13 juni 2023 - Omgaan met suïcidaliteit voor OCMW-medewerkers - Vlaams-Brabant
De psychische nood lijkt steeds voelbaarder te worden.
Maak jij je ook zorgen dat dit mensen verder tot wanhoop drijft?
De suïcidepreventiewerkers van CGG PassAnt helpen je graag op weg!
In de zomer van 2022 deden we vanuit de Suïcidepreventiewerking Vlaams-Brabant een nodenbevraging bij OCMW-medewerkers. Op basis van deze verkennende vragenlijst kregen we zicht op hun noden rond suïcidepreventie. Als vervolg hierop ondernemen we enkele acties, waaronder deze dagvorming waarbij we ingaan op volgende vragen:
Hoe herken je signalen die wijzen op suïcidaal gedrag? Hoe vraag je of iemand aan zelfmoord denkt en hoe maak je dat verder bespreekbaar? Hoe schat je het risico op zelfdoding in? Wat doe je in geval van crisis? Hoe en waarnaar verwijs je door? Hoe doe je aan zelfzorg als hulpverlener?
Op deze en andere vragen krijg je een antwoord in onze interactieve vorming voor OCMW-medewerkers. We werken in kleine groepen met ruimte voor persoonlijke inbreng.
Voor wie is deze vorming interessant?
OCMW-medewerkers (maatschappelijk werkers, psychologen, leidinggevenden,…)
Deelnemers getuigen:
“Er was een goede verhouding tussen theorie, interactie en voorbeelden. De vorming werd op een fijne manier gebracht met zeer bruikbare tips voor in het werkveld.”
“Ik vertrek met een goed gevulde rugzak naar mijn werk: de vorming was zeer concreet en praktisch. Bedankt voor de fijne vorming!”
“Ik ben heel blij dat ik deze vorming kon volgen. De vorming heeft me vertrouwen gegeven en heeft me nieuwe vaardigheden bijgebracht in het omgaan met suïcidale mensen. Ik zou deze vorming aan al mijn collega’s aanbevelen!”
Wat kan je verwachten?
In deze dagvorming reiken we enerzijds een theoretisch kader aan rond suïcide, anderzijds gaan we concreet aan de slag rond enkele praktische topics:
Inhoudelijk kader en achtergrond
Hoe kan je signalen herkennen?
Hoe kan je het risico op suïcide inschatten?
Gesprekstechnieken: hoe ga je het gesprek aan met suïcidale personen?
Interventie- en verwijsmogelijkheden
Crisisinterventie
Eigen gevoelens/attitude van de begeleider
Om de interactiviteit van de vorming te garanderen wordt er gebruik gemaakt van videofragmenten, groepsdiscussie, rollenspelen en casussen die de deelnemers zelf aanbrengen. We trachten hierbij telkens te vertrekken vanuit levensechte begeleidingssituaties, om op deze manier antwoorden voor de praktijk te vinden.
Praktisch?
Datum
Dinsdag 13 juni 2023, 9u30-16u00
Locatie
Sociaal Huis te Halle
Prijs
€ 45 (inclusief broodjeslunch)
Wens je met meerdere collega’s deel te nemen aan dit open aanbod? Dan is een vorming op maat waarbij we naar jouw organisatie toe komen misschien beter geschikt. Neem contact op met laura.jonville@passant.be voor meer informatie.
Interesse?
Schrijf hieronder meteen in.
Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met Laura Jonville - laura.jonville@passant.be - Tel. 02.361.21.28
Interesse in deze vorming maar past de datum niet of heb je weinig tijd? Contacteer ons zeker, wij kunnen naar jouw organisatie komen en een vorming op maat aanbieden!