Ga verder naar de inhoud

Mannen aan de Zelfmoordlijn

Geplaatst door: CPZ
1/06/2022

Naar aanleiding van de mannencampagne ‘Kom uit je kop’ van VLESP zoomde het Centrum ter Preventie van Zelfdoding in op de cijfers over mannen aan de Zelfmoordlijn. Welke leeftijdsgroepen bellen naar de Zelfmoordlijn, hoe lang denken ze al aan zelfmoord en welke problemen halen ze aan in een gesprek met de Zelfmoordlijn?

Een blik op de cijfers

Aan de Zelfmoordlijn 1813 identificeert 36% (van de oproepers van wie dit geweten is) zich als mannelijk. Verhoudingsgewijs contacteren meer mannelijke dertigers, veertigers en vijftigers de Zelfmoordlijn, in vergelijking met hun vrouwelijke leeftijdsgenoten. Ruim de helft van de mannelijke oproepers denkt meer dan een jaar aan zelfdoding. Ook ondernam de helft van de mannelijke oproepers al één of meerdere suïcidepogingen. Algemeen gezien lijkt het profiel van de mannen die de Zelfmoordlijn contacteren sterk op dat van de vrouwen.

In een gesprek met de Zelfmoordlijn wordt – naast een inschatting van de suïcidale crisis waarin de oproeper zich bevindt – ook in kaart gebracht welke risico- en beschermende factoren oproepers aanhalen. Wanneer we de mannelijke en vrouwelijke oproepers naar de Zelfmoordlijn met elkaar vergelijken, dan zien we dat mannen opvallend vaker relatieproblemen aanhalen (24,0% tov 18,3% bij de vrouwen), vaker maatschappelijke problemen aankaarten (werkloosheid, faillissement, financiële en juridische problemen komen bijna dubbel zo vaak voor als bij de vrouwelijke oproepers) en ook middelenmisbruik wordt opvallend vaker aangehaald (11,5% tov 5,5% bij de vrouwen, bij de mannelijke vijftigers is dit zelfs 17,6%)

Vrouw gsm

Heb je interesse in meer cijfers en inzichten over de oproepers van de Zelfmoordlijn, raadpleeg dan het Jaarverslag van het CPZ 2021 of het cijferrapport 2021.

Meer nieuwsartikels

Vacature POV

Vacature: Stafmedewerker Permanente Ondersteuning Vrijwilligers (0,7 VTE)

CPZ - 6/12/2024
Om de vrijwilligers aan de Zelfmoordlijn 1813 de nodige begeleiding en ondersteuning te geven, zoekt het Centrum ter Preventie van…
Schermafbeelding 2024 11 29 om 15 29 39

Deel jouw ervaringen als naaste van iemand die aan zelfmoord denkt

VLESP - 4/12/2024

Naasten van mensen die aan zelfmoord denken spelen vaak een belangrijke rol in de ondersteuning van deze persoon. Anderzijds is iemand met zelfmoordgedachten ondersteunen niet altijd evident en kunnen naasten zelf ook noden ervaren. Om een beter zicht te krijgen op de noden en ervaringen van naasten voert het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) momenteel een nodenbevraging uit.

Studie creatief materiaal

Studie over creatief materiaal om suïcidaliteit te bespreken

VLESP - 3/12/2024

In het voorjaar van 2025 lanceren we een innovatieve studie. Daarin kunnen hulpverleners creatief materiaal als hulpmiddel gebruiken om suïcidaliteit bij kinderen en jongeren bespreekbaar te maken. Wil jij als eerste weten wanneer de studie van start gaat? Laat dan snel je e-mailadres achter!