8 en 10 juli 2025 - ONLINE SUMMERSCHOOL "Omgaan met suïcidaal gedrag bij kinderen & jongeren" - Vlaams-Brabant
Heb je in de zomer ook even wat meer ruimte om je te verdiepen in suïcidepreventie bij jongeren? Dan is onze online summerschool iets voor jou!
Tijdens deze online tweedaagse zoeken we samen naar een antwoord op volgende vragen:
Hoe herken je signalen die wijzen op suïcidaal gedrag? Hoe vraag je of iemand aan zelfmoord denkt en hoe maak je dat verder bespreekbaar? Hoe schat je het risico op zelfdoding in? Wat doe je in geval van crisis? Hoe doe je aan zelfzorg als hulpverlener?
Op deze en andere vragen krijg je een antwoord in onze interactieve training voor hulpverleners. We werken in kleine groepen met ruimte voor persoonlijke inbreng.
Voor wie is deze vorming interessant?
Leerlingenbegeleiders, CLB-personeel, medewerkers van JAC, CAW, jongerenwelzijn, CGG, kinder- en jongerenpsychiatrie,...
Jongeren zijn een belangrijke doelgroep op vlak van suïcidepreventie.
Het is dan ook van groot belang dat professionelen die met jongeren werken adequaat reageren op (signalen van) suïcidaal gedrag. Daarom richten wij ons op alle jongerenbegeleiders in deze tweedaagse vorming suïcidepreventie.
Deelnemers getuigen:
“Er was een goede verhouding tussen theorie, interactie en voorbeelden. De vorming werd op een fijne manier gebracht met zeer bruikbare tips voor in het werkveld.”
“Ik vertrek met een goed gevulde rugzak naar mijn werk: de vorming was zeer concreet en praktisch. Bedankt voor de fijne vorming!”
“Ik ben heel blij dat ik deze vorming kon volgen. De vorming heeft me vertrouwen gegeven en heeft me nieuwe vaardigheden bijgebracht in het omgaan met suïcidale mensen. Ik zou deze vorming aan al mijn collega’s aanbevelen!”
Wat kan je verwachten?
Een interactieve vorming. Combinatie van theorie, praktijk en het aanleren van vaardigheden, uitwisselen van ervaringen. Volgende onderwerpen kunnen aan bod komen:
- Hoe vaak komt zelfdoding voor? Is er een probleem bij onze jongeren?
- Hoe kan je een jongere met psychische problemen herkennen? Wat zijn de signalen?
- Hoe kan je het risico op suïcide inschatten?
- Hoe ga je het gesprek aan met een suïcidale jongere?
- Welke interventies kan je doen aan de hand van de basisprincipes binnen suïcidepreventie (contact maken en houden, veiligheid bevorderen, naasten betrekken, zorgcontinuïteit bewaken)?
- Wat doe je in geval van crisis?
- Hoe ga je om met je eigen gevoelens als begeleider?
Praktisch?
Data
8 en 10 juli 2025, online via ZOOM
De terugkomdag zal doorgaan op 20 januari 2026 te Leuven.
Prijs
€ 90
Je inschrijving is pas definitief na overschrijving van het cursusgeld (na ontvangst van factuur 2 weken op voorhand). Kosteloos annuleren kan slechts tot 2 weken voor de vorming.
Een engagement voor de 2 dagen is een voorwaarde om deel te nemen.
Interesse?
Schrijf hieronder meteen in.
Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met Sara Van Rossem - sara.vanrossem@passant.be - Tel. 016609999
Interesse
in deze vorming maar past de datum niet of heb je weinig tijd? Wens je met meerdere collega's deel te nemen aan dit open aanbod? Wij kunnen naar jouw organisatie komen en een vorming op maat aanbieden!
Neem contact op met sara.vanrossem@passant.be
voor meer informatie.