenop, maar achteraf ga je er alleen maar blij om zijn. Raap jezelf bijeen en ga ervoor!

Rode vlag

Ik denk aan zelfmoord

Trek aan de alarmbel! Deel je moeilijke gevoelens en gedachten. Laat anderen jou helpen om terug in de groene safe-zone te geraken. Dit hoef je niet alleen te doen.

Weet je niet goed bij wie je terecht kan? Bedenk met wie je erover kan praten en maak gebruik van je Safety Plan.

Safety plan resized

Safety Plan

Als je weet hoe je een crisis kan herkennen, dan kan je hem ook beter de baas. Wat maakt jou gelukkig? Waar word jij rustig van? Met wie kan je goed praten? En hoe reageer jij wanneer je in een dip raakt? Het is belangrijk dat je een antwoord zoekt op deze vragen. Zo leer je jezelf beter kennen.

Noteer wat jouw signalen zijn op je persoonlijk Safety Plan.

Acute noodsituatie? Dan neem je best contact op met de hulpdiensten (112), de huisarts (van wacht) of het Antigifcentrum (070 245 245). Denk je aan zelfdoding en ben je op zoek naar een gesprek? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn (1813).

Bel 1813

  • 24/7 beschikbaar
  • Gratis & anoniem

Chat

  • Elke dag van 17u tot 00u
  • Anoniem

Mail

  • Antwoord binnen 5 werkdagen
  • Anoniem
Awel logo

Awel

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal, een probleem. Je kan bellen, mailen of chatten met Awel. Ook op het forum kan je je verhaal kwijt. Meer info vind je op www.awel.be

Bellen: Je kan gratis en anoniem bellen naar Awel op het nummer 102. Dit kan op ma-di-do-vr van 16-22u en op woe & za van 14-22u.

Mail: brievenbus@awel.be (antwoord in 1 week)

Chat: Ma-di-do-vr van 17-22u. Woe & za van 16-22u.

Signalen herkennen 1 Emine 16 jaar
Signalen herkennen 2 Tessa 16 jaar
Signalen herkennen 3 Jelle 18 jaar
Signalen herkennen 4 Hilal 17 jaar