Ga verder naar de inhoud

Deelnemers gezocht voor studie over jongvolwassenen die een suïcidepoging van een vriend(in) meemaakten

Geplaatst door: VLESP
29/06/2022

Welke invloed laat het meemaken van een suïcidepoging na op de sociale relaties en interacties van jongvolwassenen? Dat wil de SCOUT (Social Connection amOng yoUth in disTress) Community studie in kaart brengen.

Waarom dit onderzoek?

“Het meemaken van een suïcidepoging van iemand in je nabije omgeving kan een diepe impact nalaten. Er is echter weinig geweten over deze impact en over hoe jongvolwassenen dit ervaren. Dat willen we veranderen met de SCOUT-Community studie. Op korte termijn willen we meer inzicht hierin verzamelen om op langere termijn gerichte ondersteuning te kunnen opzetten voor jongvolwassenen in deze situatie” zegt dr. Olivia Kirtley van het Centrum voor Contextuele Psychiatrie (KU Leuven), die het onderzoek leidt.

Wie kan deelnemen?

  • Nederlandstalige jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar
  • Die recent (afgelopen maand) een (niet-fatale) suïcidepoging van een vriend(in) meemaakten.
  • Je dient in het bezit te zijn van een smartphone, gezien een deel van het onderzoek via smartphone verloopt.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • Omdat de studie de impact op sociale interacties in real-time en in real-world wil nagaan, maken de onderzoekers gebruik van de ‘Experience Sampling Methode’.
  • Dit houdt in dat je doorheen de dag enkele vragen toegestuurd krijgt op je smartphone, die peilen naar de emoties, gedachten en sociale interacties die jij op dat moment ervaart.
  • Je krijgt feedback over je zelf-monitoring resultaten en een financiële vergoeding wordt voorzien.

Meer informatie en deelnemen

Meer informatie over de studie en deelname vind je op de website. Met vragen kan je terecht bij het onderzoeksteam via scoutcommunity@kuleuven.be of op het nummer 016/32 50 33.

Meer nieuwsartikels

Schrijven

Save the dates!

VLESP - 23/02/2023

Elkaar ontmoeten, op een studiedag bijleren over suïcidepreventie of samen bewegen. We hebben opnieuw heel wat activiteiten voor jullie op de planning staan.

Neutrale afbeelding

Focusgroep voor naasten van personen met autisme die zelfmoordgedachten hadden

VLESP - 12/12/2022

Om richting te geven aan adviezen voor naasten van personen met autisme is het VLESP op zoek naar naasten van personen met autisme, waarvan de personen met autisme zelfmoordgedachten hebben of gehad hebben in het verleden.

TT

Toekomstgerichte Training voor suïcidale personen: Data in 2023

- 7/12/2022

Ook in 2023 plant VLESP weer enkele tweedaagse opleidingen voor hulpverleners om groepstraining te kunnen geven aan personen met suïcidegedachten, namelijk de opleiding Toekomstgerichte Training.