Ga verder naar de inhoud

23 november 2023 - ‘Hulp bieden vanop afstand aan iemand die aan zelfmoord denkt’ - Verdiepende webinar voor hulpverleners

23 november 2023
Georganiseerd door Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Hulpverlening vanop afstand werd door de Corona-pandemie jammer genoeg een opgelegde uitdaging. Een uitdaging die aanzette om alle digitale hulpmiddelen ter hand te nemen om cliënten met zelfmoordgedachten vanop afstand te begeleiden. De online hulpverlening heeft haar beperkingen maar biedt ook veel mogelijkheden.

De jarenlange ervaring van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) met online en telefonische hulpverlening bij de Zelfmoordlijn, vormt de basis voor een verdiepende webinar die dieper ingaat op hoe acuutheid ingeschat kan worden en hoe je dan verder in gesprek kan gaan eenmaal deze acuutheid ingeschat is. Verder wordt ingegaan op wanneer en hoe je een gesprek kan afronden. De webinar is interactief en praktijkgericht.

Voor wie?

Hulpverleners of andere professionals die in de dagelijkse hulpverlenerspraktijk op zoek zijn naar een verdiepende vorming om vanop afstand een suïcidale cliënt of collega te begeleiden of op te volgen.

Hoewel de webinar voor alle hulpverleners en professionals openstaat, is het aangewezen om al een basiskennis over suïcidepreventie te hebben. Deze webinar bouwt verder op de basiskennis en vraagt om voldoende praktijkervaring met het thema.

Wat kan je verwachten?

De webinar bouwt verder op de basiskennis over suïcidepreventie en pikt in op concrete praktijkervaring van de deelnemers:

  • Inschatten van de acuutheid van de zelfmoordgedachten
  • Gepaste gespreksaanpak op basis van de acuutheid
  • Ingaan op de betekenis en ambivalentie van de zelfmoordgedachten
  • Het gesprek afronden
  • Speciale aandacht voor gesprekken over zelfmoord via telefoon, chat of e-mail
  • Er kan gewerkt worden met casusmateriaal aangebracht door de deelnemers.

Praktisch

De vorming vindt plaats via Team op 23 november 2023 van 13u tot 16u. Deelnameprijs aan de webinar bedraagt € 50. Inschrijving is definitief bij ontvangst van de bevestigingsmail. Je ontvangt een bevestigingsmail met een deelnemerslink. Mocht je deze mail niet ontvangen, kijk dan ook bij je SPAM. Voor de verdiepende webinar voor hulpverleners reiken we een aanwezigheidsattest uit. U ontvangt de link na betaling.

Er is plaats voor 16 deelnemers en kan doorgaan vanaf 6 deelnemers.

Interesse?

Schrijf je hier in: