Hulpverlening voor nabestaanden

 

Je hebt dringende hulp nodig?
Je zoekt professionele, therapeutische hulpverlening?
Je bent jongere & hebt nu nood aan een gesprek? 

 

Je hebt dringende hulp nodig?

Zelfmoordlijn 1813

Je kan telefonisch contact opnemen met Zelfmoordlijn 1813 via het noodnummer 1813. Dit nummer is dag en nacht te bereiken, 7 dagen op 7. Je gesprek is volledig gratis en anoniem.

Chatten kan iedere avond van 19u tot 21u30. Log hier in om te chatten. Het chatprogramma is anoniem en veilig. Wij kunnen jouw persoonlijke gegevens niet zien en niemand anders kan het gesprek mee volgen of onderbreken.

Stuur je liever een e-mail? Klik dan hier voor het formulier. We hebben jouw e-mailadres nodig om je een antwoord te sturen. Ons e-mailprogramma zorgt er echter voor dat wij dit e-mailadres niet kunnen zien. We houden deze adressen ook niet bij en geven ze nooit door. Bij Zelfmoordlijn 1813 streven we naar korte contacten en bieden we géén therapie of begeleiding. 

 

Wil je over iets anders dan zelfdoding praten?

Tele-Onthaal staat 24u/24u voor je klaar, gratis en anoniem.

Bel 106 of chat elke avond en woensdagnamiddag vanaf 15 uur.

Medische hulp

Bel dan naar:

top

Therapeutische hulpverlening voor nabestaanden

Zie je zelf geen uitweg meer?

Soms komen mensen in een situatie terecht waarin problemen hun leven beheersen. Wanneer verschillende oplossingen zijn geprobeerd en niets lijkt te helpen, kan je overspoeld worden door een gevoel van onmacht, hopeloosheid, er alleen voor staan. Als je niet meer kan geloven in een toekomst, verdwijnt de zin om te vechten, om te leven. Je ziet geen uitweg meer. Zelfmoord kan dan een oplossing lijken. Het is echter mogelijk om andere, minder drastische en definitieve oplossingen te vinden dan een eind aan je leven maken. Dit is niet eenvoudig. Daarom is het belangrijk om samen met iemand op zoek te gaan naar andere mogelijke antwoorden. Het is ontzettend belangrijk om over zelfmoordgedachten te durven praten. Je hoeft je er echt niet alleen door te slaan! Je kunt erover praten met iemand uit je omgeving die je in vertrouwen neemt. Vaak is het ook zinvol om professionele hulp in te schakelen.

Voor verdere informatie i.v.m. het zoeken van professionele hulp kan je hier terecht.

top

Kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren die iemand verloren zijn door zelfdoding en hierover met iemand willen praten, kunnen uiteraard  ook terecht bij Zelfmoordlijn 1813, zowel via telefoon, chat als e-mail.

Specifiek voor jongeren is er ook Awel, een hulplijn die gratis en anoniem toegankelijk is via telefoon (nummer 102, dagelijks van 16 uur tot 22 uur, niet op zon- en feestdagen), chat (elke maandag en woensdag van 18 uur tot 22 uur) en e-mail (antwoord binnen 3 dagen). Awel heeft ook een online forum waarop men met elkaar in gesprek kan gaan over allerlei thema's.

top

 

“Ik ben een heel ander persoon geworden door de dood van mijn vader. Ik was 14 jaar toen het gebeurde maar was op dat moment plots heel volwassen. Ik heb ook momenten gehad dat ik er liever niet meer wou zijn omdat ik zo’n verdriet had. Maar dan besef je hoeveel mensen jou graag zien en dat deze er altijd voor jou zullen zijn.

Na 6 jaar wordt er nog altijd veel over papa gepraat. Met mijn mama, vriend, vriendinnen, ... . Maar het is anders praten. Er komt nog weinig gehuil of kwade gevoelens aan te pas, maar je voelt dat we het aan het verwerken zijn”.

© Zelfmoord1813 - disclaimer