Groepstraining bij suïcidaliteit: vorming voor hulpverleners
Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) plant in maart 2025 opnieuw een tweedaagse opleiding voor hulpverleners om groepstraining te kunnen geven aan personen met suïcidegedachten: de Toekomstgerichte Training.

Wat biedt deze opleiding?
Uit onderzoek is gebleken dat het werken in groep voor suïcidale personen belangrijk is in het doorbreken van schaamte en stigma en vinden van (h)erkenning. De Toekomstgerichte Training is een groepstraining van acht sessies voor personen met suïcidegedachten. Deze groepstraining is gebaseerd op technieken uit de cognitieve gedragstherapie, probleemoplossende therapie en positieve psychologie. De opleiding biedt je specifieke kennis om suïcidale personen te leren denken in mogelijkheden, het leren een beeld te vormen van wat wél zou kunnen in de toekomst door het opstellen van kleine persoonlijke doelen.
Een ander belangrijk onderdeel vormt het opmaken van een Safety Plan waarmee deelnemers stap voor stap geleerd wordt om een suïcidale crisis te herkennen en die crisis beter het hoofd te bieden. De training werd ontwikkeld aan de Vrije Universiteit Amsterdam en door VLESP aangepast en onderzocht voor gebruik in Vlaanderen.
Na de opleiding is het de bedoeling dat je de groepstraining in de praktijk kan organiseren (binnen het centrum of de regio waarin je werkzaam bent als hulpverlener).
Wie kan deelnemen?
Om deel te kunnen nemen aan de opleiding en trainer te kunnen worden gelden volgende criteria:
- Min. 3 jaar klinische ervaring, bij voorkeur ervaring met suïcidale personen, bij voorkeur psychotherapie-opleiding;
- Min. 1 jaar ervaring met het geven van groepstherapie of het begeleiden van groepen.
- Ervaring is belangrijker dan vooropleiding. Twijfel je of je in aanmerking komt, contacteer ons gerust!
Praktisch
De opleiding bestaat uit twee vormingsdagen en wordt gegeven door twee trainers tav een kleine groep om zo voldoende interactie en leermogelijkheden te scheppen.
Locatie: UZ Gent - Corneel Heymanslaan 10, 9000 Gent
Data: Dinsdag 11 en donderdag 20 maart 2025 van 9u30 tot 16u30
Kostprijs: €375 (inclusief broodjeslunch, trainershandleiding, werkboek, twee intervisiemomenten)
Een engagement voor beide dagen is een voorwaarde voor deelname.
Na het volgen van de opleiding ontvang je een certificaat en ben je gecertificeerd trainer.
Interesse of wens je graag bijkomende info? Ga naar Zelfmoord1813.be/groepstraining of mail je vraag naar lies.pittoors@ugent.be.
Meer nieuwsartikels

Help mee aan betere zorg voor suïcidale personen
Goede zorg is cruciaal voor de preventie van zelfdoding. Om de zorg(continuïteit) voor mensen met suïcidegedachten te verbeteren, loopt momenteel een onderzoek naar de ervaringen van zorggebruikers en hun naasten over hoe zij de zorg in verband met suïcidaliteit (hebben) ervaren. Hiervoor zoeken we mensen die willen deelnemen aan een interview. Ook nabestaanden worden uitgenodigd om deel te nemen.

Nieuwe methodieken in ontwikkeling
Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) werkt momenteel aan verschillende nieuwe methodieken, in het kader van de uitvoering van het derde Vlaams Actieplan Suïcidepreventie, gericht op verschillende doelgroepen en settings.

Gratis webinars LOES (Leidraad Opvang en Evaluatie Suïcidaliteit)
Ben je op zoek naar duidelijke handvatten bij de eerste opvang van suïcidale personen en/of na een zelfmoordpoging?
Ben je op zoek naar een instrument dat bijdraagt tot een goede risico-inschatting en ondersteuning biedt bij het realiseren van zorgcontinuïteit?
Schrijf je in voor een LOES-webinar!