Ga verder naar de inhoud

Mee-leven.be zet zorg voor naasten in de kijker

Geplaatst door:
15/05/2024

Op 14 maart 2023 lanceerde het Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Hogeschool Odisee) de gloednieuwe website mee-leven.be, een website met tips en ondersteuning voor naasten van een gezinslid dat aan zelfdoding denkt.

Noden meelven

Het is belangrijk dat personen die aan zelfdoding denken, effectieve en continue ondersteuning krijgen. Hierbinnen spelen naasten een bijzondere waardevolle rol als zorgdrager. Deze zorgdragers moeten zelf voldoende ondersteund en betrokken worden bij de zorg van het suïcidale gezinslid.

Gelijktijdig blijkt uit onderzoek dat naasten van een gezinslid dat aan zelfdoding denkt een zware impact kunnen ervaren op alle domeinen van het leven met gevolgen op korte en lange termijn. Ze zijn dus ook zorgvrager. De naasten zijn zich vaak niet altijd bewust van deze impact. En zelfs als ze zich hiervan bewust zijn, zullen velen niet snel geneigd zijn om steun te vragen of te ontvangen.

Hulpverleners erkennen dat naasten zijn van een suïcidaal gezinslid, vaak zeer ingrijpend is. Helaas ervaren zij heel wat drempels om voldoende aandacht te kunnen geven aan de noden van de naasten.

We stellen dus vast dat, ondanks de impact op en de noden van naasten, deze grote groep niet snel hulp zal vragen of aangeboden krijgen.

Meeleven screenshot

Met de website mee-leven.be willen we naasten van een gezinslid dat aan zelfdoding denkt, erkenning geven en tips aanreiken om voor zichzelf te zorgen. De website omvat vele getuigenissen en een handige toolbox. Daarnaast is er ook een uitgebreid luik voor hulpverleners.

Mee-leven is gebaseerd op tientallen gesprekken met naasten én hulpverleners. Mee-leven.be is een initiatief van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Hogeschool Odisee) in het kader van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie en maakt deel uit van Zelfmoord1813.

Meer nieuwsartikels

Werelddag voorbeeld pin

Pins bestellen voor Werelddag Suïcidepreventie 2024

VLESP - 7/05/2024

Op 10 september wordt elk jaar wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding. Ook dit jaar kunnen bedrijven en zorgorganisaties deelnemen door op de Werelddag een pin te dragen en hiervan foto's te delen.

Notieblok pennen

Rapport suïcidecijfers 2022

VLESP - 3/05/2024

Recent werden de suïcidecijfers van 2022 gepubliceerd. In deze blog zetten we deze cijfers even op een rij.

Ontwerp zonder titel 25

De Zelfmoordlijn 1813 beantwoordden nog nooit zoveel oproepen

CPZ - 19/04/2024
Met 23.886 beantwoorde oproepen via telefoon (18.511), chat (2.996) en e-mail (2.379), hebben de vrijwilligers van de Zelfmoordlijn 1813 in…