Ga verder naar de inhoud

Werelddag Suïcidepreventie op 10 september

Geplaatst door: VLESP
9/09/2023

Op 10 september vindt de jaarlijkse Werelddag Suïcidepreventie plaats. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) en de suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) roepen iedereen in Vlaanderen op om op deze werelddag aandacht te hebben voor wie geconfronteerd wordt of werd met zelfdoding.

1813Run – samen 1813 kilometer lopen voor zelfmoordpreventie

Op zondag 10 september om 15u. vindt in de Gentbrugse Meersen de 1813Run plaats. Deelnemers kunnen zich inschrijven om 5, 10 of 15 kilometer te lopen. Het doel is hierbij om met alle deelnemers samen minstens 1813 (niet toevallig het nummer van de Zelfmoordlijn) kilometer te lopen. Ook supporters zijn welkom. Inschrijven kan via www.zelfmoord1813.be/1813run of ter plaatse.

Gwendolyn Portzky, directeur VLESP: “Over de hele wereld wordt op 10 september aandacht gevraagd voor suïcidepreventie, zo ook in Vlaanderen. Met dit loopevent willen we zoveel mogelijk mensen samenbrengen om ofwel te lopen ofwel om mee te supporteren maar bovenal om samen te sensibiliseren en de boodschap uit te dragen dat preventie van zelfdoding van levensbelang is. En dat elkeen op zijn eigen manier hierbij kan helpen en een steentje bijdragen. We moeten dit samen doen, als samenleving

Draag het lintje

Het oranje-gele lintje is het internationale symbool voor suïcidepreventie en wordt op 10 september gedragen als teken van solidariteit en steun aan iedereen die met zelfdoding werd of wordt geconfronteerd. We roepen dan ook iedereen op om ook het lintje te dragen. Dat kan door de pin op te spelden, door je eigen lintje te maken of door een post met het lintje op sociale media te delen. De pins worden ook uitgedeeld op de 1813Run. Laat zien dat jij suïcidepreventie belangrijk vindt door het dragen van het lintje of het delen van een bericht op sociale media.

Light a candle

Werkgroep Verder na zelfdoding, de deelwerking van VLESP die nabestaanden ondersteunt, organiseert op Werelddag Suïcidepreventie om 20u. samen met internationale collega’s Light a Candle. Door een kaars aan het raam te zetten, kan je steun betuigen aan nabestaanden na zelfdoding en overleden dierbaren gedenken. De actie heeft als doel de dag letterlijk en figuurlijk te verlichten en ook steun en troost te bieden.

Volg een vorming, training of webinar

Het hele jaar door, maar zeker ook in de periode rond de werelddag suïcidepreventie organiseren de suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) vormingen hoe professionelen maar ook het brede publiek een steentje kunnen bijdragen aan de preventie van zelfdoding. Check onze vormingskalender en schrijf je in voor één van de aankomende vormingen.

WSPD lintje zonder achtergrond

Draag ook je steentje bij aan #WSPD2023

Werelddag Suïcidepreventie is een dag waarop wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor de preventie van zelfdoding. Zelfdoding kan voorkomen worden. Iedereen kan een steentje bijdragen, door deel te nemen aan één van de acties, of door zelf iets te organiseren.

Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits: “10 september staat elk jaar in het teken van suïcidepreventie. Maar niet alleen die dag want onze partners ondernemen allerlei initiatieven om in Vlaanderen het aantal suïcides terug te dringen. Dankzij Vlaamse actieplannen suïcidepreventie zien we dat dat lukt en dat preventie werkt! Maar er blijft werk aan de winkel, elke suïcide is er een te veel. Daarom blijf ik sterk inzetten op suïcidepreventie en wil ik vandaag ook een boodschap van hoop en steun mee uitdragen. Samen kunnen we verschil maken voor wie in onze omgeving worstelt met donkere gedachten.”

Meer inspiratie, communicatietools en het overzicht van alle acties is terug te vinden op www.zelfmoord1813.be/wspd.

Meer nieuwsartikels

VLESP WINT PSYCHE AWARD 1

VLESP onderzoekers winnen Psyche Award

VLESP - 15/07/2024

Het onderzoeksteam van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie mocht de internationale Pysche Award in ontvangst nemen voor hun onderzoeksartikel over 'Toekomstgerichte Training', een groepsinterventie voor personen met suïcidegedachten die momenteel wordt uitgerold in Vlaanderen.

Vacature vlesp

VLESP zoekt 2 nieuwe collega's

VLESP - 5/07/2024

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) heeft twee openstaande vacatures: één voor een voltijdse medewerker voor de uitrol van LOES en één voor een halftijdse medewerker voor een project rond suïcidepreventie in detentie. Kandidatuurstelling kan tot 9 augustus 2024.

Meeleven screenshot

Mee-leven.be zet zorg voor naasten in de kijker

- 15/05/2024

Op 14 maart 2023 lanceerde het Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Hogeschool Odisee) de gloednieuwe website mee-leven.be, een website met tips en ondersteuning voor naasten van een gezinslid dat aan zelfdoding denkt.