Ga verder naar de inhoud

Opvang na een suïcide(poging)

Wat kan je als huisarts doen na een suïcide(poging)? Lees meer hier.

Na een suïcidepoging

Wanneer je als eerste hulpverlener ter plaatse komt na een poging is het belangrijk dat je de persoon in veiligheid brengt, basiszorg geeft en indien nodig de nooddiensten inschakelt. Laat de patiënt niet alleen tot de nooddienst ter plaatse is.

Daarnaast is het belangrijk dat je de poging en aanleidende factoren bespreekt om de suïcidaliteit te exploreren. Dit kan je doen aan de hand van de Leidraad Opvang en Evaluatie Suïcidaliteit (LOES) en de risicoformulering.

Na het exploreren van de suïcidaliteit aan de hand van LOES en de risicoformulering kan je bekijken welke behandeling of beleid het meest geschikt is voor de patiënt. Bereid de patiënt voor op een eventuele nieuwe crisissituatie door samen een Safety Plan op te maken.

Meer info kan je terugvinden in de e-learning 'na een poging & na een zelfdoding' met accreditatie en de multidisciplinaire richtlijn.

Na een suïcide

Wanneer iemand overlijdt door suïcide, heeft dit een enorme impact op de mensen die achterblijven: op familie, vrienden, collega's én op de betrokken hulpverleners.

Er bestaan verschillende aanbevelingen die een houvast kunnen bieden om goed te handelen na een zelfdoding, zowel op korte als op lange termijn. Zorg voor nabestaanden vormt hierin een cruciaal aspect. Ook zorg dragen voor jezelf en je collega's is belangrijk.

Meer info kan je terugvinden in de e-learning 'na een poging & na een zelfdoding' met accreditatie en de multidisciplinaire richtlijn.

Omdat de intensiteit van zelfmoordgedachten snel kan wisselen is het van belang suïcidaliteit goed op te volgen.