Ga verder naar de inhoud

Back to school

Terug naar school: dat is een grote stap. Je zit misschien met heel wat vragen en het voelt misschien als iets heel moeilijk aan. Toch moet je hier even door. De eerste dagen zullen waarschijnlijk niet eenvoudig zijn en daar is moed voor nodig. Maar elke dag zal het beter gaan.

Daarnaast zijn er ook voordelen aan terug naar school gaan: het brengt opnieuw een vast ritme in je dag en dat biedt houvast. Het maakt het makkelijker om de draad weer op te pikken. En er zijn heel wat mensen die het goed met jou menen: klasgenoten, leerkrachten,… zullen hun best doen om jou terug op weg te krijgen. Houd even vol! Het is de moeite waard!

Young people ga900bb0d0 1920

Vrienden en klasgenoten

Je klasgenoten weer terugzien: dat is niet gemakkelijk. Sommigen zullen heel goed reageren, en anderen zullen je misschien wat ontgoochelen. Maar concentreer je op het positieve en trek je daaraan op!
Praten is belangrijk, maar je hoeft niet met iedereen op elk moment te praten over je poging en je gevoelens. Kies je gesprekspartner zorgvuldig en geef zelf het tempo aan.

Leerkrachten

Leerkrachten zijn meer dan volwassenen die les aan jou geven. Ze zijn ook vertrouwenspersonen bij wie je terecht kan.

Misschien heb jij een volwassene op school met wie het goed klikt en bij wie je af en toe je verhaal kwijt kan? Waarschijnlijk is er ook een leerlingenbegeleider in jouw school? Of misschien wil je met je leerkrachten liever niet praten over je verdriet? Ontdek zelf waar jij je het beste bij voelt. Uiteindelijk heb jij de touwtjes in handen...

Logo jongeren

Het CLB staat voor jou klaar!

De hulpverleners van het Centrum voor Leerlingbegeleiding (CLB) hebben ervaring met jongeren in jouw situatie. Zij luisteren graag naar jouw verhaal en zoeken mee naar oplossingen. Ze kunnen jou bijstaan om de terugkeer naar school te vergemakkelijken of helpen jou in je zoektocht naar een geschikte hulpverlener.

Je kan gratis chatten met een vertrouwenspersoon van het CLB op ma-di-do van 17-21u en op wo van 14-21u. Tijdens de schoolvakanties op ma-di-wo-do van 14-21u.

Safety plan resized

Safety Plan

Als je weet hoe je een crisis kan herkennen, dan kan je hem ook beter de baas. Wat maakt jou gelukkig? Waar word jij rustig van? Met wie kan je goed praten? En hoe reageer jij wanneer je in een dip raakt? Het is belangrijk dat je een antwoord zoekt op deze vragen. Zo leer je jezelf beter kennen.

Vul je persoonlijk Safety Plan in en maak hier gebruik van op moeilijke momenten.

Acute noodsituatie? Dan neem je best contact op met de hulpdiensten (112), de huisarts (van wacht) of het Antigifcentrum (070 245 245). Denk je aan zelfdoding en ben je op zoek naar een gesprek? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn (1813).

Bel 1813

  • 24/7 beschikbaar
  • Gratis & anoniem

Chat

  • Elke dag van 17u tot 00u
  • Anoniem

Mail

  • Antwoord binnen 5 werkdagen
  • Anoniem
Awel logo

Awel

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal, een probleem. Je kan bellen, mailen of chatten met Awel. Ook op het forum kan je je verhaal kwijt. Meer info vind je op www.awel.be

Bellen: Je kan gratis en anoniem bellen naar Awel op het nummer 102. Dit kan op ma-di-do-vr van 16-22u en op woe & za van 14-22u.

Mail: brievenbus@awel.be (antwoord in 1 week)

Chat: Ma-di-do-vr van 17-22u. Woe & za van 16-22u.

Back to school 1 Joeri
Back to school 2 Leen 15 jaar
Back to school 2 Liesbeth 14 jaar
Back to school 3 Ben 15 jaar