Ga verder naar de inhoud

Think Life

Think Life is een online zelfhulpcursus die je helpt om beter te leren omgaan met je zelfmoordgedachten.

Les1 Denken aan zelfmoord

Is het iets voor jou?

Als je aan zelfmoord denkt en er iets wil aan doen, dan is Think Life iets voor jou. Het maakt niet uit of je al hulp krijgt.

Het is echter geen vervanging van andere beschikbare hulpverlening. Als je gedachten aan zelfmoord overheersen, is het belangrijk dat je (ook) andere vormen van ondersteuning zoekt. Voor meer info en hulp kan je terecht op Zelfmoord1813.be of bij een hulpverlener zoals je huisarts.

Think Life voor studenten

Er bestaat een aangepaste versie van Think Life, speciaal voor studenten. Je kan die vinden op MoodSpace, een online platform voor studenten dat toegang geeft tot een breed en gratis aanbod aan hulpverlening. De tool kan je zowel in het Nederlands als in het Engels raadplegen .

Les2 Omgaan met gevoelens crises

Wat ga je doen?

In Think Life leer je je gedachten aan zelfmoord beter onder controle te krijgen. Vaak proberen mensen hun gedachten aan zelfmoord te onderdrukken of te stoppen, maar dat werkt meestal niet. Hoe dit komt, wordt in de eerste module uitgelegd. De boodschap van deze cursus is dan ook dat denken aan zelfmoord mag, maar dat je je gedachten serieus moet aanpakken.

Les3 Automatische gedachten

Hoe werkt het?

Think Life is opgebouwd uit zes modules. Elke module bestaat uit theorie, een weekopdracht en oefeningen. We adviseren je om één module per week te doorlopen. Dit kan je gratis, anoniem en in je eigen tempo doen.

In iedere module zijn er ook een aantal keuzeoefeningen. Deze kunnen je helpen om de stof te begrijpen en toe te passen. Omdat het voor iedereen verschillend is wat helpt, zullen sommige van deze oefeningen je meer aanspreken dan andere. Bekijk per module welke keuzeoefening jij behulpzaam vindt.

Per les zijn drie voorbeelden beschikbaar. Hier kun je zien hoe anderen de oefeningen hebben ingevuld.

Wanneer je tijdens een les iets niet begrijpt en een vraag hebt, kan je kijken of deze bij de ‘Veelgestelde vragen’ staat.

Les4 Denkgewoonten

Safety Plan

In module twee maak je stapsgewijs een zogenaamd crisisplan of safety plan. Je gaat na wat je kan doen om veilig te blijven wanneer je in crisis bent. Een safety plan is een belangrijk document waarop je kan teruggrijpen in situaties die moeilijk voor je zijn.

Les5 Anders leren denken

Doel

Het doel van de zelfhulpcursus is niet dat je na zes modules niet meer aan zelfmoord denkt, maar dat je hopelijk minder last hebt van je gedachten en dat je ze beter kan beheersen.Les6 Omgaan met toekomstige tegenslagen

Achtergrond

Think Life is gebaseerd op psychotherapeutische technieken.

Think Life werd onderzocht door het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. Uit de studie blijkt dat de online zelfhulpcursus helpt bij het verminderen van zelfmoordgedachten, maar ook depressieve klachten, hopeloosheid, piekeren en angst.