Ga verder naar de inhoud

Hoe kunnen apothekers bijdragen aan de preventie van suïcide? Neem deel aan ons onderzoek.

Geplaatst door:
25/09/2022
Apotheek 2

De apotheker als sleutelfiguur

Apothekers en FTA (farmaceutisch technisch assistenten) kunnen een belangrijke rol spelen in de preventie van suïcide. Ze vormen een laagdrempelig aanspreekpunt voor veel mensen en kunnen zo signalen opmerken dat het niet goed gaat met iemand, dit maakt hen belangrijke 'gatekeepers'.

Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) lanceren daarom met de steun van de Vlaamse Overheid een project om apothekers te ondersteunen in die rol. Eerst en vooral willen ze daarbij de noden en ervaringen van apothekers in kaart brengen in een kort onderzoek. Dus ben jij of ken jij een apotheker of FTA? Neem dan zeker deel of help onze oproep mee verspreiden.

Research3

Wat houdt het onderzoek in?

Het onderzoek bestaat uit een korte online vragenlijst die peilt naar de mening, ervaringen en noden van apothekers en FTA’s met betrekking tot hun mogelijke rol in suïcidepreventie. Op die manier kunnen we een zicht krijgen op hoe wij jou als apotheker hierin het best kunnen ondersteunen.

Deelnemen aan de vragenlijst kan via onderstaande knop. Invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. Aan de start van de vragenlijst krijg je meer gedetailleerde informatie over de studie. Hieronder lees je daarvan een korte samenvatting.

Meer nieuwsartikels

WSPD

10/9 - Werelddag Suïcidepreventie

VLESP - 9/09/2023

Op 10 september vindt de jaarlijkse Werelddag Suïcidepreventie plaats. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) en de suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) roepen iedereen in Vlaanderen op om op deze werelddag aandacht te hebben voor de preventie van zelfdoding en voor mensen die worstelen met zelfmoordgedachten, hun omgeving en nabestaanden na zelfdoding. Steun betuigen kan door deel te nemen aan één van de activiteiten.

VLESP vacature

Vacature Stafmedewerker VLESP

VLESP - 25/08/2023

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), de partnerorganisatie van de Vlaamse Overheid voor de preventie van zelfdoding, is op zoek naar een stafmedewerker (0,7 VTE).

Microsoft Teams image 2

Een gezonde geest in een gezond lichaam: is er een link tussen bewegen en zelfmoordgedachten?

VLESP - 8/08/2023

Op zondag 10 september, Werelddag Suïcidepreventie, kan je deelnemen aan de 1813Run, een loopevenement ten voordele van Zelfmoord1813 waar we samen 1813 kilometer willen lopen. We kiezen niet zomaar voor een sportief evenement. Bewegen en sporten kunnen namelijk je mentale gezondheid een boost geven. Ook samen bewegen en supporteren, kortom samen zijn, kunnen hieraan bijdragen. Je leest er alles over in deze blog.