Ga verder naar de inhoud

Werelddag Suïcidepreventie 2024

Geplaatst door: VLESP
9/09/2024

Op 10 september is het Werelddag Suïcidepreventie (World Suicide Prevention Day of WSPD).

WSPD lintje zonder achtergrond

Maak jij mee het verschil?

De organisaties achter Zelfmoord1813.be - het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) en de Suïcidepreventiewerking van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) - roepen iedereen op om het gesprek aan te gaan over zelfdoding onder de noemer #StartTheConversation (Ga het gesprek aan). Dit thema werd internationaal gekozen met als doel om het taboe rond zelfmoord te doorbreken en iedereen op te roepen om een ondersteunende omgeving te creëren waarin niemand zich alleen hoeft te voelen.

Waarom het gesprek aangaan belangrijk is

Zelfmoord is een complex en gevoelig onderwerp dat vaak vermeden wordt uit angst of onwetendheid. Toch is praten over zelfdoding van cruciaal belang. Of het nu op de werkvloer, in de hulpverlening, of in de eigen omgeving is, een open gesprek kan levens redden. Door signalen te herkennen en steun te bieden, kan iedereen mee het verschil maken voor degenen die worstelen met zelfmoordgedachten.

‘Nog al te vaak merken we dat er veel schroom, onzekerheid en angst is om zelfmoordgedachten openlijk te bespreken. Juist dat openlijk bevragen en bespreken van zelfmoordgedachten is één van de belangrijkste adviezen die we kunnen geven in de preventie van zelfdoding.'

Prof. dr. Gwendolyn Portzky, directeur VLESP.

WSPD als een eerste stap in verschillende contexten

Werelddag Suïcidepreventie biedt een laagdrempelige eerste stap om de preventie van zelfdoding op de agenda te zetten in verschillende contexten. We benadrukken drie belangrijke sporen waarop actie ondernomen kan worden:

Praten over koffie normaal

WSPD in je eigen omgeving

Wil je op Werelddag Suïcidepreventie samen met je eigen omgeving in actie komen? Klik hier voor eenvoudige stappen en activiteiten die je kunt ondernemen om bewustzijn te vergroten en steun te bieden

vrouwen delen notities

WSPD in de hulpverlening

Als hulpverlener speel je een cruciale rol in het herkennen van signalen en het bieden van de juiste ondersteuning bij zelfdoding. Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan rond WSPD in de hulpverlening.

Work meeting

WSPD op de werkvloer

Ook op de werkvloer is suïcidepreventie belangrijk. WSPD is een ideale gelegenheid om preventie van zelfdoding binnen de werkcontext te introduceren. Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan rond WSPD op de werkvloer.

Door zelfmoord bespreekbaar te maken in verschillende contexten – zoals in gesprekken met familie en vrienden, tijdens consultaties met hulpverleners, en binnen teams op de werkvloer – kunnen we directe en blijvende verandering teweegbrengen. Initiatieven zoals de Werelddag Suïcidepreventie helpen niet alleen om gesprekken over zelfdoding te normaliseren, maar ze versterken ook een cultuur waarin mensen zich gesteund voelen. Dit is essentieel voor degenen die zelfmoordgedachten hebben en voor hun omgeving, die vaak niet weten hoe ze kunnen helpen.

WSPD en het bredere suïcidepreventiebeleid in Vlaanderen

Op Werelddag Suïcidepreventie wordt de hele samenleving opgeroepen om stil te staan bij het belang van de preventie van zelfdoding en de impact van zelfdoding(sgedachten). Voor de organisaties achter Zelfmoord1813, en vele anderen, zoals hulpverleners, naasten van mensen met zelfmoordgedachten, nabestaanden, en mensen die zelf aan zelfmoord denken, is suïcidepreventie een dagelijks thema.

Deze Werelddag vormt een onderdeel van het bredere suïcidepreventiebeleid in Vlaanderen. Door de aandacht te vestigen op suïcidepreventie, draagt WSPD bij aan de doelstellingen van het derde Vlaams Actieplan Suïcidepreventie (VASIII). Dit plan heeft als doel het aantal zelfdodingen in Vlaanderen tegen 2030 met 10% te verminderen ten opzichte van 2020. Het actieplan omvat zes strategieën en bijhorende acties om dit doel te bereiken, en WSPD speelt een cruciale rol in het versterken van de bewustwording en het stimuleren van collectieve inspanningen.

Samen kunnen we een verschil maken

Organisaties en individuen die zelf willen bijdragen aan deze Werelddag Suïcidepreventie kunnen aansluiten bij de campagne door de hashtags #StartTheConversation en #WSPD2024 te gebruiken in hun communicatie.

Meer nieuwsartikels

Vacature POV

Vacature: Stafmedewerker Permanente Ondersteuning Vrijwilligers (0,7 VTE)

CPZ - 6/12/2024
Om de vrijwilligers aan de Zelfmoordlijn 1813 de nodige begeleiding en ondersteuning te geven, zoekt het Centrum ter Preventie van…
Schermafbeelding 2024 11 29 om 15 29 39

Deel jouw ervaringen als naaste van iemand die aan zelfmoord denkt

VLESP - 4/12/2024

Naasten van mensen die aan zelfmoord denken spelen vaak een belangrijke rol in de ondersteuning van deze persoon. Anderzijds is iemand met zelfmoordgedachten ondersteunen niet altijd evident en kunnen naasten zelf ook noden ervaren. Om een beter zicht te krijgen op de noden en ervaringen van naasten voert het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) momenteel een nodenbevraging uit.

Studie creatief materiaal

Studie over creatief materiaal om suïcidaliteit te bespreken

VLESP - 3/12/2024

In het voorjaar van 2025 lanceren we een innovatieve studie. Daarin kunnen hulpverleners creatief materiaal als hulpmiddel gebruiken om suïcidaliteit bij kinderen en jongeren bespreekbaar te maken. Wil jij als eerste weten wanneer de studie van start gaat? Laat dan snel je e-mailadres achter!