Professionele hulp zoeken voor anderen

Als je vermoedt dat iemand in je omgeving aan zelfmoord denkt, doe je er goed aan de persoon aan te moedigen om contact te zoeken met professionele hulp.

Bij acute nood
Bij het aanpakken van de probleemsituatie

Bij acute nood:

top

Bij het aanpakken van de probleemsituatie:

  • Je huisarts kan je direct helpen of doorverwijzen naar een hulpverlener in je buurt. Dit kan een zelfstandig gevestigde hulpverlener zijn (vb: psycholoog, psychiater, therapeut), of een officiële instantie voor geestelijke gezondheidszorg (vb: Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, Psychiatrische Afdeling van een Algemeen Ziekenhuis, Psychiatrisch Ziekenhuis, …).
  • Je kan terecht bij een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG): De CGG’s zijn gespecialiseerd in de behandeling en preventie van problemen op het terrein van de geestelijke gezondheid. Je kan er op afspraak terecht voor gespecialiseerde psychologische, sociale en psychiatrische hulp. Je kan er bij voorkeur terecht op verwijzing, bv. door het CLB of je huisarts. Je kan ook zelf contact opnemen. Dit gebeurt bij voorkeur telefonisch.
  • Je kan terecht bij een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW): Deze centra zijn er voor mensen met vragen en problemen over welzijn: relaties, persoonlijke problemen, financiële of materiële problemen, vragen in verband met criminaliteit. De CAW zijn laagdrempelig en de eerste hulp is gratis.
  • Je kan contact opnemen met een Huis van de Mens. Zij verzorgen morele dienstverlening voor iedereen op niet-confessionele basis. Je kan er terecht met morele problemen (bijvoorbeeld voor vragen en problemen die te maken hebben met leven en dood). De Huizen van de Mens verstrekken hulp op vraag en doen dit kosteloos.
  • De sociale kaart geeft een overzicht van alle vormen van sociale en psychologische hulpverlening die in jouw gemeente of regio beschikbaar zijn.

Voor meer informatie over geestelijke gezondheidszorg kan je terecht op de website Geestelijk Gezond Vlaanderen.

 

© Zelfmoord1813 - disclaimer