Ga verder naar de inhoud

Vandaag Werelddag Suïcidepreventie & Lancering vernieuwde BackUp app

Geplaatst door: VLESP
10/09/2021

Vandaag, 10 september, is Werelddag Suïcidepreventie, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de preventie van suïcide. Ook in Vlaanderen organiseren we tal van acties. Volg zeker onze sociale media voor updates.

Eén van die acties is de lancering van een gloednieuwe versie van BackUp, onze mobiele applicatie die houvast wil bieden bij zelfmoordgedachten.

Simulator Screen Shot i Phone 12 2021 08 26 at 10 56 07

De app bevat verschillende tools die je kunnen helpen een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. Ook als je er wilt zijn voor iemand anders kun je met BackUp aan de slag.

BackUp is bedoeld om snel bij de hand te zijn en op die manier snel steun te kunnen bieden op moeilijke momenten. BackUp geeft niet alleen toegang tot belangrijke contacten en hulplijnen, de app geeft ook zicht op hoopvolle elementen en een Safetyplan.

BackUp werd vernieuwd, op basis van de feedback van gebruikers, en kreeg een nieuw – eigentijdser – jasje. Vanaf vandaag kan je de update van onze app BackUp doorvoeren. Sommige toestellen zullen deze update automatisch doorvoeren, andere dan weer niet. De oudere versie blijft wel bruikbaar! Al zal het dan niet mogelijk zijn om nieuwigheden te delen met personen die de oudere versie gebruiken.

Wat is er veranderd? Vanaf nu zit er veel meer uitleg en voorbeelden in de app, zodat gebruikers beter te weten komen welk onderdeel waarvoor staat of dient. Bovendien is er een volledig nieuw onderdeel ‘Vraag & Antwoord’ aan de app toegevoegd, hier krijgen gebruikers bijvoorbeeld een antwoord op de vraag: ‘Zou ik het aan iemand vertellen dat ik aan zelfmoord denk?’. Tot slot kan je met de vernieuwde app nu ook video’s met elkaar delen en kan je gebruik maken van hedendaagse communicatiemiddelen (bv. WhatsApp).

De vernieuwde BackUp is gratis te downloaden in de app stores.

Meer nieuwsartikels

Handen samen kring

Toekomstgerichte Training voor suïcidale personen: Opleiding voor hulpverleners

VLESP - 13/01/2022

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) zal dit voorjaar weer een tweedaagse opleiding zal organiseren voor hulpverleners om groepstraining te kunnen geven aan personen met suïcidegedachten, namelijk de opleiding Toekomstgerichte Training.

Now hiring

Vacatures bij VLESP

VLESP - 10/01/2022
2022 brengt voor het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) een mooi aantal nieuwe projecten. Om ons team te versterken zijn we…
Laptop werken met schrift en koffie

Epidemiologisch rapport 2020

VLESP - 22/12/2021

Ben je op zoek naar cijfers over de prevalentie van geestelijke gezondheidsproblemen, suïcidegedachten, suïcidepogingen en suïcide? Raadpleeg het epidemiologisch rapport van 2020.