Ga verder naar de inhoud

Toekomstgerichte Training voor suïcidale personen: Opleiding voor hulpverleners

Geplaatst door: VLESP
13/01/2022

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) zal dit voorjaar weer een tweedaagse opleiding zal organiseren voor hulpverleners om groepstraining te kunnen geven aan personen met suïcidegedachten, namelijk de opleiding Toekomstgerichte Training.

Waar en wanneer?

De opleiding zal doorgaan op dinsdag 20 februari 2024 en donderdag 29 februari 2024 van 9.30u tot 16u, in UZ Gent.

Handen samen kring

Wat biedt deze opleiding?

Deze groepstraining is gebaseerd op technieken uit de cognitieve gedragstherapie, probleemoplossende therapie en positieve psychologie. De opleiding biedt je specifieke kennis om suïcidale personen te leren denken in mogelijkheden, het leren een beeld te vormen van wat wél zou kunnen in de toekomst door het opstellen van kleine persoonlijke doelen.

Een ander belangrijk onderdeel vormt het opmaken van een safety plan waarmee deelnemers stap voor stap geleerd wordt om een suïcidale crisis te herkennen en die crisis beter het hoofd te bieden. De training werd ontwikkeld aan de Vrije Universiteit Amsterdam en door VLESP aangepast en onderzocht voor gebruik in Vlaanderen

Wie kan deelnemen?

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding en trainer te kunnen worden gelden volgende criteria:

  • Min. 3 jaar klinische ervaring, bij voorkeur ervaring met suïcidale personen, bij voorkeur psychotherapie-opleiding;
  • Min. 1 jaar ervaring met het geven van groepstherapie of het begeleiden van groepen.

Wat kost deze opleiding?

Prijs voor deze opleiding (inclusief trainershandleiding, deelnemerswerkboek, twee intervisiemomenten, broodjeslunch): €375

Aangesloten bij een GGZ netwerk? Dan kom je in aanmerking voor verlaagd tarief. Informeer bij VLESP of de opleiding door jouw netwerk wordt aangeboden.

Groepsgesprek

Inschrijven

Interesse of wens je graag bijkomende info? Ga naar Zelfmoord1813.be/groepstraining of mail je vraag naar lies.pittoors@ugent.be.

Plaatsen zijn beperkt om zo voldoende interactie en leermogelijkheden te scheppen, dus meld je snel hier aan en wij nemen telefonisch contact met je op.

Meer nieuwsartikels

VLESP WINT PSYCHE AWARD 1

VLESP onderzoekers winnen Psyche Award

VLESP - 15/07/2024

Het onderzoeksteam van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie mocht de internationale Pysche Award in ontvangst nemen voor hun onderzoeksartikel over 'Toekomstgerichte Training', een groepsinterventie voor personen met suïcidegedachten die momenteel wordt uitgerold in Vlaanderen.

Vacature vlesp

VLESP zoekt 2 nieuwe collega's

VLESP - 5/07/2024

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) heeft twee openstaande vacatures: één voor een voltijdse medewerker voor de uitrol van LOES en één voor een halftijdse medewerker voor een project rond suïcidepreventie in detentie. Kandidatuurstelling kan tot 9 augustus 2024.

Meeleven screenshot

Mee-leven.be zet zorg voor naasten in de kijker

- 15/05/2024

Op 14 maart 2023 lanceerde het Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Hogeschool Odisee) de gloednieuwe website mee-leven.be, een website met tips en ondersteuning voor naasten van een gezinslid dat aan zelfdoding denkt.