Ga verder naar de inhoud

Vandaag Werelddag Suïcidepreventie & Lancering vernieuwde BackUp app

Geplaatst door: VLESP
10/09/2021

Vandaag, 10 september, is Werelddag Suïcidepreventie, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de preventie van suïcide. Ook in Vlaanderen organiseren we tal van acties. Volg zeker onze sociale media voor updates.

Eén van die acties is de lancering van een gloednieuwe versie van BackUp, onze mobiele applicatie die houvast wil bieden bij zelfmoordgedachten.

Simulator Screen Shot i Phone 12 2021 08 26 at 10 56 07

De app bevat verschillende tools die je kunnen helpen een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. Ook als je er wilt zijn voor iemand anders kun je met BackUp aan de slag.

BackUp is bedoeld om snel bij de hand te zijn en op die manier snel steun te kunnen bieden op moeilijke momenten. BackUp geeft niet alleen toegang tot belangrijke contacten en hulplijnen, de app geeft ook zicht op hoopvolle elementen en een Safetyplan.

BackUp werd vernieuwd, op basis van de feedback van gebruikers, en kreeg een nieuw – eigentijdser – jasje. Vanaf vandaag kan je de update van onze app BackUp doorvoeren. Sommige toestellen zullen deze update automatisch doorvoeren, andere dan weer niet. De oudere versie blijft wel bruikbaar! Al zal het dan niet mogelijk zijn om nieuwigheden te delen met personen die de oudere versie gebruiken.

Wat is er veranderd? Vanaf nu zit er veel meer uitleg en voorbeelden in de app, zodat gebruikers beter te weten komen welk onderdeel waarvoor staat of dient. Bovendien is er een volledig nieuw onderdeel ‘Vraag & Antwoord’ aan de app toegevoegd, hier krijgen gebruikers bijvoorbeeld een antwoord op de vraag: ‘Zou ik het aan iemand vertellen dat ik aan zelfmoord denk?’. Tot slot kan je met de vernieuwde app nu ook video’s met elkaar delen en kan je gebruik maken van hedendaagse communicatiemiddelen (bv. WhatsApp).

De vernieuwde BackUp is gratis te downloaden in de app stores.

Meer nieuwsartikels

Chatuitbreiding 16 16

Verdubbeling van de openingsuren Chat Zelfmoordlijn

CPZ - 30/11/2021

Vanaf 1 december 2021 zal de Zelfmoordlijn 7 uur per dag via chat bereikbaar zijn. Met de nieuwe openingsuren tussen 17u en 00u voor zowel week- als weekendavonden wil de Zelfmoordlijn tegemoetkomen aan de grote nood aan online gesprekken bij vooral jonge en vaak hoog-suïcidale oproepers. Om de bemanning van de chat te verzekeren, leidde het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, de organisatie achter de Zelfmoordlijn, het voorbije jaar 60 extra chatbeantwoorders op.

VAS Slide

Voorstel derde Vlaams Actieplan Suïcidepreventie en vernieuwde website

VLESP - 19/11/2021
Op de online Gezondheidsconferentie Suïcidepreventie 2021 werden vandaag een nieuwe gezondheidsdoelstelling en strategieën voor het…
Werelddag suïcidepreventie voorkant

Werelddag Suïcidepreventie 2021

VLESP - 3/09/2021

Op 10 september is het Werelddag Suïcidepreventie. Een dag waarop elk jaar wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor de preventie van zelfdoding.