Ga verder naar de inhoud

25 september 2023 - Vorming suïcidepreventie: hoe signalen opvangen en hoe toeleiden naar de juiste zorg - West-Vlaanderen

25 september 2023
Georganiseerd door CGG-SP West-Vlaanderen

Suïcide vormt in België een ernstig geestelijk gezondheidsprobleem. Elke dag overlijden gemiddeld vijf mensen door zelfmoord en er gebeuren meer dan tien keer zoveel zelfmoordpogingen. Deskundigheidsbevordering bij hulpverleners vormt één van de meest succesvolle preventiestrategieën.

In je werk kan je mensen ontmoeten die (mogelijk) suïcidale gedachten hebben. De basisvorming leert je hoe je signalen kan herkennen, hoe je het gesprek kan aangaan rond deze signalen en zelfmoordgedachten en hoe je de ander kan stimuleren om hulp te zoeken. Deze vorming is een combinatie van kennisoverdracht, het aanleren van gespreksvaardigheden en het uitwisselen van ervaringen.

Voor wie is deze vorming interessant?

Vorming voor medewerkers uit de eerstelijnszorg, de welzijnszorg en niet-GGZ-organisaties die in kortdurend contact staan met mogelijks suïcidale personen.

Wat kan je verwachten?

Een basisvorming met aandacht voor gespreksvaardigheden van een halve dag (3.5 uur). Het programma is opgebouwd uit volgende onderdelen:

  • Interactieve kennisoverdracht over suïcidaliteit
  • Het oefenen van gespreksvaardigheden aan de hand van een praktijkgerichte oefening
  • Het uitwisselen van ervaringen
  • Bespreking van hulpbronnen en doorverwijsmogelijkheden

De theorie en oefeningen worden zo gebracht dat ze aansluiten bij herkenbare situaties uit je eigen praktijk.

Praktisch?

Datum en uren: 25 september 2023, 13u-16u30.

Locatie: TRAX (zaal BAR), Traxweg 1, 8800 Roeselare

Kostprijs: €25/deelnemer

Inschrijving is definitief na overschrijving.

Tip: Volg ons op onze Facebook-pagina of LinkedIn-pagina of schrijf je in voor onze nieuwsbrief (CGGSP West-Vlaanderen).

Interesse?

Meld je dan aan via het formulier hieronder. Er is plaats voor 15 deelnemers. Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met Gaetana Meeus (suïcidepreventie@cgglargo.be, T 051 25 99 30)

Maximum aantal inschrijvingen bereikt