Werelddag Suïcidepreventie

Elk jaar wordt op 10 september wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding. Ook dit jaar hebben de organisaties achter Zelfmoord1813 enkele acties gepland om de preventie van zelfdoding onder de aandacht te brengen. Een bijzondere editie, want in deze coronatijden zijn al onze acties vanop afstand. Voor meer informatie over suïcidepreventie in coronatijden kan je hier terecht: www.zelfmoord1813.be/corona.

Samen kunnen we zelfdoding voorkomen

Dit jaar doen het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) en de suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) een beroep op hun partners om samen het thema zelfmoordpreventie zichtbaar te maken. Op 10 september zullen verschillende hulpverleners en organisaties die zich inzetten voor de preventie van zelfdoding dit zichtbaar maken door het dragen van een pin en een foto hiervan te delen op sociale media. Meer informatie over alle acties van de Werelddag Suïcidepreventie 2020 vind je hier: www.zelfmoord1813.be/wspd.

En de VLESP media-award gaat naar …

Journalisten en mediamakers kunnen bijdragen aan suïcidepreventie. Daarom reikt VLESP sinds dit jaar de ‘VLESP Media-award’ uit (de opvolger van de media-onderscheiding van Werkgroep Verder), een prijs om journalisten en mediamakers te bedanken die het thema zelfmoord(preventie het afgelopen jaar op een veilige, hoopvolle en niet-sensationele manier in de kijker gezet hebben.

Vijf mediamakers werden genomineerd: Fernand Van Damme (De Morgen), Linde Merckpoel (Studio Brussel, Eén), Veerle Beel (De Standaard), Bart Schols (De Afspraak, VRT) en Sofie Buekenhoudt (Het Nieuwsblad).

Met veel dank reiken we dit jaar de media-award uit aan Bart Schols voor zijn grote inzet voor en achter de schermen voor suïcidepreventie en de mediarichtlijnen, bekijk hier de uitreiking.

#Hopebeats

Muziek kan helend en hoopgevend zijn, kan ervoor zorgen dat je je emoties kwijt kan of kan mooie herinneringen oproepen. Bovendien kan muziek gevoelens van depressiviteit of angst verzachten, zo blijkt uit onderzoek. Voor de Werelddag Suïcidepreventie stelde VLESP een playlist samen met hoopvolle muziek, op basis van suggesties vanuit het brede publiek.

Kaartjes die zeggen: ‘Ik denk aan jou’

In tijden van corona zoeken we met z’n allen nieuwe en oude manieren om (sociale) afstand te overbruggen. Elkaar kaartjes schrijven is sindsdien weer helemaal in. Wil je een originele en hartverwarmende kaart sturen? Dat kan met de kaarten die  bekende illustratoren zoals Lectrr, Zaza, Eva Mouton, Niet Nu Laura, e.a. ontwierpen ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de Zelfmoordlijn.  

Met de kaartjes steek je niet alleen iemand een hart onder de riem, je helpt er ook de Zelfmoordlijn mee te groeien én je draagt de preventie van zelfdoding een warm hart toe. Je kan de kaartjes (6 verschillende per pakje) kopen voor 10 euro via deze link.  

Light a candle

Op Werelddag Suïcidepreventie worden er overal ter wereld om 20 uur kaarsjes aangestoken om overleden dierbaren te gedenken en nabestaanden na zelfdoding te steunen. Ook Werkgroep Verder na Zelfdoding neemt deelt aan dit internationale initiatief. Zet jouw kaarsje om 20 uur aan het raam en toon jouw steun aan al wie een dierbare verloor aan zelfdoding. Klik hier voor meer info over deze actie.

© Zelfmoord1813 - disclaimer