Ga verder naar de inhoud

Preventiecampagne voor mannen

Geplaatst door: VLESP
6/12/2021

In het voorjaar van 2022 plant het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) een preventiecampagne gericht op mannen.

Waarom een preventiecampagne bij mannen?

Wist je dat bijna 3 op de 4 suïcides (71 procent) in Vlaanderen gebeuren door mannen? Naast de algemene risicofactoren voor suïcide hebben mannen ook extra risicofactoren die onder meer samenhangen met heersende genderstereotypen.

De maatschappij heeft bepaalde verwachtingen van wat een man hoort te zijn en hoe mannen zich moeten gedragen. Zelden tonen films of series ons bijvoorbeeld kwetsbare mannen die uitkomen voor wat ze voelen. Van jongs af aan worden mannen aangeleerd dat ze niet mogen huilen.

Uitspraken als ‘ver-man je’ zijn schadelijk en prenten een fout beeld in van hoe een man moet zijn en zich moet gedragen. Mannen moeten zich zogezegd 'sterk houden' en de maatschappij heeft moeite met mannen die zich kwetsbaar opstellen.

Dit heeft een enorme invloed op de mentale gezondheid van mannen. Ze zijn hierdoor minder snel geneigd om te praten over hun problemen, om hulp te zoeken en meten zich aan een gouden succesideaal. Het zorgt er ook voor dat mannen hun eigenwaarde kunnen verliezen bij een sociale of financiële tegenslag en dat ze geïsoleerd kunnen geraken met hun problemen.

Maar ook als man sta je er niet alleen voor en is hulp mogelijk en voorhanden.

MEN austin pacheco Rhl78x 3 Sf E unsplash

Website en videogetuigenissen

De campagne zal een website omvatten met informatie en videogetuigenissen op maat van mannen. VLESP pleit er met deze campagne voor dat mannen zich kwetsbaar mogen opstellen, kunnen praten over hun emoties en steun en hulp zoeken (bij elkaar). Want genderstereotypen zijn voor iedereen nefast.

We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mannen zich herkennen in de videogetuigenissen en zijn daarom nog op zoek naar verhalen van mannen die actief zijn in de bouw-, transport- of industriesector. Wil jij jouw verhaal met ons delen en zo mee zelfdoding helpen voorkomen? Stuur dan een e-mail naar anne.ballon@preventiezelfdoding.be voor meer informatie.

Meer nieuwsartikels

Handen samen kring

Toekomstgerichte Training voor suïcidale personen: Opleiding voor hulpverleners

VLESP - 13/01/2022

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) zal dit voorjaar weer een tweedaagse opleiding zal organiseren voor hulpverleners om groepstraining te kunnen geven aan personen met suïcidegedachten, namelijk de opleiding Toekomstgerichte Training.

Now hiring

Vacatures bij VLESP

VLESP - 10/01/2022
2022 brengt voor het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) een mooi aantal nieuwe projecten. Om ons team te versterken zijn we…
Laptop werken met schrift en koffie

Epidemiologisch rapport 2020

VLESP - 22/12/2021

Ben je op zoek naar cijfers over de prevalentie van geestelijke gezondheidsproblemen, suïcidegedachten, suïcidepogingen en suïcide? Raadpleeg het epidemiologisch rapport van 2020.