Ga verder naar de inhoud

20 februari 2024 - Omgaan met chronische suïcidaliteit bij mensen met een borderline persoonlijkheidsproblematiek en/of hechtingsproblematiek (1 dag) - Antwerpen

20 februari 2024
Georganiseerd door CGG-SP Antwerpen

Omgaan met suïcidaliteit is zowel voor de cliënt als voor de hulpverlener vaak een uitdaging.

Wanneer de cliënt met een hechtingsproblematiek kampt, wordt de begeleiding vaak nog uitdagender. We stellen dan ook vast dat suïcidaliteit bij deze mensen vaak steeds sluimerend aanwezig is en door - in onze ogen - alledaagse zaken snel kan getriggerd worden.
Hulpverleners én hun cliënten kunnen ongewild in complexe dynamieken van gevoelens terecht komen die de begeleiding bemoeilijken. Gedragingen van cliënten kunnen als “manipulatief” worden ervaren, waardoor de hulpverleners uitgedaagd kunnen worden in hun empathie.

Chronische suïcidaliteit vraagt een andere houding van de hulpverlener dan acute suïcidaliteit, waar actie aan de orde is. Geduldig en reflectief aanwezig blijven, zijn sleutelwoorden.

Herken je jezelf en je cliënten in dit verhaal?
Dan is deze vorming rond chronische suïcidaliteit misschien wel iets voor jou!

Voor wie is deze vorming interessant?

Voor alle professionelen die beroepsmatig werken met personen met een borderline persoonlijkheidsproblematiek en/of hechtingsproblematiek en die gemotiveerd zijn om zich te verdiepen in het omgaan met mensen met chronische suïcidaliteit.

Enkel deelnemers die recent of in het verleden de basisvorming “omgaan met suïcidaliteit” hebben gevolgd, kunnen aan deze vorming deelnemen.

Wat kan je verwachten?

Een interactieve vorming met een combinatie van theorie, praktijk, het uitwisselen van ervaringen en het aanleren van vaardigheden. Volgende onderwerpen komen alvast aan bod:

  • Wat is chronische suïcidaliteit?
  • Hoe ontstaat chronische suïcidaliteit?
  • Hoe kunnen mijn team en ik omgaan met chronisch suïcidale mensen?
  • Hoe ga ik in gesprek met een chronisch suïcidale persoon? Wat zeg ik beter wel, en wat beter niet?
  • Hoe ga ik om met de soms moeilijke dynamieken in een gesprek met een chronisch suïcidaal persoon?
  • Wat kan mij als hulpverlener helpen om dit moeilijke thema te (ver)dragen?
  • ...

Praktisch

Datum

Dinsdag 20 februari 2024 van 9u30 - 16u30

Waar

CGG De Pont, Lange Ridderstraat 20, 2800 Mechelen

Prijs

€45

Inschrijving is definitief na overschrijving.

Kosteloos annuleren kan tot 14 dagen voor de vorming.

Andere vorming?

Ben je niet zeker of deze vorming aansluit bij jouw noden? Neem gerust contact op met suicidepreventie@andante.be om samen te zoeken naar de vorming die het best bij jou past.

TIP: Wil je op de hoogte blijven van ons vormingsaanbod, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. Je krijgt enkele keren per jaar een vormingsoverzicht in je mailbox.

Interesse?

Schrijf je in via onderstaand inschrijvingsformulier of neem vrijblijvend contact op met Lara Van den Bril (tel. 03 620 10 20 of lara.vandenbril@andante.be).

Gegevens deelnemer

Naam

Indien het e-mailadres van de deelnemer niet hetzelfde is als dat van jou, gelieve hier dan het e-mailadres van de deelnemer in te vullen.

Facturatiegegevens

Bevraag bij jouw organisatie of een bestelbonnummer vermeld moet worden op de factuur.

Bevraag bij jouw organisatie of een BTW- of ondernemingsnummer vermeld moet worden op de factuur.

Enkele vragen

Vorming leren kennen via: