Ga verder naar de inhoud

Suïcidecijfers

Op deze pagina vind je de meest recente suïcidecijfers waarover we in Vlaanderen beschikken. Je kan ze raadplegen via onderstaande interactieve tabellen. Deze zijn gebaseerd op sterftecijfers van het Departement Zorg.

Onderaan komt de impact van de coronacrisis op deze cijfers aan bod.

COVID isaac quesada sij6s An Et YE unsplash

Impact van de coronacrisis

  • Uit de officiële sterftecijfers van 2020 en 2021 (Departement Zorg) kan over het algemeen geen verhoogde trend van suïcides worden opgetekend in vergelijking met voorgaande jaren.
  • Ook de cijfers geregistreerd door de Federale Politie en het College van de procureurs-generaal (Openbaar Ministerie) tonen geen globale stijgende trend van het aantal suïcides en suïcidepogingen in België.
  • Ook in internationale wetenschappelijke studies werden tot nu toe weinig aanwijzingen gevonden voor een stijging in suïcidale gedachten of gedrag in de eerste maanden van de pandemie (John et al., 2020; Pirkis et al., 2021).
  • Wanneer we echter inzoomen op leeftijdsgroepen, merkte men in het jaar 2021 in Nederland wel een stijging van suïcides op bij twintigers. Ook in Vlaanderen zagen we in 2021 een zorgwekkende stijging van suïcides bij jonge vrouwen (15-29 jaar) van 22% t.o.v. 2020.
  • De pandemie had verder een grote impact op ons mentale welzijn en de geestelijke gezondheidszorg.
Boeken

Meer lezen?

Jaarlijks bundelt het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) een uitgebreid overzicht van cijfers m.b.t. suïcides, suïcidepogingen en geestelijke gezondheidsproblemen in Vlaanderen in een epidemiologisch rapport (de laatste update dateert van juli 2023).