Ontmoetingsdag Verder na Zelfdoding

voor nabestaanden, hulpverleners & politie
Sinds 2002 organiseerde Werkgroep Verder elk jaar rond eind november de Dag van de Nabestaanden. Vanaf 2019 stapten we over naar een nieuwe formule: onze jaarlijkse ontmoetingsdag Verder na zelfdoding. 
 
Volgende editie: Zaterdag 21 november 2020 @ Gent
Klik hier en schrijf je nu in! 

Momenteel werken wij volop aan de organisatie van dit evenement en deze aan te passen naar de huidige corona-maatregelen. 

 

 

Programma

Voormiddag 9u00          Onthaal met koffie
                     10u00        Verwelkoming
                                  Plenaire lezing: traumatische rouw, prof. G. Smid
Professor Geert Smid, Nederlands psychiater, is dé expert op vlak van traumatische rouw en de impact van een zwaar rouwproces. Hij geeft in deze lezing zijn inzichten, onderzoeksresultaten en ervaringen. 
                                  Pauze
                                  Getuigenissen 
Middag                      Ritueel
                                  Lunchpauze
               
Namiddag  Keuze uit lotgenotencontact of twee verschillende workshops
 
                   Lotgenotencontact - praatgroep of wandeling  (1 x 2 uur)
                  Begeleid door hulpverleners/ervaringsdeskundigen.
 
          Praatgroepen:
 • Voor Ouders die een kind verloren - Carine De Koninck, rouwtherapeut, ervaringsdeskundige & vrijwilliger Werkgroep Verder
 • Voor wie een partner verloor - Vincent De Pauw, ervaringsdeskundige en vrijwilliger Werkgroep Verder
 • Voor wie een ouder verloor - Jente Vandenburie, suïcidepreventiewerker CGG Largo & praatgroepbegeleider
 • Voor wie een broer of zus verloor - Delphine Mortier, suïcidepreventiewerker CGG Passant

        Wandeling:

Wandel samen met anderen die een dierbare verloren aan zelfdoding, hulpverleners en politie mee tijdens een rustige wandeling. Wandel mee in stilte of ga het gesprek aan met een lotgenoot en vindt zo, op een informele manier, steun, troost en een luisterend oor. 

 
                    Workshops  (2 x 1 uur)
                    Je kan twee workshops kiezen, elke workshop duurt 1 uur. 
 •  Hoe kan ik anders leren omgaan met ‘Piekeren’?Annick Dobbelaere, Suïcidepreventiewerker CGG Largo

  Heb je last van piekeren? Blijf je soms lang hangen bij thema’s zonder dat je ermee vooruit kan? Ervaar je soms slapeloze nachten, omdat je je gedachten niet kan stoppen? In deze korte workshop krijg je tips en tricks over wat je anders kan doen dan piekeren, je leert vaardigheden om met je negatieve gedachten beter om te kunnen gaan aan de hand van oefeningen en opdrachten.

 • Troost vinden in muziek - Marieke Van Malderen, suïcidepreventiewerker CGG Eclips

  Muziek kan enorm troostend zijn wanneer je verdriet hebt. Sommige liederen kunnen je echt dragen in moeilijke periodes en krijgen zo een speciale betekenis. Voor deze workshop nodig ik je uit om één lied of muziekstuk mee te brengen dat voor jou troostend is of jou moed geeft.

  In de workshop beluisteren we samen verschillende liederen uit de groep. Na elk lied is er ruimte om verder in gesprek te gaan. Anderzijds kan je er ook voor kiezen om de muziek voor zich te laten spreken. We volgen wat best aanvoelt voor de persoon die zijn/haar muziek deelt en voor de groep.

  Praktisch: Luisteren kan ter plaatse via een PC met YouTube of een USB-stick. Een fysieke versie van jouw lied meebrengen mag, maar is dus niet nodig.

 • Schrijfritueel ' Een brief naar jou' - Katrien Smeyers, Ritual Coach Academy

  Ik schrijf je. Omdat ik niet gezegd krijg wat er diep in mijn leeft. Ik mis je. Tegelijkertijd ben ik ook dankbaar. Ik leef in twee werelden. Voor en na. Maar vandaag, schrijf ik je. Over mijn wereld die begon nadat jij wegging.

  Tijdens het schrijfritueel neem ik je mee in de wereld van flow schrijven. Dat is schrijven zonder nadenken zodat je in staat bent om je diepste gevoelens op papier te zetten.

 • Creatieve workshop: Wat 'kleeft' aan mij? - Petra Beaumon, creatief therapeut PZ OLV Brugge

  Collage als creatieve werkvorm heeft een vrijblijvend en laagdrempelig karakter: het selecteren, uitknippen en opkleven, vaak met spontaan gevonden materialen, maakt het tot een toegankelijke vorm van (zelf)expressie. Deze manier van vormgeven laat toe dat er uiting kan worden gegeven aan wat vanbinnen bij jou leeft. Het bronmateriaal kan om het even wat zijn, inspiratie vindt altijd haar eigen weg. Je hoeft totaal geen creatieve ervaring te hebben: knip, plak, creëer en speel met woord en/of beeld.

 • Rouwen bij kinderen en jongeren

  Hoe ondersteun in kinderen en jongeren in hun rouwproces zonder daarbij jezelf en jouw eigen rouwproces te negeren en genoeg tijd voor jezelf te nemen? In deze lezing geven wij jou alle informatie mee, uit de meest recente wetenschappelijke literatuur, wat kinderen en jongeren in rouw helpt en hoe je als ouder of voogd hen én jezelf kan ondersteunen. 

 • Wat is gebeurd en waarom? Een reconstructie. - CGG-SP & Centrum ter Preventie van Zelfdoding

  In deze lezing geven experts in de suïcidepreventie jou mee hoe een suïcidaal proces eruitziet en welke factoren er allemaal in meespelen. Deze informatie kan je verder helpen in jouw 'waarom-vraag' en je helpen bij het reconstrueren van wat er gebeurd is en wat er aan vooraf ging.

 • Start to Mindfulness - Sara Maes, psycholoog en Mindfulness-trainer

  Bij de workshop Start to Mindfulness nemen we tijd bewust aanwezig te zijn in dit moment. We doen samen een aantal meditaties om even los te komen van het verleden of de toekomst en de vele gedachten en emoties waarin we soms verstrikt geraken. We kijken ook even naar de momenten waarop Mindfulness voor jou van pas komt en nemen verschillende praktische oefeningen mee naar huis.

  15u30       Napraten

Doorheen de dag kan u terecht bij buddy's voor ondersteuning, vragen en informatie. 

Tegelijkertijd kan u ook heel de dag gebruik maken van: Praatruimte, Herdenkingsplaats met bijhorend ritueel, Kennismakingstafel, enz...

Kinder- & Jongerenprogramma

Kinderen en jongeren van 6 tot 20 jaar hebben een aangepast programma met lotgenotencontact, creatieve activiteiten en spel.
 
Ze worden ondersteund en begeleid door het therapeutenteam van Saying Goodbye vzw.
Alle ouders worden op voorhand gecontacteerd door de therapeuten.
 
Omwillen van de corona-maatregelen wordt dit programma nog aangepast, meer info volgt.

Prijzen

Prijzen (inclusief onthaal met aangepaste dranken en koekjes, pauze met aangepaste dranken en koekjes, lunch & dranken, dessert, materialen, ...)  

 • Nabestaande: 20 euro
 • Kinderen & Jongeren: 15 euro
 • Hulpverleners & politie: 75 euro

Inschrijvingen

Afhankelijk van de coronamaatregelen kunnen wijzigen in het programma plaatsvinden, we houden je er steeds van op de hoogte en zorgen ervoor dat alles correct en veilig gebeurt. 
 
 

Bekijk het verslag van de afgelopen jaarlijkse ontmoetingsdagen

 

© Zelfmoord1813 - disclaimer