Ga verder naar de inhoud

Word vrijwilliger

Het kloppend hart van de Zelfmoordlijn, dat zijn haar vrijwilligers. Heb jij interesse om je luisterend oor aan te bieden aan onze oproepers? Lees dan zeker verder.

Handen in elkaar

Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) zoekt voortdurend vrijwilligers voor de Zelfmoordlijn 1813.

Wil je iets kunnen betekenen voor anderen? Heb je een groot inlevingsvermogen en wil je tijd nemen voor mensen die het niet meer zien zitten? Kan jij je vrijmaken om naar mensen in nood te luisteren en beschik je over een goede dosis draagkracht? Dan is het beantwoorden van de Zelfmoordlijn misschien wel iets voor jou.

Basisvereisten

Iedereen die minstens 20 jaar oud is en zich voor tenminste een jaar kan engageren, kan zich kandidaat stellen. Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig, daar zorgen wij voor. Bij de start van de opleiding zijn deze basishoudingen een voorwaarde:

  • Je hebt een groot inlevingsvermogen.
  • Je wil er zijn voor anderen.
  • Je beschikt over voldoende tijd en engageert je voor minimum een jaar.
  • Je beschikt over voldoende draagkracht en je voelt je goed in je vel.
  • Je bent begripvol ten aanzien van allerlei problemen, in het bijzonder zelfdoding.
  • Je bent discreet.

Je kan zelf kiezen welk medium jou het beste ligt: telefoon, chat of e-mail.

Op onze beurt bieden wij je een zinvol en verrijkend vrijwilligerswerk, een deskundige opleiding, een professionele begeleiding en een fijne sfeer. Wij bieden ook de verzekering die wettelijk verplicht is voor erkende vrijwilligersorganisaties.

De opleiding tot beantwoorder

Het CPZ organiseert twee maal per jaar opleidingen om de Zelfmoordlijn mee te kunnen beantwoorden. Iedereen die interesse heeft om vrijwilliger te worden, vragen we diens interesse te laten weten. Via een vragenlijst en kennismakingsgesprek toetsen we samen af of dit vrijwilligerswerk bij je past en/of je geschikt bent.

De opleiding start met een theoretische sessie op zaterdag, daarna volgen negen praktijksessies.(’s avonds of overdag, naargelang je voorkeur). Tijdens de opleiding krijg je als kandidaat-vrijwilliger een inzicht in:

  • signalen van suïcidaliteit
  • het proces van zelfdodingsgedachten naar zelfdodingsgedrag
  • risico- en beschermende factoren voor zelfdoding
  • de belangrijkste houdingen en technieken voor crisishulpverlening
  • hoe deze vaardigheden toe te passen
  • bijzondere oproepen aan de Zelfmoordlijn 1813

De opleiding eindigt met een rollenspel. Indien je voldoet aan de vereisten, kan je starten als vrijwilliger aan de Zelfmoordlijn 1813. De eerste maanden zorgt een mentor (een ervaren vrijwilliger) voor een vlotte start. Tijdens deze beginperiode kan je meeluisteren met de gesprekken van je mentor of omgekeerd en krijg je ondersteuning en feedback bij je eerste gesprekken.

Vrouwen praten

“Je leert om niet te oordelen. Met een open geest, laat je het verhaal van de ander binnenkomen."

Over het engagement

De Zelfmoordlijn 1813 is 24/7 bereikbaar via e-mail en telefoon. De chat is elke avond bereikbaar van 17u tot 00u. Om ervoor te zorgen dat we deze bereikbaarheid halen, vragen we aan elke vrijwilliger een vast maandelijks engagement op te nemen:

  • Telefoon beantwoorden

    Je beantwoordt Zelfmoordlijn 1813 10 tot 20u per maand, waarvan 8 nachturen per 2 maanden. Je kan zelf bepalen wanneer en waar je de Zelfmoordlijn 1813 beantwoordt.

  • Chat beantwoorden

    Je bemant de chat van Zelfmoordlijn 1813 10 tot 20u per maand. Je kan zelf bepalen wanneer en waar je de Zelfmoordlijn 1813 chat beantwoordt.

  • E-mail beantwoorden

    Je beantwoordt 10 tot 20u per maand e-mails van Zelfmoordlijn 1813. Je kan zelf bepalen wanneer en waar je de e-mails van Zelfmoordlijn 1813 beantwoordt.

Danira in gesprek met een vrijwilliger

Ter gelegenheid van onze veertigste verjaardag ging Danira Boukhriss in gesprek met één van onze vrijwilligers, over zijn engagement aan de Zelfmoordlijn.

Begeleiding en ondersteuning

Het beantwoorden van de Zelfmoordlijn 1813 is soms intens, en geeft tegelijkertijd veel terug:

  • Je ontwikkelt voortdurend bijkomende vaardigheden.
  • Je kan vaak écht een verschil maken.
  • Je hebt het gevoel écht iets te betekenen voor iemand anders.

Omdat het beantwoorden van Zelfmoordlijn 1813 best wel wat van je vraagt, besteden we veel aandacht aan begeleiding en ontspanning:

  • Tijdens je eerste maanden aan de Zelfmoordlijn 1813 word je begeleid door een mentor (een ervaren vrijwilliger) die feedback geeft bij je gesprekken.
  • De staf volgt het verloop van gesprekken nauw op en is altijd beschikbaar als je nood hebt aan opvang na een moeilijker gesprek.
  • De stafmedewerkers vrijwilligersbeleid zorgen voor een persoonlijke begeleiding. Er wordt regelmatig bekeken met jou hoe het gaat en hoe je je voelt.
  • Vijf/zes keer per jaar is er een intervisiebijeenkomst. Je komt samen met andere vrijwilligers om ervaringen uit te wisselen, mekaar te leren kennen, te ventileren en van elkaar te leren.
  • Het CPZ organiseert geregeld lezingen en andere activiteiten, waarbij een thema gekozen wordt dat verwant is met de zelfdodingsproblematiek en hulpverlening (vb: een bezoek aan een psychiatrisch ziekenhuis, een lezing over zelfverwonding, deelname aan de Dag van de Nabestaanden van Werkgroep Verder).
  • Jaarlijks organiseert het CPZ een nieuwjaarsreceptie, barbecue en uitstap(pen) om je als vrijwilliger te bedanken voor je inzet. Dit is bovendien de ideale manier om elkaar beter te leren kennen en informeel ervaringen uit te wisselen.
  • Het CPZ beschikt over een eigen Intranet voor de vrijwilligers.
  • Je krijgt als vrijwilliger de verzekering die wettelijk verplicht is voor erkende vrijwilligersorganisaties.

Na een paar jaar beantwoorden kan je als vrijwilliger kiezen voor een nieuwe uitdaging, zoals opleiding geven aan kandidaat-vrijwilligers, optreden in rollenspelen tijdens de opleidingen, deel uitmaken van een werkgroep, de opleiding voor een ander medium volgen enz.

Groepsgesprek

"Bij de Zelfmoordlijn vind je een warme, hechte en steunende groep mensen. Dat is in al die jaren nooit veranderd. Dat maakt dat dit werk al zo’n lange tijd onmisbaar is in mijn leven.”

Meer info?

Wil je graag wat meer informatie over vrijwilligerswerk bij de Zelfmoordlijn 1813? Wil je je aanmelden als kandidaat-vrijwilliger? Stel je kandidaat.

Graag alle info nog even rustig nalezen? Download dan hier de pdf met de vrijwilligersvacature.

We vragen je wel discreet om te gaan met je intentie. Wanneer je uiteindelijk vrijwilliger bent, is het beter dat zo weinig mogelijk mensen hiervan op de hoogte zijn.

Meld je aan!

Wil jij je aanmelden als vrijwilliger? Klik dan door via de knop hieronder!

Word vrijwilliger bij Werkgroep Verder

Wil je graag meewerken aan het verder uitbouwen van Werkgroep Verder? Aan het doorbreken van het taboe rond (rouwen na) zelfdoding en het helpen van lotgenoten? Dat kan! Zelf ideeën? Laat het ons horen!

Heb je zin om je in te zetten voor Werkgroep Verder, neem vrijblijvend contact met ons op.