Ga verder naar de inhoud

Deelnemers gezocht voor studie over jongvolwassenen die een suïcidepoging van een vriend(in) meemaakten

Geplaatst door: VLESP
29/06/2022

Welke invloed laat het meemaken van een suïcidepoging na op de sociale relaties en interacties van jongvolwassenen? Dat wil de SCOUT (Social Connection amOng yoUth in disTress) Community studie in kaart brengen.

Waarom dit onderzoek?

“Het meemaken van een suïcidepoging van iemand in je nabije omgeving kan een diepe impact nalaten. Er is echter weinig geweten over deze impact en over hoe jongvolwassenen dit ervaren. Dat willen we veranderen met de SCOUT-Community studie. Op korte termijn willen we meer inzicht hierin verzamelen om op langere termijn gerichte ondersteuning te kunnen opzetten voor jongvolwassenen in deze situatie” zegt dr. Olivia Kirtley van het Centrum voor Contextuele Psychiatrie (KU Leuven), die het onderzoek leidt.

Wie kan deelnemen?

  • Nederlandstalige jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar
  • Die recent (afgelopen maand) een (niet-fatale) suïcidepoging van een vriend(in) meemaakten.
  • Je dient in het bezit te zijn van een smartphone, gezien een deel van het onderzoek via smartphone verloopt.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • Omdat de studie de impact op sociale interacties in real-time en in real-world wil nagaan, maken de onderzoekers gebruik van de ‘Experience Sampling Methode’.
  • Dit houdt in dat je doorheen de dag enkele vragen toegestuurd krijgt op je smartphone, die peilen naar de emoties, gedachten en sociale interacties die jij op dat moment ervaart.
  • Je krijgt feedback over je zelf-monitoring resultaten en een financiële vergoeding wordt voorzien.

Meer informatie en deelnemen

Meer informatie over de studie en deelname vind je op de website. Met vragen kan je terecht bij het onderzoeksteam via scoutcommunity@kuleuven.be of op het nummer 016/32 50 33.

Meer nieuwsartikels

Vacature nieuw

Twee vacatures staan open!

CPZ - 1/08/2022
Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) werft twee nieuwe krachten aan, voor de ondersteuning van vrijwilligers en stafmedewerker…
Gesprek helpt

Gesprek met Zelfmoordlijn vermindert suïcidaliteit

CPZ - 4/07/2022

Samen met het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) onderzocht het Centrum ter Preventie van Zelfdoding het effect van de telefoongesprekken aan de Zelfmoordlijn op de oproepers. Uit het onderzoek blijkt dat een gesprek met de Zelfmoordlijn werkt: oproepers zijn minder geneigd een suïcidepoging te ondernemen na een gesprek met een vrijwilliger van de Zelfmoordlijn.

Media award afb vr blog

Inspiratiesessie voor Mediamakers & uitreiking VLESP Media Award

VLESP - 1/06/2022

Je bent journalist, fictiemaker, communicatiemedewerker of influencer? En je wil ontdekken hoe je het thema zelfdoding zorgvuldig in de media aan bod kan brengen? Dan nodigen we jou graag uit op 9 september 2022 voor een boeiende inspiratiesessie en de uitreiking van de VLESP Media Award.