Te Gek!? Tour de France 1813: Overpeinzingen van Patrick

Vandaag stond de eerste oefenrit in de Pyreneeën op het programma.

Mijn solo kennismaking daags voordien met een halve beklimming van de Montée de Cauterets was nog maar een fris voorsmaakje voor het menu van de dag: deel van de Soulor en dan de beklimming van de col de Bordères. Met als tussenstop een picknickplaats aan het Lac d'Estaing in een majestueuze omgeving. Dat alles bij een temperatuur rond de dertig graden en een zomerse zon. 

Tijdens de inspanningen ontdek je wat er zo bijzonder is aan deze Te Gek Tour de France. Niemand wordt achtergelaten en je geniet als mindere voluit van de steun van de betere. Aangezien ik pas op 1 mei met een beperkte conditieopbouw startte, ben ik met mijn 1m95 en ruim 100 kg de minst getrainde en meest onervaren fietser in de groep. Toch is er een enorme solidaire bekommernis voor de zwakste schakel in de groep. Ik kreeg vandaag letterlijk steun in de rug van de beste fietsers in ons peloton. Daar boven op moedigden ze me continu aan en gaven met positieve commentaar aan dat het doel van de dag kon bereikt worden. 

De analogie met het dagelijks leven ligt voor de hand maar is daarom niet minder waar. Zou het niet mooi zijn als de psychisch kwetsbare zou kunnen genieten van onvoorwaardelijke steun? Niet alleen van zijn directe naasten of betrokken hulpverleners, maar ook van hen die zoveel sterker in de maatschappij staan. Nu blijft men vaak door een heersend taboe als onbekende achter een masker verscholen. Je leeft meestal achter een façade om maatschappelijk niet gestigmatiseerd te worden. 

Op de Te Gek!? fietstocht moet je geen masker dragen en wordt er geen stempel op je voorhoofd gezet. Je mag zijn wie je bent en eenmaal op de pedalen telt een sportieve solidariteit die je kracht geeft en waardoor je net dat ietsje meer kan om je eigen grens te overstijgen. Morgen wacht de Tourmalet... een opdracht die bijna onhaalbaar lijkt. Maar door te geloven in het onmogelijke wordt soms het ongelooflijke mogelijk... zeker als we weer kunnen rekenen op de letterlijke ruggesteun van onze Te Gek!? toppers!

Patrick Colemont - Vrijdag, 18 juli 2014

© Zelfmoord1813 - disclaimer