Ga verder naar de inhoud

Werelddag Suïcidepreventie 2022

Geplaatst door: VLESP
10/09/2022

Elk jaar wordt op 10 september wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding, want zelfmoord treft veel mensen en erover praten is nog vaak een taboe. Daarom roepen de organisaties achter Zelfmoord1813 naar aanleiding van Werelddag Suïcidepreventie iedereen op om mee het verschil te maken.

WSPD 2022
WSPD

Op deze dag wil ik stilstaan bij iedereen die geconfronteerd wordt met zelfdoding. Er is nog steeds veel werk aan de winkel en we moeten dit werk sámen doen. Iedereen kan hierbij helpen.

Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid, Hilde Crevits

Toon je betrokkenheid

Pin actie

We roepen iedereen op om samen met ons een pin te dragen en foto's hiervan te delen met de hashtag #WSPD2022. Zo toon je dat je de preventie van zelfdoding belangrijk vindt en steun je mensen die hierdoor worden getroffen. Deze pin staat internationaal symbool voor suïcidepreventie. Haal jouw gratis pin bij één van de deelnemende apothekers.

Light a candle

Om 20 uur zetten we een kaarsje aan het raam om steun te getuigen aan nabestaanden na zelfdoding, om onze overleden dierbaren te gedenken en om iedereen die met zelfdoding in aanraking komt, op welke manier dan ook, te ondersteunen. Zet jij ook een kaarsje aan het raam? Deel jouw kaars, warmte en steun via sociale media met de hashtag #lightacandle. Samen maken we Vlaanderen die avond wat warmer en betuigen we onze steun!

Steun de Zelfmoordlijn

Om meer vrijwilligers op een professionele manier te trainen en op te volgen, heeft de Zelfmoordlijn jouw steun nodig. In het kader van Werelddag Suïcidepreventie zal VRT een TV-spot uitzenden die verhalen van oproepers toont en die oproept om de Zelfmoordlijn te steunen met een gift. Want elk gesprek telt, elke gift ook.

Communiceer zorgzaam

Gisteren werd de VLESP Media Award 2022 uitgereikt aan Sofie Lemaire. Zij won deze prijs voor het steeds zorgvuldig en deskundig bespreekbaar maken van mentale gezondheid en suïcidepreventie in De wereld van Sofie op Radio 1.

Wil jij ook zorgzaam communiceren over zelfdoding?

Zet de Kom Uit Je Kop campagne in de kijker

Om mannen te ondersteunen ontwikkelden we 'Kom uit je Kop'. Een campagne met bijhorende website die psychische problemen bij mannen uit de taboesfeer wil halen en mannen (en hun omgeving) aanmoedigt 'uit hun kop' te komen en hulp te zoeken op de manier die het best bij hen past.

Werelddag Suïcidepreventie is het ideale moment om deze campagne opnieuw onder de aandacht te brengen. Deel een campagnevideo of getuigenis of spreek erover met mensen in jouw omgeving.

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar

Goed zorg dragen voor jezelf en voor elkaar is een must wanneer jij of iemand in jouw omgeving geconfronteerd wordt met zelfmoord(gedachten). Als startpunt vind je hier onze webpagina's rond Zelfhulp en advies, onze tips als je bezorgd bent om iemand en onze tips voor nabestaanden.

Om je nog beter op weg te zetten, organiseren we regelmatig webinars om je daarbij te helpen. Onze webinars geven handvaten om te reageren op mensen met suïcidale gedachten in jouw omgeving. Inschrijven is gratis, registratie is verplicht.

Meer nieuwsartikels

Photo 1507537362848 9c7e70b7b5c1

Internationale Mannendag

- 19/11/2022
Vandaag is het Internationale Mannendag. Een dag om stil te staan bij de leefwereld van mannen en aandacht te vragen voor hun mentaal…
Research

Evaluatie deskundigheidbevordering 2021

VLESP - 15/11/2022

Deskundigheidsbevordering van professionelen en sleutelfiguren behoort tot één van de meest efficiënte strategieën ter preventie van zelfdoding. Lees hier de evaluatie van onze vormingen in 2021.

Logo on track again

App On Track Again niet langer beschikbaar

VLESP - 10/11/2022

Door technische ontwikkelingen voor mobiele applicaties is de app On track again niet langer compatibel met de huidige vereisten. Hierdoor deden er zich technische problemen voor, waardoor we ons genoodzaakt zagen om de app On track again offline te halen.