Ga verder naar de inhoud

Deelnemers gezocht voor studie over jongvolwassenen die een suïcidepoging van een vriend(in) meemaakten

Geplaatst door: VLESP
29/06/2022

Welke invloed laat het meemaken van een suïcidepoging na op de sociale relaties en interacties van jongvolwassenen? Dat wil de SCOUT (Social Connection amOng yoUth in disTress) Community studie in kaart brengen.

Waarom dit onderzoek?

“Het meemaken van een suïcidepoging van iemand in je nabije omgeving kan een diepe impact nalaten. Er is echter weinig geweten over deze impact en over hoe jongvolwassenen dit ervaren. Dat willen we veranderen met de SCOUT-Community studie. Op korte termijn willen we meer inzicht hierin verzamelen om op langere termijn gerichte ondersteuning te kunnen opzetten voor jongvolwassenen in deze situatie” zegt dr. Olivia Kirtley van het Centrum voor Contextuele Psychiatrie (KU Leuven), die het onderzoek leidt.

Wie kan deelnemen?

  • Nederlandstalige jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar
  • Die recent (afgelopen maand) een (niet-fatale) suïcidepoging van een vriend(in) meemaakten.
  • Je dient in het bezit te zijn van een smartphone, gezien een deel van het onderzoek via smartphone verloopt.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • Omdat de studie de impact op sociale interacties in real-time en in real-world wil nagaan, maken de onderzoekers gebruik van de ‘Experience Sampling Methode’.
  • Dit houdt in dat je doorheen de dag enkele vragen toegestuurd krijgt op je smartphone, die peilen naar de emoties, gedachten en sociale interacties die jij op dat moment ervaart.
  • Je krijgt feedback over je zelf-monitoring resultaten en een financiële vergoeding wordt voorzien.

Meer informatie en deelnemen

Meer informatie over de studie en deelname vind je op de website. Met vragen kan je terecht bij het onderzoeksteam via scoutcommunity@kuleuven.be of op het nummer 016/32 50 33.

Meer nieuwsartikels

Photo 1507537362848 9c7e70b7b5c1

Internationale Mannendag

- 19/11/2022
Vandaag is het Internationale Mannendag. Een dag om stil te staan bij de leefwereld van mannen en aandacht te vragen voor hun mentaal…
Research

Evaluatie deskundigheidbevordering 2021

VLESP - 15/11/2022

Deskundigheidsbevordering van professionelen en sleutelfiguren behoort tot één van de meest efficiënte strategieën ter preventie van zelfdoding. Lees hier de evaluatie van onze vormingen in 2021.

Logo on track again

App On Track Again niet langer beschikbaar

VLESP - 10/11/2022

Door technische ontwikkelingen voor mobiele applicaties is de app On track again niet langer compatibel met de huidige vereisten. Hierdoor deden er zich technische problemen voor, waardoor we ons genoodzaakt zagen om de app On track again offline te halen.