Ga verder naar de inhoud

Waar kan ik terecht als LGBTI+?

Als holebi, transgender, of intersekse persoon kan je kampen met extra stressoren die kunnen leiden tot zelfmoordgedachten. Zelfzorg en zorg voor elkaar is dus van extra belang voor deze doelgroepen. Ook hulpverleners dienen hiervoor attent te zijn.

Lgbt

Onderzoek naar zelfmoordgedachten

Holebi’s en transgender personen (LGBT+) zijn opgenomen als specifieke doelgroep in het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie, omdat zij frequent kampen met psychische klachten en zelfmoordgedachten. Dit kwam naar voren uit een onderzoek van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) en het Transgender Infopunt (TIP).

Ondersteunende websites

  • Op de websites lumi.be/lgbt en gendervonk.be (voor trans personen en hun omgeving) vind je tips, videogetuigenissen en links naar hulp over thema’s als zelfaanvaarding, het vinden van een netwerk, je goed in je vel voelen en het omgaan met zelfmoordgedachten. Er is ook een apart luik voor ouders én een specifieke rubriek voor hulpverleners.
  • De websites werden ontwikkeld door çavaria en het Transgender Infopunt, in samenwerking met VLESP. De evaluatiestudie (VLESP, 2019) toonde dat LGBT+ personen de website relevant, herkenbaar en hoopgevend vonden. Na het websitebezoek stond men bovendien meer open om bij psychische klachten de stap naar professionele hulp te zetten.
Trans

Hulp bij zelfmoordgedachten

Zit je met zelfmoordgedachten? Blijf er niet alleen mee zitten en raadpleeg hier onze inclusieve hulplijnen, tips en tools.