Werelddag Suïcidepreventie 2022
Elk jaar wordt op 10 september wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding, want zelfmoord treft veel mensen en erover praten is nog vaak een taboe. Daarom roepen de organisaties achter Zelfmoord1813 naar aanleiding van Werelddag Suïcidepreventie iedereen op om mee het verschil te maken.


Op deze dag wil ik stilstaan bij iedereen die geconfronteerd wordt met zelfdoding. Er is nog steeds veel werk aan de winkel en we moeten dit werk sámen doen. Iedereen kan hierbij helpen.
Toon je betrokkenheid
Pin actie
We roepen iedereen op om samen met ons een pin te dragen en foto's hiervan te delen met de hashtag #WSPD2022. Zo toon je dat je de preventie van zelfdoding belangrijk vindt en steun je mensen die hierdoor worden getroffen. Deze pin staat internationaal symbool voor suïcidepreventie. Haal jouw gratis pin bij één van de deelnemende apothekers.
Light a candle
Om 20 uur zetten we een kaarsje aan het raam om steun te getuigen aan nabestaanden na zelfdoding, om onze overleden dierbaren te gedenken en om iedereen die met zelfdoding in aanraking komt, op welke manier dan ook, te ondersteunen. Zet jij ook een kaarsje aan het raam? Deel jouw kaars, warmte en steun via sociale media met de hashtag #lightacandle. Samen maken we Vlaanderen die avond wat warmer en betuigen we onze steun!
Steun de Zelfmoordlijn
Om meer vrijwilligers op een professionele manier te trainen en op te volgen, heeft de Zelfmoordlijn jouw steun nodig. In het kader van Werelddag Suïcidepreventie zal VRT een TV-spot uitzenden die verhalen van oproepers toont en die oproept om de Zelfmoordlijn te steunen met een gift. Want elk gesprek telt, elke gift ook.
Communiceer zorgzaam
Gisteren werd de VLESP Media Award 2022 uitgereikt aan Sofie Lemaire. Zij won deze prijs voor het steeds zorgvuldig en deskundig bespreekbaar maken van mentale gezondheid en suïcidepreventie in De wereld van Sofie op Radio 1.
Wil jij ook zorgzaam communiceren over zelfdoding?
Zet de Kom Uit Je Kop campagne in de kijker
Om mannen te ondersteunen ontwikkelden we 'Kom uit je Kop'. Een campagne met bijhorende website die psychische problemen bij mannen uit de taboesfeer wil halen en mannen (en hun omgeving) aanmoedigt 'uit hun kop' te komen en hulp te zoeken op de manier die het best bij hen past.
Werelddag Suïcidepreventie is het ideale moment om deze campagne opnieuw onder de aandacht te brengen. Deel een campagnevideo of getuigenis of spreek erover met mensen in jouw omgeving.
Zorg goed voor jezelf en voor elkaar
Goed zorg dragen voor jezelf en voor elkaar is een must wanneer jij of iemand in jouw omgeving geconfronteerd wordt met zelfmoord(gedachten). Als startpunt vind je hier onze webpagina's rond Zelfhulp en advies, onze tips als je bezorgd bent om iemand en onze tips voor nabestaanden.
Om je nog beter op weg te zetten, organiseren we regelmatig webinars om je daarbij te helpen. Onze webinars geven handvaten om te reageren op mensen met suïcidale gedachten in jouw omgeving. Inschrijven is gratis, registratie is verplicht.
Meer nieuwsartikels

Help mee aan betere zorg voor suïcidale personen
Goede zorg is cruciaal voor de preventie van zelfdoding. Om de zorg(continuïteit) voor mensen met suïcidegedachten te verbeteren, loopt momenteel een onderzoek naar de ervaringen van zorggebruikers en hun naasten over hoe zij de zorg in verband met suïcidaliteit (hebben) ervaren. Hiervoor zoeken we mensen die willen deelnemen aan een interview. Ook nabestaanden worden uitgenodigd om deel te nemen.

Nieuwe methodieken in ontwikkeling
Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) werkt momenteel aan verschillende nieuwe methodieken, in het kader van de uitvoering van het derde Vlaams Actieplan Suïcidepreventie, gericht op verschillende doelgroepen en settings.

Groepstraining bij suïcidaliteit: vorming voor hulpverleners
Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie plant in maart 2025 een tweedaagse opleiding voor hulpverleners om groepstraining te kunnen geven aan personen met suïcidegedachten: de Toekomstgerichte Training.