Ga verder naar de inhoud

11, 18 april & 2 mei 2024 - Suïcidepreventie voor jongerenbegeleiders (3 dagen) – Brussel

11 april en 18 april en 2 mei 2024
Georganiseerd door CGG-SP Brussel

Jongeren vormen een belangrijke risicogroep wat betreft de ontwikkeling van zelfmoordgedachten en het stellen van suïcidaal gedrag. Tijdig signalen herkennen, suïcidaliteit bespreekbaar maken en vervolgens gerichte zorg op gang brengen, is vaak veeleisend maar kan wél levens redden.

Kom jij als hulpverlener in aanraking met jongeren die aan zelfdoding denken? Vind je praten over zelfmoord spannend en loop je soms vast in de begeleiding van suïcidale jongeren?
Het suïcidepreventieteam van het CGG Brussel helpt je graag op weg.

Voor wie is deze vorming interessant?

Voor alle hulpverleners die op zoek zijn naar handvatten in de begeleiding van suïcidale kinderen en jongeren: leerlingenbegeleiders, CLB-personeel, medewerkers van JAC, CAW, jongerenwelzijn, bijzondere en residentiële jeugdzorg, CGG-medewerkers, kinder- en jongerenpsychiatrie, …

Wat kan je verwachten?

We combineren theorie, praktijk, het aanleren van vaardigheden en het uitwisselen van ervaringen. Enkele thema's:

- Sensibilisering
- Inhoudelijk kader en achtergrond
- Signaalherkenning
- Suïcidaliteit bespreekbaar maken
- Risico-inschatting
- Interventie- en verwijsmogelijkheden
- Crisisinterventie
- Zelfzorg en eigen beleving

Om de interactiviteit te garanderen maken we gebruik van videofragmenten, groepsdiscussie, rollenspelen en casussen. We vertrekken zo veel mogelijk vanuit levensechte begeleidingssituaties met kinderen en jongeren, om op deze manier antwoorden voor de praktijk te vinden. We streven ernaar je te voorzien van de nodige kennis, vaardigheden en meer zelfvertrouwen om op een sensitieve en professionele manier om te gaan met suïcidaliteit.

Praktisch

Data: Donderdag 11, 18 april & 2 mei 2024. De vorming gaat door van 10u00 tot 16u00.
Locatie: CGG Brussel, deelwerking Houba, Houba De Strooperlaan 136, 1020 Laken
Prijs: € 135/deelnemer -- Jouw inschrijving is pas definitief na overschrijving. Opgelet, een engagement voor alle dagen is een voorwaarde om deel te nemen.

👉🏻 Tip: Volg ons op onze Facebook-pagina of LinkedIn-pagina

Interesse?

Wil je deelnemen aan deze vorming? Schrijf je dan nu in via het onderstaande formulier.
Voor meer informatie kan je vrijblijvend contact opnemen met Jolien Knaeps (coördinator CGG-SP Brussel) - jolien.knaeps@cgg-brussel.be of 0487/70 08 64

Interesse in deze vorming maar past de datum niet, heb je weinig tijd of is de vorming volzet? Neem dan zeker contact op. Wij kunnen je zicht geven op andere mogelijke vormingen of jouw organisatie een vorming op maat aanbieden.