Ga verder naar de inhoud

Preventiecampagne voor mannen

Geplaatst door: VLESP
6/12/2021

In het voorjaar van 2022 plant het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) een preventiecampagne gericht op mannen.

Waarom een preventiecampagne bij mannen?

Wist je dat bijna 3 op de 4 suïcides (71 procent) in Vlaanderen gebeuren door mannen? Naast de algemene risicofactoren voor suïcide hebben mannen ook extra risicofactoren die onder meer samenhangen met heersende genderstereotypen.

De maatschappij heeft bepaalde verwachtingen van wat een man hoort te zijn en hoe mannen zich moeten gedragen. Zelden tonen films of series ons bijvoorbeeld kwetsbare mannen die uitkomen voor wat ze voelen. Van jongs af aan worden mannen aangeleerd dat ze niet mogen huilen.

Uitspraken als ‘ver-man je’ zijn schadelijk en prenten een fout beeld in van hoe een man moet zijn en zich moet gedragen. Mannen moeten zich zogezegd 'sterk houden' en de maatschappij heeft moeite met mannen die zich kwetsbaar opstellen.

Dit heeft een enorme invloed op de mentale gezondheid van mannen. Ze zijn hierdoor minder snel geneigd om te praten over hun problemen, om hulp te zoeken en meten zich aan een gouden succesideaal. Het zorgt er ook voor dat mannen hun eigenwaarde kunnen verliezen bij een sociale of financiële tegenslag en dat ze geïsoleerd kunnen geraken met hun problemen.

Maar ook als man sta je er niet alleen voor en is hulp mogelijk en voorhanden.

MEN austin pacheco Rhl78x 3 Sf E unsplash

Website en videogetuigenissen

De campagne zal een website omvatten met informatie en videogetuigenissen op maat van mannen. VLESP pleit er met deze campagne voor dat mannen zich kwetsbaar mogen opstellen, kunnen praten over hun emoties en steun en hulp zoeken (bij elkaar). Want genderstereotypen zijn voor iedereen nefast.

We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mannen zich herkennen in de videogetuigenissen en zijn daarom nog op zoek naar verhalen van mannen die actief zijn in de bouw-, transport- of industriesector. Wil jij jouw verhaal met ons delen en zo mee zelfdoding helpen voorkomen? Stuur dan een e-mail naar anne.ballon@preventiezelfdoding.be voor meer informatie.

Meer nieuwsartikels

Neutrale afbeelding

Focusgroep voor naasten van personen met autisme die zelfmoordgedachten hadden

VLESP - 12/12/2022

Om richting te geven aan adviezen voor naasten van personen met autisme is het VLESP op zoek naar naasten van personen met autisme, waarvan de personen met autisme zelfmoordgedachten hebben of gehad hebben in het verleden.

TT

Toekomstgerichte Training voor suïcidale personen: Data in 2023

- 7/12/2022

Ook in 2023 plant VLESP weer enkele tweedaagse opleidingen voor hulpverleners om groepstraining te kunnen geven aan personen met suïcidegedachten, namelijk de opleiding Toekomstgerichte Training.

Donkere dagen

Meer zelfdodingen rond de feestdagen? Doorbreek de mythe!

VLESP - 5/12/2022

Soms hoor je of lees je dat er in de periode rond de feestdagen meer zelfdodingen plaatsvinden. Maar is dat wel zo? In deze blog doorbreken we deze mythe en geven we enkele tips om van de eindejaarsperiode een warme tijd te maken.