Ga verder naar de inhoud

Hoe kan ik bijdragen aan het voorkomen van zelfdoding?

Wil jij mee helpen om zelfdoding te voorkomen? Dat kan op verschillende manieren! Zo kan je al helpen puur door je goed te informeren, bijvoorbeeld door één van onze vormingen te volgen. Je kan ook mee het taboe doorbreken, je aanmelden als vrijwilliger, of ons financieel helpen met een gift.

Leer bij over zelfdoding en de preventie ervan

Suïcidepreventie is een taak van iedereen, al is dit geen evidente opdracht. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Dankzij onze vormingen en trainingen leer je signalen herkennen, en om gepast te reageren op iemand die (mogelijk) aan zelfmoord denkt.

15 april 2024 - ‘Hoe ga je in gesprek met iemand die aan zelfmoord denkt?’ - Gratis webinar voor het brede publiek

15 april 2024
Georganiseerd door Centrum ter Preventie van Zelfdoding

18 juni 2024 - ‘Hoe ga je in gesprek met iemand die aan zelfmoord denkt?’ - Gratis webinar voor het brede publiek

18 juni 2024
Georganiseerd door Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar

Goed zorg dragen voor jezelf en voor elkaar is een must wanneer jij of iemand in jouw omgeving geconfronteerd wordt met zelfmoord(gedachten). Als startpunt vind je hier tips voor zelfhulp, onze tips over hoe je iemand kan helpen en tips voor nabestaanden.

Zelfhulp en advies

Er zijn ook dingen die je zelf kan doen. Kijk op de pagina Zelfhulp voor informatie en tools om je zelfmoordgedachten onder controle te krijgen.

Ik ben bezorgd om iemand

Ken je iemand die aan zelfmoord denkt of die een poging ondernam? Vang je signalen op van iemand uit je naaste omgeving? Negeer ze niet, er zijn verschillende manieren waarop je kan helpen.

Verder als nabestaande

Als nabestaande word je overspoeld door heftige emoties en blijf je achter met een hoop vragen. Waar kan je terecht voor ondersteuning en hoe kan je leren omgaan met verlies door zelfdoding?

Toon je betrokkenheid

Steun ons via een gift

De organisaties achter Zelfmoord1813 worden voor hun basiswerking gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. Toch kunnen wij je steun hard gebruiken om nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Steunen kan financieel (giften, sponsoring), maar ook andere vormen van steun zijn welkom. Heb je een vraag of suggestie? Wil je zelf een actie opzetten? Aarzel niet om ons te contacteren!

Zowel het Centrum ter Preventie van Zelfdoding en de Zelfmoordlijn als Werkgroep Verder voor nabestaanden kunnen elke steun goed gebruiken.

Logo zelfmoordlijn png

Maak promotie voor Zelfmoord1813

Wil je zelf promotie maken voor Zelfmoord1813? Dat kan!

Wat kan je doen?

Handen samen kring

Word vrijwilliger

Het kloppend hart van de Zelfmoordlijn, dat zijn haar vrijwilligers. Heb jij interesse om je luisterend oor aan te bieden aan onze oproepers? Lees dan zeker verder.

Doorbreek het taboe & communiceer zorgzaam

Praat erover!

Ben je bezorgd om iemand in je omgeving die (mogelijk) aan zelfdoding denkt? Durf open te praten over zelfdodingsgedachten en ga het gesprek aan. Dit helpt de ander om gedachten omtrent zelfdoding te ordenen en het isolement te doorbreken. Lees hier hoe je het gesprek kan aangaan.

Some

Communiceer zorgvuldig

Wist je dat het delen van je verhaal of een nieuwsbericht over zelfmoord via sociale media een effect heeft op de gedachten, gevoelens en het gedrag van anderen? Een zorgvuldige berichtgeving over zelfmoord is daarom van levensbelang, want het kan anderen die het moeilijk hebben steun bieden en vooruit helpen. Maar soms kan het kwetsbare mensen aanzetten tot zelfmoord.

Pins werelddag 2021

Neem deel aan Werelddag Suïcidepreventie

Op 10 september, Werelddag Suïcidepreventie, wordt elk jaar wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding. In Vlaanderen organiseren we jaarlijks vanuit Zelfmoord1813 tal van acties op en in aanloop naar de Werelddag. Ook jij kan deelnemen en zo het taboe rond zelfdoding helpen doorbreken!