Hulpverlening voor nabestaanden

Je hebt dringende hulp nodig?
Je zoekt professionele, therapeutische hulpverlening?
Je bent jongere & hebt nu nood aan een gesprek? 

Je hebt dringende hulp nodig?

Medische hulp

Zelfmoordlijn 1813

Ook als nabestaande kan je terecht bij de Zelfmoordlijn. Je kan er terecht voor een gesprek als je zelf aan zelfmoord denkt, maar ook als je wil praten over het verlies van een naaste door zelfdoding of wanneer je bezorgd bent om iemand die aan zelfmoord denkt. Contact met de Zelfmoordlijn is gratis en anoniem.

Je kan telefonisch contact opnemen met Zelfmoordlijn 1813 via het noodnummer 1813. 

Chatten kan iedere avond van 18u30 tot 22u. Klik hier om te chatten

Stuur je liever een e-mail? Klik dan hier

Wil je over iets anders dan zelfdoding praten?

Tele-Onthaal staat 24u/24u voor je klaar, gratis en anoniem.

Bel 106 of chat elke avond en woensdagnamiddag vanaf 15 uur.

top

Therapeutische hulpverlening voor nabestaanden

Zie je zelf geen uitweg meer?

Soms komen mensen in een situatie terecht waarin problemen hun leven beheersen. Wanneer verschillende oplossingen zijn geprobeerd en niets lijkt te helpen, kan je overspoeld worden door een gevoel van onmacht, hopeloosheid, er alleen voor staan. Als je niet meer kan geloven in een toekomst, verdwijnt de zin om te vechten, om te leven. Je ziet geen uitweg meer. Zelfmoord kan dan een oplossing lijken. Het is echter mogelijk om andere, minder drastische en definitieve oplossingen te vinden dan een eind aan je leven maken. Dit is niet eenvoudig. Daarom is het belangrijk om samen met iemand op zoek te gaan naar andere mogelijke antwoorden. Het is ontzettend belangrijk om over zelfmoordgedachten te durven praten. Je hoeft je er echt niet alleen door te slaan! Je kunt erover praten met iemand uit je omgeving die je in vertrouwen neemt. Vaak is het ook zinvol om professionele hulp in te schakelen.

Voor verdere informatie i.v.m. het zoeken van professionele hulp kan je hier terecht.

Zoek je hulp bij het omgaan met het verlies?

Klik hier voor meer informatie over rouwen na zelfdoding.
Klik hier voor meer informatie over lotgenotencontact.

top

Kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren die iemand verloren zijn door zelfdoding en hierover met iemand willen praten, kunnen ook terecht bij Zelfmoordlijn 1813, zowel via telefoon, chat als e-mail.

Specifiek voor jongeren is er ook Awel, een hulplijn die gratis en anoniem toegankelijk is via telefoon (nummer 102, dagelijks van 16 uur tot 22 uur, niet op zon- en feestdagen), chat (elke maandag en woensdag van 18 uur tot 22 uur) en e-mail. Awel heeft ook een online forum waarop jongeren met elkaar in gesprek kunnen gaan over allerlei thema's.

top

 

“Ik ben een heel ander persoon geworden door de dood van mijn vader. Ik was 14 jaar toen het gebeurde maar was op dat moment plots heel volwassen. Ik heb ook momenten gehad dat ik er liever niet meer wou zijn omdat ik zo’n verdriet had. Maar dan besef je hoeveel mensen jou graag zien en dat deze er altijd voor jou zullen zijn.

Na 6 jaar wordt er nog altijd veel over papa gepraat. Met mijn mama, vriend, vriendinnen, ... . Maar het is anders praten. Er komt nog weinig gehuil of kwade gevoelens aan te pas, maar je voelt dat we het aan het verwerken zijn”.

© Zelfmoord1813 - disclaimer