Ga verder naar de inhoud

Herstellen na een poging

De eerste momenten na een poging zijn vaak heftig en overweldigend. Emotioneel ben je helemaal door elkaar geschud. De wirwar aan gevoelens en gedachten doet je hoofd tollen.

Misschien schaam je je om wat er gebeurd is en durf je jouw ouders en vrienden niet meer onder ogen komen. Misschien heb je spijt of ben je teleurgesteld in jezelf. Waarschijnlijk weet je nu echt even niet meer hoe het verder moet, maar er is leven na een poging. En dit gevoel gaat echt voorbij!

Meisje rust hoofdtelefoon

Even op adem komen

Soms kom je na een poging in een ziekenhuis terecht. Maar ook als dat niet het geval is, kan het een goed idee zijn om een korte pauze in te lassen. Zodat je in alle rust kan herstellen, en je voluit kan concentreren op ‘beter worden’.

Na een poging moet immers niet alleen je lichaam herstellen. Er moet ook terug rust komen in je hoofd en in je hart. Anderen zullen je willen helpen en het is oké om dit toe te laten. Hulp aanvaarden is de eerste stap.

Rust en ontspanning

Voldoende slapen is belangrijk, maar rusten is méér dan slapen alleen. Je hoofd even helemaal leeg maken terwijl je een half uurtje gaat joggen. Of echt eens tijd voor jezelf nemen tijdens een ontspannend bad met veel schuim. Of heel hard meebrullen met je lievelingsmuziek op de radio.

Het is belangrijk is dat je je kan ontspannen, ook al is het maar even. Want als je hoofd voortdurend overuren draait en je geen rust meer vindt, geraak je helemaal uitgeput. Om je leven terug op de rails te krijgen, is het belangrijk dat jij ontdekt wat jou rust en positieve energie geeft. Zodat je op tijd eens op de pauzeknop kan drukken.

Weet jij niet goed hoe jij je kan ontspannen? Heb je wat inspiratie nodig? Bekijk wat Hilde hielp of lees een van de andere getuigenissen onderaan deze pagina.

Routine helpt 1 2

Routine helpt

Als je je niet goed voelt in je vel, kost alles moeite. Noodzakelijke dingen als naar school gaan, maar ook leuke dingen zoals afspreken met vrienden. Wat moet je allemaal doen? En wat ontspant jou? Wat geeft jou positieve energie? Het kan helpen om elke dag iets te plannen. Vaak voelen we ons aan het eind van de dag beter als we dingen gedaan hebben, dan als we een hele dag niets hebben gedaan. Op vaste tijdstippen opstaan, eten, ontspannen en weer gaan slapen. Dat helpt! Regelmaat brengt structuur en ritme in je leven. Het geeft je een houvast. En dat maakt het makkelijker om de draad weer op te pikken.

Probeer ook gezond te eten. En vermijd alcohol en drugs. Ze maken je problemen enkel erger.

Wat met medicatie?

Antidepressiva zijn geen wondermiddel die al je pijn en verdriet in geluk kunnen omtoveren. Ze lossen je problemen en je depressieve gevoelens niet in één klap op. Ze kunnen wel helpen om sommige symptomen, zoals slapeloosheid, vermoeidheid en concentratieproblemen te onderdrukken. En als je beter slaapt, voel je jezelf natuurlijk meteen al een stuk beter en rustiger. Voor je herstel kunnen medicijnen dan ook een serieuze duw in de rug betekenen.

Het is echter steeds belangrijk dat voor jou individueel bekeken wordt met je behandelaar wat de meest passende behandeling is waarbij je kan geholpen worden: psychologische begeleiding alleen of in combinatie met medicatie. Hoe lang je eventuele medicatie moet nemen, en in welke dosis, verschilt ook heel erg van persoon tot persoon. Luister dus goed naar je arts of therapeut. Zij weten het best wat voor jou de juiste aanpak is.

Het is heel belangrijk om niets op eigen houtje te doen. Plots stoppen met medicatie of zelf een hogere of lagere dosis nemen, kan veranderingen geven die je niet had ingeschat. Vraag het steeds aan je arts of therapeut!

Antidepressiva zijn medicijnen en dus enkel verkrijgbaar op voorschrift. Meestal voel je je beter na een aantal weken… dus even geduld hebben is nodig om de medicatie zijn werk te laten doen.

Safety plan resized

Safety Plan

Als je weet hoe je een crisis kan herkennen, dan kan je hem ook beter de baas. Wat maakt jou gelukkig? Waar word jij rustig van? Met wie kan je goed praten? En hoe reageer jij wanneer je in een dip raakt? Het is belangrijk dat je een antwoord zoekt op deze vragen. Zo leer je jezelf beter kennen.

We stonden zonet stil bij het belang van rust en ontspanning. Noteer wat jou ontspant op je persoonlijk Safety Plan.

Acute noodsituatie? Dan neem je best contact op met de hulpdiensten (112), de huisarts (van wacht) of het Antigifcentrum (070 245 245). Denk je aan zelfdoding en ben je op zoek naar een gesprek? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn (1813).

Bel 1813

  • 24/7 beschikbaar
  • Gratis & anoniem

Chat

  • Elke dag van 17u tot 00u
  • Anoniem

Mail

  • Antwoord binnen 5 werkdagen
  • Anoniem
Awel logo

Awel

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal, een probleem. Je kan bellen, mailen of chatten met Awel. Ook op het forum kan je je verhaal kwijt. Meer info vind je op www.awel.be

Bellen: Je kan gratis en anoniem bellen naar Awel op het nummer 102. Dit kan op ma-di-do-vr van 16-22u en op woe & za van 14-22u.

Mail: brievenbus@awel.be (antwoord in 1 week)

Chat: Ma-di-do-vr van 17-22u. Woe & za van 16-22u.

1 Carlos 17 jaar
2 Lotte 15 jaar
3 Maarten 15 jaar
4 Marie 16 jaar