30 maart 2017 - Studiedag 'Omgaan met suïciderisico. Lancering richtlijn en website voor hulpverleners' - Oost-Vlaanderen - VOLZET

Voor wie is deze vorming interessant?

Alle hulpverleners en beleidsmedewerkers binnen de (geestelijke) gezondheidszorg in Vlaanderen, in het bijzonder artsen, psychologen, psychotherapeuten en verpleegkundigen.

Wat kan je verwachten?

Op 30 maart 2017 lanceert het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie de 'Multidisciplinaire richtlijn voor de detectie en behandeling van suïcidaal gedrag'. Deze richtlijn biedt handvaten aan hulpverleners die in contact komen met suïcidale personen binnen de gezondheidszorg in Vlaanderen. Thema's die aan bod komen zijn: detectie en behandeling van suïcidaal gedrag, wat hulpverleners kunnen doen na een poging of suïcide, gezondheidszorgwetgeving en richtlijnen met betrekking tot het uitbouwen van een suïcidepreventiebeleid. Bij de richtlijn hoort een e-learningwebsite waar hulpverleners de aanbevelingen kunnen raadplegen en in de praktijk leren toepassen. Op 30 maart worden de richtlijn en e-learningwebsite uitgebreid voorgesteld op een studiedag met sprekers vanuit zowel wetenschappelijke hoek als de klinische praktijk.

Parallelle Sessies Namiddag

In de namiddag kan elke deelnemer twee sessies kiezen uit het volgende aanbod:

1. TRAINING - Hoe detecteer je suïcidale gedachten en maak je deze bespreekbaar? 

Tijdens deze training wordt aan de hand van praktische oefeningen en een demonstratie van de e-learning en casus de inhoud van de module Detectie verkend. Deze training is interessant voor alle hulpverleners die in contact komen met suïcidale personen.

Trainers: Nanouschka Verhamme van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding en Lien Neuckermans van de Suïcidepreventiewerking van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg

 

2. SYMPOSIUM - Welke interventies zijn voorhanden in de behandeling van suïcidaal gedrag? 

In dit symposium worden enkele interventies toegelicht die effectief gebleken zijn in het opvolgen en behandelen van suïcidale personen. Dit symposium is interessant voor alle hulpverleners die instaan voor de opvolging en behandeling van suïcidale personen.

Sprekers:

  • Neurobiologische interventies - Prof. Dr. Kurt Audenaert
  • Crisisinterventies - Dr. Jeroen Decoster
  • Psychotherapeutische interventies - Prof. Dr. Ad Kerkhof

 

3. WORKSHOP - Wat kan je doen na een suïcidepoging of suïcide? 

Tijdens deze workshop wordt aan de hand van praktische oefeningen en een demonstratie van de e-learning en casus de inhoud van de modules Na een poging en Na een suïcide verkend. Deze workshop is interessant voor alle hulpverleners die in contact komen met personen of naast- en nabestaanden van personen die een suïcide(poging) ondernomen hebben.

Trainers: Lore Vonck van Werkgroep Verder en Peter Beks van Zorg voor Suïcidepogers

 

4. WORKSHOP - Hoe bouw je een sterk suïcidepreventiebeleid uit?

Tijdens deze workshop wordt aan de hand van praktische oefeningen de inhoud van de module Suïcidepreventiebeleid uit de richtlijn verkend. Deze training is interessant voor hulpverleners en beleidsmedewerkers die instaan of interesse hebben voor het uitwerken van een suïcidepreventiebeleid binnen hun zorginstelling.

Trainers: Sarah Holemans en Ine Vermeersch van de Suïcidepreventiewerking van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg

Praktisch

Datum: 30 maart 2017

Locatie: Het Pand, Onderbergen 1, Gent

Prijs: 80 euro, inclusief broodjeslunch en receptie (vrijwilligers en studenten betalen 45 euro)

Interesse?

Inschrijvingen zijn afgesloten wegens studiedag volzet

Vragen? info@vlesp.be - 09 332 07 75

© Zelfmoord1813 - disclaimer

Creatie: Kunstmaan