Waar kan ik professionele hulp vinden?
Weet je niet meer hoe het verder moet? Heb je hulp nodig? Je staat er niet alleen voor. Ontdek waar je terecht kan.
Wat mag ik verwachten van professionele hulpverlening?
Je voelt je niet goed in je vel en je vreest dat je er zelf niet uit zal geraken. Je loopt misschien al een hele tijd rond met het gevoel dat het niet meer gaat en je hebt wellicht ook al heel wat geprobeerd. Weet dat er heel wat mensen klaar staan om naar je te luisteren en samen met jou te verkennen wat er mogelijk is.
Samen met jou zal worden uitgezocht wat jij nodig hebt. Je kan steeds aangeven wat je wel of niet ziet zitten. Durf ook open en eerlijk te praten over wat er speelt.
Bij acute nood
- hulpdiensten (112)
- Zelfmoordlijn 1813 (telefoon of chat)
- de huisarts (van wacht)
- het Antigifcentrum (070 245 245)
Bij het aanpakken van een probleemsituatie
- Je kan terecht bij je huisarts. Je huisarts kan je helpen of kan je doorverwijzen naar een hulpverlener in je buurt. Dit kan een zelfstandig gevestigde hulpverlener zijn (zoals een psycholoog, psychiater, therapeut), of een officiële instantie voor geestelijke gezondheidszorg (zoals een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, Psychiatrische Afdeling van een Algemeen Ziekenhuis, Psychiatrisch Ziekenhuis, …).
- Een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) is gespecialiseerd in de behandeling en preventie van geestelijke gezondheidsproblemen. Je kan er op afspraak (en bij voorkeur op verwijzing) terecht voor gespecialiseerde psychologische, sociale en psychiatrische hulp.
- Bij een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) kan je terecht met allerlei vragen en problemen met betrekking tot welzijn: relaties, persoonlijke problemen, financiële of materiële problemen, vragen in verband met criminaliteit, .... De toegang tot de CAW is laagdrempelig en de eerste hulp is gratis.
- Jongeren kunnen terecht bij een JAC of het Centrum voor LeerlingenBegeleiding (CLB). Als je graag eerst anoniem info wil over de werking van het CLB, kan je ook met een CLB-medewerker chatten via www.clbchat.be
De sociale kaart geeft een overzicht van alle vormen van sociale en psychologische hulpverlening dat in jouw gemeente of regio beschikbaar is.